Quantcast

Meras: ekstremali padėtis pernai neskelbta nesulaukus ministro prašymo

Prieš metus Vilniaus savivaldybės komisija ekstremalios situacijos dėl Gedimino kalno neskelbė, nes nesulaukė tuometinio kultūros ministro Šarūno Biručio argumentuoto kreipimosi, sako Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

„Prašymo tokio nebuvo, buvo tik tam tikras paspekuliavimas (...). Kažką leptelėti galima bet kada ir bet ką - toks leptelėjimas tuo metu ir buvo. Ne tik kad raštu nesikreipė, galima kreiptis bet kaip, bet jei būtų aišku, kad ekstremali padėtis reikalinga, tie sprendimai būtų buvę priimti nedelsiant. Tuo metu tai buvo bandymas parodyti, kad kažką darau“, - sakė R.Šimašius.

Buvęs kultūros ministras Šarūnas Birutis pernai liepą viešai paragino R.Šimašių skelbti ekstremalią situaciją dėl slenkančių Gedimino kalno šlaitų argumentuodamas, kad tai leistų „neatidėliotinai skirti pinigus iš Valstybės rezervo“. Pernai liepos 22-ąją R.Šimašiaus sukviesta Ekstremalių situacijų komisija nusprendė to nedaryti, konstatavusi, kad „dabartinė Gedimino kalno vakarų ir šiaurės vakarų šlaitų problema nėra ekstremali situacija mieste“. Tuomet kartu pažymėta, kad ekstremali padėtis būtų skelbiama, jei grėsmė iškiltų nekilnojamajai kultūros vertybei – piliai. Anot savivaldybės,  komisija tuomet rėmėsi kalno būklę vertinusių Vyriausybės grupės ekspertų išvadomis.

Akivaizdu, kad tokio chaoso konstatuoti neužtenka, yra kažkokie konkretūs žmonės, kurie atsakingi tokių sprendimų priėmimą, viešų pinigų leidimą šitiems dalykams ir tai reikia išsiaiškinti.

Meras sako, kad ketvirtadienį ekstremali padėtis paskelbta, nes būtina priimti sprendimus - ji leidžia duoti privalomus nurodymus įvariems ūkio subjektams, operatyviau naudoti lėšas nebeskelbiant viešųjų pirkimų.

Jis prašo įvertinti informaciją, kad dar statant Valdovų rūmus ant kalno su niekuo nesuderinus buvo vežamas ir pilamas gruntas, ant nestabilaus grunto buvo atstatomi įrenginiai, taip pat be projektų darytas rostverkas, įkasti poliai.

„Akivaizdu, kad tokio chaoso konstatuoti neužtenka, yra kažkokie konkretūs žmonės, kurie atsakingi tokių sprendimų priėmimą, viešų pinigų leidimą šitiems dalykams ir tai reikia išsiaiškinti (...) Aš tikrai nuoširdžiai tikiuosi, kad prokurorai imsis tyrimo“, - BNS sakė jis.

Vilniaus savivaldybė Kultūros ministerijos prašymu ketvirtadienį paskelbė ekstremalią  padėtį dėl sostinės Gedimino kalno būklės ir perspėjo, kad nauja nuošliauža yra pavojinga piliai.

Šiuo metu jau tvarkomas šiaurės rytinis šlaitas, tam skirta 2,9 mln. eurų, ekspertai įspėja dėl pavojaus ir pietrytiniam   kalno  šlaitui. Skaičiuojama, kad jo ir viršukalnėje esančios aikštelės tvarkymui  gali prireikti dar bent 5 mln. eurų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

VLD

VLD portretas
Vilniuje nera šeimininko, tiktai šaipentis liberalu statytinis. Atkato i liberalu kasa nera tai ir kalno ne bus. Jam kas nurodymus turi duoti? Kom. sekretoriu nera, tai žmogelis ir pasimete.

M

M portretas
Gal Vilnius tegu tvarkosi su savo kalnu. o kas jei tikrai kiltu elstremali padetis, o pinaigai jau i kalna sukisti. juk tam ir yra kazkokie rezervai, kad bilekam neisleisti...

Marija

Marija portretas
Marija Mačiau tą tunelį po karo- milžiniškas šakojosi į dvi puses...Be to nukirto medžius miesėioniška fantazija. o šlaitai statūs- tai va ir rezultatas...
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių