Pereiti į pagrindinį turinį

Per metus A.Zuokas komandiruotėms išleido apie 40 tūkst. litų

2012-05-25 20:20
Per metus A.Zuokas komandiruotėms išleido apie 40 tūkst. litų
Per metus A.Zuokas komandiruotėms išleido apie 40 tūkst. litų / Tomo Lukšio (BFL) nuotr.

Pakeliauti mėgstantis Vilniaus meras Artūras Zuokas per vienerius metus aplankė beveik dešimt užsienio šalių. Jo komandiruotės miestiečiams kainavo apie 40 tūkst. litų.

Investuotojų nerado

Jau daugiau nei metus sostinei vadovaujantis Vilniaus meras A.Zuokas neseniai grįžo Sankt Peterburgo, kur vyko renginys „Vilniaus dienos“. Tai – dešimtoji mero komandiruotė, jei skaičiuosime nuo praėjusių metų balandžio, kuomet A.Zuokas pradėjo vadovauti miestui.

Politikas ne kartą yra prisipažinęs – užsienio kraštai jį ypač vilioja. Dar daugiau – juk iš kitų šalių miestų galima pasisemti idėjų ir, kas svarbiausia sostinei – į skolose skendintį miestą privilioti investuotojų.

Todėl A.Zuokas per pastaruosius metus keliavo nemažai. Nuo JAV iki Tailando – taip per pastaruosius metus driekėsi mero kelionių maršrutai. Merijos atstovai suskaičiavo, kad visos išlaidos A.Zuoko komandiruotėms, įskaitant kelionės kainą, draudimą, viešbučius ir dienpinigius –apie 39 tūkst. litų. Tačiau savivaldybės Viešųjų ryšių tarnybos atstovai nutylėjo, kiek atseikėta A.Zuoką komandiruotėse lydėjusiems savivaldybės klerkams arba partiečiams.

Vis dėlto – kokią pridėtinę vertę miestui sukūrė A.Zuoko kelionės po svetimus kraštus? Investuotojų į būsimą savivaldybės aviakompaniją – lig šiol nėra, nors meras karštligiškai jų ieško jau daugiau nei pusę metų.

Vis tiek blogai

Opozicija nebūtų opozicija, jei nesipiktintų net ir tokiomis, palyginti, kukliomis mero išlaidomis. Konservatorius Valdas Benkunskas, itin domėjęsis mero kelionėmis, vis tiek įtaria klastą.

„Suma – 39 tūkst. – išties įspūdinga kaip vienam asmeniui, o dar, žinoma, visais atvejais būdavo lydinčioji delegacija, tad islaidos bent kelis kartus didesnes“, – merui gėlė dešinysis.

Jis pareiškė, kad netgi Seimo komitetų komandiruočių biudžetai – kur kas kuklesni. V.Benkunskas įtaria, kad ne mažiau keliaja ir kiti miesto vadovai – vicemerai ir administracijos direktorius.

Irgi nori keliauti

Kiti opozicijos atstovai užsimojo dar plačiau – štai „tvarkietis“ Gediminas Rudžionis pareiškė, kad su meru į komandiruotes turėtų vykti bent vienas opozicijos atstovas ir A.Zuoką stebėti.

„Visi tarybos nariai turi dalyvauti miesto valdyme. Taigi, ir vykti į komandiruotes. Jie ten vieni susirinkę ir ką nori, tą daro – o kiti lieka už borto. Juk mes turime informuoti visuomenę, kaip numato Savivaldos įstatymas“, – dėliojo G.Rudžionis.

Ar veik 40 tūkst. komandiruotėms į užsienį reikšminga suma? „Jei turėti omeny, kad duobių užtaisymui daugiabučių namų kiemuose iš biudžeto neskirta nei cento, taip, tai labai didelė suma. Didžiulė! Tada nereikia šaukti, kad nėra pinigų duobėms“, – pareiškė opozicijos atstovas.

Iš fondo nesemia

Galbūt A.Zuokas pinigus kelionėms ima iš specialaus mero fondo, į kurį kas mėnesį pervedama 6,3 tūkst. litų. Šie pinigai, pagal tarybos reglamentą, skirti reprezentacinėms mero išlaidoms. Tačiau milijonierius A.Zuokas, pasirodo, apdairus – jis šio fondo pinigų nenaudoja.

Savivaldybė pateikė informaciją, kad per pirmuosius tris šių metų mėnesius A.Zuokas iš šio fondo tepaėmė 141 litą ir šiuos pinigus skyrė svečių maitinimui.

Savivaldybė nepamiršta pridurti – tą patį ketvirtį pernai konsevatorių-krikdemų meras R.Alekna išleido beveik 3 tūkst., o 2010 m. tuo pačiu laikotarpiu jo bendražygis Vilius Navickas – 1,5 tūkst. litų

A.Zuoko kelionių maršrutai

Data                   Trukmė (dienų skaičius)         Miestas/šalis

2012-04-24       2                          Tbilisis (Gruzija)

2012-03-12       6                          New Yorkas (JAV)

2012-02-28       3                          Barselona (Ispanija)

2011-12-08       1                          Nyderlandų Karalystė

2011-11-06       3                          Londonas (Didžioji Britanija)

2011-10-18       2                          Stokholmas (Švedija)

2011-09-06       6                          Bankokas (Tailando Karalystė)

2011-07-25       3                          Turinas (Italija)

2011-07-03       4                          Paryžius, Strasbūras (Prancūzija)

30 – tiek dienų užsienyje per vienerius metus praleido Vilniaus meras