Quantcast

Marga seniūnijų kasdienybe

Miestas prasideda nuo seniūnijų, o Vilnius – ne tik senamiestis. Šias ir kitas tiesas pabandė įrodyti parodos "Vilniaus seniūnijų mozaika" organizatoriai.

Priminė pirklį Šnipį

Ar žinote, iš kur kilo Šnipiškių pavadinimas? O ar esate ką nors girdėję apie turtingą pirklį Šnipį? Būtent jis, kaip skelbia legenda, iš Vytauto dovanų gavo žemės sklypą ir jame įkūrė savo vardu pavadintą amatininkų kaimą. Jis išaugo į stambų sostinės rajoną, o jau vėliau nuo šio kaimo atsirado ir Šnipiškių pavadinimas.

Daugelį panašių, tačiau beveik negirdėtų faktų galima sužinoti apsilankius Vilniaus savivaldybėje veikiančioje fotografijų parodoje "Vilniaus seniūnijų mozaika". Parodoje, kurią suorganizavo Vilniaus miesto seniūnų sueiga, pristatyta 14 iš 21 sostinės seniūnijos. Lankytojai gali ne tik susipažinti su nuotraukose užfiksuota seniūnijų kasdienybe, bet ir patyrinėti atskirų miesto dalių istoriją, jų kasdienybę.

Čia taip pat galima išvysti kiekvienos seniūnijos "vizitinę kortelę" – kasmet organizuojamą tradicinę šventę. Verkiuose tai – Užgavėnės, Pilaitėje – Joninės, Kalėdinis krepšinio turnyras ir Gatvės šventė – Žirmūnuose, Keramikų dienos – Šnipiškėse, tradicinis "Pašilaičių pavasaris", labdaringos Kalėdų akcijos – Antakalnyje.

Gina seniūnijų garbę

Parodos kuratorė Žirmūnų seniūnė Ona Suncovienė pasakojo, kad ši paroda – tai ne tik galimybė susipažinti su seniūnijų kasdienybe, tačiau ir atsakas tiems, kurie teigia, jog seniūnijos nereikalingos.

p>Pasak pašnekovės, kiekvienas parodoje apsilankęs žmogus nuotraukose gali pamatyti, kiek daug darbo seniūnijų darbuotojai skiria skatindami mikrorajonų gyventojus imtis bendros veiklos, taip pat gražinti gyvenamąją aplinką.

"Kiekvienoje seniūnijoje verda darbas: organizuojamos šventės, sodinami medeliai, tvarkoma aplinka, organizuojamos kaimynų, gatvės dienos. Bet to, labai svarbios seniūnijų patalpos – jomis naudojasi gausūs meno kolektyvai, jose vyksta renginiai, repeticijos. Jeigu seniūnijos bus panaikintos, ši veikla apmirs, kaip ir gyvenimas atokiau nuo centro esančiuose rajonuose", – parodą pristatė O.Suncovienė.

Atnešė vėliavų ir rankdarbių

Parodoje galima pamatyti ir kasdienės seniūnijų aktyvistų veiklos rezultatų. Pavyzdžiui, Vilkpėdės seniūnija savo stende pristatė rankdarbių, mezginių kolekciją. Parodoje galima susipažinti ir su kai kurių seniūnijų simbolika – Pilaitė prie stendo iškabino savo vėliavą.

Tai, kad ir pilki daugiabučių rajonai gali atrodyti gražiai, puikiai parodė Justiniškių seniūnijos stendas. Vienoje nuotraukoje spindi naktį apšviestas televizijos bokštas, kitoje užfiksuotas seniūnijos vaizdas iš viršaus.

"Kokios nors ypatingos tvarkos, kaip turi būti sustatyti stendai, nenumatėme. Tai pirmas kartas, kai visos savivaldybės mastu organizuojama tokia paroda, tačiau, manau, pavyko visai neblogai. Štai Žirmūnai nuotraukas pakabino ant paprastų stendų, Justiniškės – ant vientisų lapų, Pilaitė padarė nespalvotų kopijų. Ir visa tai tarpusavyje puikiai dera", – džiaugėsi Žirmūnų seniūnė.

Nustebino lankytojus

Nors paroda pradėjo veikti visai neseniai – praėjusį penktadienį, ją jau spėjo apžiūrėti nemažai savivaldybės lankytojų. Daugelis praeidami džiaugiasi galėdami išvysti savo gimtojo kiemo ar kvartalo nuotrauką, susipažinti su seniūnijoje nuveiktais darbais.

"Būna ir kritikų. Štai viena moteriškė atėjo, sako: kam čia ta paroda, kas čia tuose Žirmūnuose gero, tik duobės, šiukšlių pilna. O kai paklausiu, paaiškėja, kad šiukšlės buvo prieš penkerius metus ir seniausiai išvežtos. Štai taip ir būna, bloga mato, o gera – ne", – skėstelėjo rankomis O.Suncovienė.

Keliaus po seniūnijas

Po dviejų savaičių paroda iš savivaldybės keliaus atgal į seniūnijas. Dalis eksponatų bus išdėliota specialiose patalpose – ten galės apsilankyti visi konkrečios seniūnijos gyvenimu besidomintys žmonės.

"Na, o nuotraukos bus pakabintos koridoriuose, tad kiekvienas kokiu nors reikalu apsilankęs seniūnijoje turės kur akis paganyti. Manau, kad renginys pavyko, o jei seniūnijos nebus sunaikintos, ateityje tokių parodų bus tik daugiau", – optimistiškai pabrėžė O.Suncovienė.


Vilniaus seniūnijos

Antakalnio, Fabijoniškių, Grigiškių, Justiniškių, Karoliniškių, Lazdynų, Naujamiesčio, Naujininkų, Naujosios Vilnios, Panerių, Pašilaičių, Pilaitės, Rasų, Senamiesčio, Šeškinės, Šnipiškių, Verkių, Vilkpėdės, Viršuliškių, Žirmūnų, Žvėryno.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių