Quantcast

Mažesnį nei minimalus atlyginimą teuždirbantys odontologai sudomino VMI

  • Teksto dydis:

Vilniaus apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (Vilniaus AVMI) sostinėje atliko kontrolę odontologijos paslaugas teikiančiuose kabinetuose ir klinikose. Pirmieji kontrolės veiksmų rezultatai patvirtino inspektorių įtarimus, kad pajamų neapskaitymo mastas šiame sektoriuje yra itin didelis.

Po inspektorių apsilankymo klinikose, pastebima, kyla ir deklaruojamos įmonių pajamos, ir odontologų atlyginimai.

Vilniaus AVMI specialistai vieną odontologijos paslaugas teikiančią kliniką patikrino dėl to, kad įtarimų sukėlė būtent žemas vidutinis darbo užmokestis (296 Lt per mėn.). Operatyvaus patikrinimo metu inspektoriai rado ne tik mokestinių pažeidimų, bet ir nelegaliai dirbusią gydytojo padėjėją. Įmonės vadovei pradėta administracinė teisena, gresia didelės baudos už nelegaliai įdarbintą darbuotoją, teks atsakyti ir už Kasos darbo organizavimo ir kasos operacijų atlikimo taisyklių pažeidimus bei už tikrovės neatitinkančių deklaracijų ir pažymų pateikimą.

Skelbiama, kad po operatyvaus patikrinimo įmonės pajamos padidėjo 88 proc.

Kitos gydymo ir protezavimo paslaugas teikiančios klinikos administracija po patikrinimo visiems 7 darbuotojams padidino mėnesinį darbo užmokestį ir deklaravo 33 proc. didesnes pajamas.

Dar vieno sostinės odontologijos kabineto operatyvaus patikrinimo metu nustatyta, kad  savininkė ir vienintelė dirbanti odontologė klientei neišdavė jokio pinigų sumokėjimą patvirtinančio dokumento. Po grynųjų pinigų inventorizacijos paaiškėjo, kad neapskaityti ir kitų pacientų sumokėti pinigai. Operatyvaus patikrinimo metu Vilniaus AVMI nustatė, kad ši bendrovė 2010–2012 metais papildomai gavo daugiau kaip 122 tūkst. Lt pajamų, todėl privalėjo patikslinti 2010, 2011 ir 2012 m. ataskaitas ir deklaravo daugiau kaip 6 tūkst. Lt pelno mokesčio.

Įmonė taip pat  papildomai deklaravo savininkei išmokėtus 115 tūkst. Lt. Pati vadovė pateikė patikslintas deklaracijas ir papildomai deklaravo šias išmokas, nuo jų buvo apskaičiuota 18 tūkst. Lt gyventojų pajamų mokesčio.

Artimiausiu metu Vilniaus AVMI specialistai atliks ir kitų atrinktų įmonių, teikiančių ne tik odontologijos, bet ir kitas medicinos, estetikos, veterinarijos paslaugas, mokestinius tyrimus ir mokestinius patikrinimus. Jų metu bus siekiama nustatyti, ar įmonės apskaito visas gaunamas pajamas, ar apskaičiuoja ir į valstybės biudžetą sumoka visus mokesčius, ar susijusiems fiziniams asmenims nepagrįstai neišmoka gyventojų pajamų mokesčiu neapmokestintų išmokų ir taip padidina sąnaudas.

„Įvertinusi surinktą informaciją, Mokesčių inspekcija nustatė rizikingiausias privataus medicinos sektoriaus įmones. Joms rekomenduojama nelaukti inspektorių vizito ir pačioms patikslinti pateiktas deklaracijas, juolab kad tikslinti galima net už penkerius metus. To nepadariusios bendrovės sulauks administracinių priemonių ir didelių baudų“, – sako Vilniaus AVMI viršininkas Marius Žemgulis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių