Quantcast

Medžio drožėjui - dar vienas miesto valdžios kirtis

Savaitgalį sostinėje šurmuliavusi „Tautų mugė“ gerų prisiminimų paliko ne visiems. Šiandien vilnietis medžio drožėjas Vladimiras Šiškovas stos prieš miesto savivaldybės tarybos administracinę komisiją. Tautodailininkui gresia nuo 10 iki 2 tūkst. litų bauda.

„O mane kaip kokį  šunį“

Savo rankomis pagamintais medžio dirbiniais V.Šiškovas Pilies gatvėje prekiavo du dešimtmečius. Prekyba nutrūko birželį, kai K.Sirvydo skvere įsikūrę amatininkai liko be prekybos paviljonų. Nesutikę kraustytis į miesto Pilies gatvėje pastatytas itališkas stogines, tautodailininkai neteko ir galimybės užsidirbti.

Atsiradus daugiau tuščio laiko V.Šiškovas nutarė surengti personalinę medžio drožinių parodą. Aplankyti ją galima Marijos ir Jurgio Šlapelių muziejuje toje pačioje Pilies gatvėje. Norėdamas miestelėnus paraginti užsukti apžiūrėti ekspoziciją, V.Šiškovas sumanė parodą pareklamuoti.

„Šeštadienį pasistačiau stalelį su skrajutėmis, vienu kitu savo kūriniu ir didesnio formato afiša. Galvojau, tokios gražios dienos, žmonių daug – gal vieną kitą litą užsidirbsiu“, - pasakojo tautodailininkas.

Tačiau užsidirbti jam pavyko nebent gresiančiai  baudai susimokėti. Be leidimo savo parodą reklamuojantį V.Šiškovą užtiko savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Gerardas Jurkonis.

„Jam tai, kad turiu du vaikus, nerūpėjo. Liepė staigiai drožti iš ten, nes neturiu leidimo ir pažeidžiu tvarką. Bet ką aš pažeidžiau? Ar aš girtuokliauju? Ar ubagauju? Aš 32 metus dirbu su medžiu, rengiu parodas, „Pasakų parke“ stovi mano skulptūra. O mane kaip kokį  šunį!“ – emocijas sunkiai tramdė šešiasdešimtmetis vyras.

Gali atsipirkti ir įspėjimu

Susipakuoti daiktus ir pasišalinti iš Pilies gatvės V.Šiškovui buvo duota viena valanda. Nepaklusus, pasak tautodailininko, G.Jurkonis pagrasė, kad medžio drožėjui teks bendrauti su savivaldybės Viešosios kontrolės poskyrio pareigūnais.

„Tačiau dvi pareigūnės prie manęs prisistatė praėjus gal tik penkiolikai minučių“, - pasakojo V.Šiškovas. Jam buvo surašytas administracinės teisės pažeidimo protokolas už viešosios tvarkos taisyklių nepaisymą.

„Buvo vykdoma „Jubiliejinės V.Šiškovo medžio dirbinių parodos“ reklama, neturint nustatyta tvarka išduoto savivaldybės leidimo“, - rašoma protokole.

Šiandien 13.15 val. vyriškis dalyvaus administracinės komisijos posėdyje. Jame bus nuspręsta, kokio dydžio baudą skirti. Tautodailininkui gresia 10-2 tūkst. litų bauda.
Savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Gintaras Tamošiūnas sakė, kad V.Šiškovas gali atsipirkti ir įspėjimu.

Komisijos sprendimas priklausys nuo įvairių veiksnių – lengvinančių ir sunkinančių aplinkybių.

„Atsižvelgiama į visumą: kiek mažamečių vaikų žmogus turi, taisykles jis pažeidė tyčia ar dėl nežinojimo. Įtakos turi ir padarytos žalos dydis. Tarkime, galbūt tais lankstinukais buvo užteršta gatvė ir pan.“, - aiškino G.Tamošiūnas.

Taikant išimtis – tvarkos nebus

V.Šiškovas neatmetė prielaidos, kad miesto valdžiai jį įskundė kiti Pilies gatvės prekeiviai. „Gali būti, kad žmonės jaučia pavydą, konkurenciją ir tokiais būdais siekia susidoroti“, - svarstė tautodailininkas.

Tačiau G.Jurkonis tikino iš nieko pranešimų negavęs. V.Šiškovo jis sakė nepažįstantis, tačiau neneigė, kad šeštadienį be leidimo parodą reklamavusį žmogų sudrausmino.

„Mieste vyko renginys, todėl ėjau pasižiūrėti, kokia tvarka palaikoma. Pamačiau prekeivį. Žinojau, kad toje vietoje prekybai leidimai neišduodami. Priėjau. Paklausiau, ar tas žmogus turi leidimą. Paaiškėjus, kad neturi, daviau valandą išsikraustyti. Tačiau po pusvalandžio eidamas atgal mačiau, kad jis nė nepajudėjo iš vietos. Iškviečiau pareigūnus“, - savo versiją pasakojo administracijos direktoriaus pavaduotojas.

Jis įsitikinęs, kad išimčių niekam negalima taikyti. Kitaip mieste tvarkos nebus.
„Labai raginčiau gyventojus informuoti apie viską, ko neturėtų būti mieste – juk tai mūsų namai. Drausmė turi būti taikoma ne tik muštynių sukėlėjams ar girtuokliams, bet ir nuorūką numetusiems, ir kitaip miesto švaros ir tvarkos taisykles pažeidusiems žmonėms“, - kalbėjo G.Jurkonis.    

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių