Quantcast

Medininkų tragedijos aukų vardais gatvių nevadins

Septyni Medininkuose žiauriai nužudyti pareigūnai Vilniaus miesto pagarbos nenusipelnė. Muitinės departamentas jau kelerius metus prašo žuvusiųjų garbei pavadinti bent keletą miesto gatvių, tačiau sostinės valdžia prieš tokį pasiūlymą šiaušiasi.

Merai atsuko nugarą

Daugiau nei dveji metai. Tiek laiko jau praėjo nuo to, kai Muitinės departamento vadovybė pirmąsyk kreipėsi į aukščiausią miesto valdžią. Dar tuomečio Vilniaus mero Viliaus Navicko muitininkai prašė apsvarstyti, kad galbūt būtų galima žuvusių pareigūnų atminimą įamžinti ir jų vardais pavadinti naujas arba pervadinti kai kurias sostinės gatves.

Tačiau nei „taip“ nei „ne“, net „galbūt“ iš konservatoriams priklausiusio V.Navicko taip ir nesulaukė. Už dešiniųjų merą tąsyk atsakė Miesto plėtros departamentas: paaiškino, kad „klausimas bus svarstomas“. Tačiau kuo minėtas svarstymas baigėsi, muitininkams nepranešė.

Kai vadovauti miestui grįžo Artūras Zuokas, Muitinės departamentas kreipėsi ir į jį. Tačiau A.Zuokas, kaip ir jo pirmtakas, atsakė taip pat: „Svarstysime.“ Iki šiol jokių žinių iš savivaldybės muitininkai taip ir nesulaukė. Tai dienraščiui patvirtino Departamento atstovė spaudai Gintarė Vitkauskaitė.

Muitinės valdžia tenorėjo viena: 2011 m. liepą, kai buvo minimos 20-osios Medininkų tragedijos metinės, taip deramai įamžinti žuvusių pareigūnų atminimą. Muitinės vadovybė rankų nenuleidžia ir dabar.

Pasiūlė atminimo lentą

Tačiau miesto valdininkai ir visuomenininkai, sprendžiantys, kaip pavadinti naująsias Vilniaus gatves, skverus, parkus, pagarbą ir atminimą supranta kiek kitaip. Savivaldybėje veikianti Miesto pavadinimų, paminklų ir atminimo lentų komisija pernai birželį nusprendė, kad žuvusiųjų vardais reikia pavadinti ne Vilniaus gatves, o įrengti atminimo lentą ant Muitinės departamento pastato.

Muitinės vadovybė, atstovės spaudai žodžiais, apie tokį pasiūlymą nieko nežinojo. O savivaldybės Viešųjų ryšių skyrius tvirtina priešingai – kad šiuo metu laukiama sprendimo, ar šis pasiūlymas jiems tinkamas.

„Apsvarsčius klausimą vienbalsiai nuspręsta, kad gatvių pavadinimus tikslinga suteikti toje vietoje, kur žuvo muitinės pareigūnai (žinoma tiksli žuvusiųjų vieta – Medininkai), o Vilniuje galėtų būti įrengta atminimo lenta ant Muitinės departamento. Komisijos nariai neatmetė galimybės bendradarbiauti su Muitinės departamentu spendžiant kompleksiškai šį klausimą“, – nurodė Pavadinimų, paminklų ir atminimo lentų komisijai vadovaujanti A.Zuoko bendražygė, tarybos narė Daina Urbanavičienė. Beje, politikė su „Vilniaus diena“ bendravo tik raštu.

Siūlo kreiptis darsyk

Tačiau kai kurie komisijos, siūlančios ir sprendžiančios dėl sostinės gatvių pavadinimų, nariai kur kas liberalesni. Ne taip seniai į komisiją įtraukti keli jos nariai – istorikai Tomas Čaplinskas ir Vytautas Jogėla Muitinės departamentui siūlo nenuleisti rankų – į D.Urbanavičienės vadovaujamą komisiją kreiptis darsyk.

„Sostinė bėgant laikui formuoja naujus kvartalus, naujas gatves – žinoma, kad pasiūlymas gali būti svarstomas. Juoba Lietuvoje yra tokia praktika gatves pavadinti aukų vardais yra. Kalbu apie Sausio 13-osios aukas. Gal anksčiau kokių nors dokumentų trūko. Gal nebuvo galimybių? Manau, kad jei pasiūlymas būtų teikimas, rimtai svarstytume. Aš tikrai esu “už", – kalbėjo humanitarinių mokslų daktaras istorikas Vytautas Jogėla.

Komisijos pirmininko pavaduotojas, naujasis jos narys T.Čaplinskas svarstė: galbūt suteikti gatvių pavadinimus Muitinės departamentas reikalauja kurioje nors konkrečioje vietoje? „Juk dėl Sausio 13-osios aukų vardų gatvių taip pat buvo aštrios diskusijos. Reikalauta jas suteikti tik Karoliniškėse ir niekur kitur“, – priminė jis.

Prieš kurį laiką Vilniaus savivaldybė „pakrikštijo“ ne vieną naująją Vilniaus gatvę. Štai Žirmūnų seniūnijoje atsiras Tbilisio skveras, Rasų seniūnijoje – Moldavų gatvė, Naujojoje Vilnioje – Ukrainų, Jadvygos Juškytės gatvės, o Naujininkuose – Antano Mikėno, Dano Pozniako ir Alberto Zalatoriaus. Pilaitėje – Knypavos, Lazdynų mikrorajone – Levandų ir Kardelių gatvės. Nejaugi gėlytės miestui svarbesnės nei Medininkuose nužudyti pareigūnai?

„Pareigūnai buvo vilniečiai“

„Mintis siūlyti Medininkuose žuvusių pareigūnų vardais pavadinti Vilniaus miesto gatves Muitinės departamente kilo dar 2010 m., kai, artėjant 20-oioms tragedijos metinėms, Muitinės departamento vadovybė svarstė, kaip būtų galima įamžinti žuvusių pareigūnų atminimą. Pasiūlymas buvo grindžiamas tuo, kad pareigūnų, žuvusių saugant neseniai nepriklausomybę atgavusios valstybės sieną, vardai verti tokios pačios pagarbos ir atminimo kaip ir Sausio 13-osios aukų“, – „Vilniaus dienai“ pasakojo Muitinės departamento generalinis direktorius Antanas Šipavičius.

Pasak jo, į Vilniaus miesto savivaldybę buvo kreiptasi dėl to, kad dauguma Medininkuose žuvusių pareigūnų buvo vilniečiai, kurie atliko pareigą netoli Vilniaus esančiame pasienio poste.

„Jeigu Medininkuose žuvusių pareigūnų vardais būtų norima pavadinti kitų miestų gatves, mes tokią iniciatyvą taip pat palaikytume“, – kalbėjo A.Šipavičius.

Komentarai

Tomas Šernas

Buvęs muitinės pareigūnas, Medininkų tragedijos liudininkas

Žuvę pareigūnai – ne menkesnės istorinės figūros nei Sausio 13-osios aukos. Nežinau, kas ten sprendžia dėl tų gatvių pavadinimų, – galbūt nori pataupyti kokiems nors „aktualesniems“ politiniams vardams?

Pasiūlė pakabinti atminimo lentelę? Na, manau, tai labai skirtingi dalykai: visi mes galime pakabinti... Manyčiau, kad būtų gražus tęstinumas: jau pagerbėme Sausio 13-osios žuvusiuosius jų vardais pavadindami gatves, tad išlaikykime tęstinumą ir pagerbkime žuvusius Medininkuose. Juk tokių žmonių, tokios kovos dėl Lietuvos daugiau nebebus, o prabėgo jau daugiau nei 20 metų.

Šie pareigūnai – gal net daugiau nusipelnę: jie rinkosi tarnystę, kuri buvo labai pavojinga. Žinoma, nesinori priešinti Sausio 13-osios aukų ir Medininkų – tai buvo vienas ir tas pats laikotarpis, istorinis procesas. Laikausi nuomonės, kad gatves pavadinti žuvusiųjų vardais – nieko pernelyg išskirtinio. Taip pagerbiant tikrai nebūtų persistengta.

Vytautas Landsbergis

Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas, europarlamentaras

Keista, kodėl savivaldybė taip elgiasi. Iš tiesų: turime L.Asanavičiūtės, D.Gerbutavičiaus – Sausio 13-osios aukų – vardais pavadintas gatves. Prisiminkime, juk miestas prieš kurį laiką buvo priėmęs nutarimą gatvę pavadinti Lietuvos draugo žuvusio Lenkijos prezidento L.Kaczyńskio vardu – tai lig šiol nepadaryta, nors ir buvo nutarimas.

Sunku suprasti. Gal žuvusius Medininkų pareigūnus norima atstumti? Keista, jei jau gėlyčių vardais naujas gatves vadina, o negalima suteikti žuvusio pasieny vardo. Būta tokių bėdų anksčiau: tarkime, jei esamas gatves reiktų pervadinti – kiltų problemų, kad keičiamas pavadinimas, keičiasi adresas, gyventojai nepatenkinti – tai iš tiesų būtų problema. Bet šiuo atveju tokios problemos, kaip suprantu, nėra.



NAUJAUSI KOMENTARAI

lietuvis

lietuvis portretas
Gal su tais pavadinimais reiktu apsiraminti. Kad nusove, tai tragedija - paminklai, ismokos, irasai istorijos vadoveliuose ir kiti dalykai yra butini, bet gatviu vadinti nereiketu. Zmogus, kurio varda ir pavarde kartos tukstanciai, turetu buti daugiau nuveikes, nei vien tapes auka.

mantas

mantas portretas
Tam"lietuviui". Zmones prarado svarbiausia-GYVYBE! O tu sakai kad turetu daugiau buti nuveike.Neturi teises net kalbeti apie juos,tuo labiau vadintis lietuviu.

Mantui

Mantui portretas
Taip. Gyvybe! Bet ja prarasti tuo metu galejo bet kuris tokia tarnyba pasirinkes asmuo. Visi tarnaujantys vienokiose ar kitokiose strukturose yra susipazine su rizika! Jeigu mane nusautu darbe, as nenoreciau kad mano vardu butu vadinamos gatves, nes as vertas lygiai tiek pat kaip ir mano kolega, kuri bet kada gali nusauti ar kitaip atimti gyvybe. Niekas tu zmoniu morales nezinojo ir nesuzinos, tad gerbkime ju auka ir jos neuzmirskime, bet neaukstinkime ju.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių