Pereiti į pagrindinį turinį

Meno kūrinį subjauroję asmenys neliks nenubausti (papildyta)

2013-09-18 09:19

Rugsėjo pradžioje per Vilniaus gatvės meno festivalį „Vilnius Street Art“ išpieštas buvusio „Lietuvos“ kino teatro fasadas naktį į trečiadienį buvo subjaurotas. Festivalio vadovė tikina, kad tai padarę asmenys neliks nenubausti, o socialiniuose tinkluose jau agituojama telktis nusikaltėlių paieškai.

Subjaurotas, grafičiais „papuoštas“ „Lietuvos“ kino teatro fasadas pastebėtas trečiadienio rytą. Toks poelgis nepasitenkinimą sukėlė ne tik gatvės meno festivalį organizavusiems žmonėms, bet ir daugeliui sąmoningų vilniečių. Kai kurie jų jau agituoja visuomenę likti neabejingą ir telktis meno kūrinį subjaurojusių asmenų paieškai.

„Manhunt'as nemadinga, bet sumokėsiu 100 tikrų lietuviškų pinigų tam, kas duos patikrintos info apie šitą dalbajobą bomberį. Taip pat kviečiu prisijungti prie akcijos „Surask dalbajobą ir nueikime drauge išpurkšti dažais jo snukį bei gerai apspardyti šonkaulius“. Neįtikėtinas idiotas“, - savo „Facebook‘o“ profilyje rašo Mykolas Kleck.

„Vilnius Street Art“ festivalio vadovė Ūla Ambrasaitė sakė buvusi šokiruota, kai apie tai sužinojo, tačiau iškart tvirtai atsakė, kad toks poelgis likimo valiai tikrai nebus paliktas.

„To taip nepaliksime. Meno kūrinys turi savo vertę, dabar kalbamės su teisininkais ir tikrai imsimės veiksmų, kokių – dar paaiškės. Jei gatvės kultūros atstovai nesugeba kūrybingai pažiūrėti į tokius dalykus, tik teigia save, mes esame pikti ir tikrai to ramiai nepaliksime“, - tvirtino Ū. Ambrasaitė.

Jos teigimu, grupuotės visada žymisi sienas, esą šįkart irgi taip nutiko. „Bet tai yra labai vaikiška. Tiesą sakant, net nežinau, ką pasakyti, nes šio ryto naujienos pribloškė. Taip negerbti kolegų... Aišku, jie gal nelaiko jų kolegomis. Tada išvis liūdna“, - sakė gatvės meno festivalio vadovė ir dar kartą pabrėžė, kad teisininkai jau dirba šiuo klausimu ir veiksmų tikrai bus imtasi.

Vilniaus gatvės meno festivalis buvo vienas šiųmečių „Sostinės“ dienų renginių. Savo kūriniu „Lietuvos“ kino teatro fasadą buvo papuošęs Malaizijoje gyvenantis lietuvis menininkas Ernestas Zacharevičius.

Į vandalų darbą sureagavo ir miesto meras Artūras Zuokas ir paragino ką nors žinančius vilniečius nelikti abejingus.

"„Tokie dalykai nepateisinami, tai visiškas kūrėjų darbo sumenkinimas. Tai padarė vandalas, kuris paslapčia lipo ant kino teatro sienos ir bando išgarsėti tikrų ir žinomų menininkų šviesoje. Tai tas pats kaip išbėgti į aikštę nuogam per čempionų lygos futbolo finalą. Kai neturi gabumų – išgarsėti galima tik išsišokimais ir vandalizmu. Tikiuosi, kad tie, kas žino vandalų pavardes, jas paviešins. Tokie vandalai turi būti paviešinti ir kuo griežčiau nubausti. Viliuosi, kad jie patys prisipažins ir atsiprašys miesto ir vilniečių“, - sakė Vilniaus meras.