Quantcast

Maistas mokyklose: sriuba primena pamazgas, o porcijos – itin mažos?

„Sriubos vaikai net neužsisako, nes jos skonis – kaip iš išplauto puodo“, – skundžiasi kai kurių vaikų, kurie mokyklose gauna nemokamą maitinimą, tėvai. Kol vieni beda pirštu į juos netenkinančią patiekalų kokybę ir itin mažas porcijas, kiti tik kraipo galvas.

Įžvelgia patyčias

Daugiavaikių šeimų asociacijos socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje užvirė diskusija dėl nemokamo maitinimo mokyklose. Šį kartą buvo paviešintos patiekalų iš Vilniaus Tuskulėnų gimnazijos valgyklos nuotraukos.

„Tai yra trijų dienų „davinys“ vaikams, už kurių maitinimą sumoka valstybė. Sriubos vaikai net neužsisako, nes skonis – kaip iš išplauto puodo, – piktinasi tėvai. – Porcijos sudėtos į mažas lėkštutes, tad paaugliai, net jei ir valgo šį davinį, lieka alkani.“

„Facebook“ nuotr.

Anot įrašo autorių, tokių maisto porcijų greičiausiai užtektų tik darželį lankantiems vaikams. O ir patiekiamas gėrimas šių tėvų netenkina – vaikams neva siūlomas tik vanduo arba kompotas, kuris primena tarybinius laikus, mat arbata nemokamą maitinimą gaunantiems mokiniams troškuliui malšinti neskiriama.

„Kyla klausimas, ar vaikai, už kurių maistą sumoka valstybė, yra atstumtieji? Ar jiems specialiai paruošiamas toks valgiaraštis, kad maisto valgyti neįmanoma?“, – klausia tėvai.

Nuomonės išsiskyrė

Virtualioje erdvėje ir daugiau tėvų iš visos Lietuvos išdėstė nuomones. Štai Šilutėje gyvenanti dviejų vaikų mama antrino įrašo autoriui: „Mokykloje vaikai nevalgo, sako, kad neskanu.“

Jonavoje gyvenanti trijų vaikų mama teigė, kad nemokamas maitinimas vaikams nėra skirtas, tačiau dėl patiekalų jie taip pat nedžiūgauja. „Vyresnėlei, nors ji ir nėra išranki, dviejų eurų nepakanka normaliai pavalgyti. Ji ir sriubą mielai valgo, tačiau, kaip ji sakė, mokykloje jos išmėginti dar nepanoro, nes sriuba neatrodo įspūdingai. Už dvi dešreles su miežių kruopomis mergaitė sumokėjo beveik 1,8 euro, tačiau prie jų salotų nebuvo“, – rašė Tatjana.

Kyla klausimas, ar vaikai, už kurių maistą sumoka valstybė, yra atstumtieji? Ar jiems specialiai paruošiamas toks valgiaraštis, kad maisto valgyti neįmanoma?

„Porcijos yra juokingos, o pinigus reikia nemažus mokėti. Vaikai lanko prailgintą grupę, tad valgo du kartus, tačiau namo vis tiek alkani grįžta. Į mokyklą dar reikia ir įdėti maisto iš namų“, – teigė ir mama Sigita.

„Jeigu vaikai gauna nemokamą maitinimą, tai iš jų galima tyčiotis? Valstybė – tai mes visi mokesčių mokėtojai – sumokame nemažas sumas už maitinimą, tad būkime biedni, bet teisingi – vaikui turi užtekti maisto, kad jis nebūtų alkanas“, – rašė ir Oksana. Moteris teigė nesuprantanti tų, kurie pataria tėvams už nemokamus pietus, kad ir nekokybiškus, tik dėkoti ir mažiau skųstis. O tokių nuomonių po įrašu nugulė nemažai.

„Nemokamai duoda maistą ir dar blogai? „Ačiū“ reikia sakyti“, – savo poziciją dėstė Grigorijus.

„Mano vaikai valgo ir nesiskundžia, neišlepę, viską vertina. Sriuba išties  primena sultinį, galėtų ji būti tirštesnė, bet tikrai vaikai valgo ir ją“, – rašė Kamilė.

Molėtuose gyvenanti mama Renata pasakojo, kad jos vaikai sriubą valgo, o štai karšto patiekalo kartais atsisako. „Dabar kai pakeitė tuos patiekalus į „sveikuoliškus“, tai kartais vaikai sako, kad nebuvo, ką valgyti. Pasitaiko, kad valgykloje patiekiami burokėlių kotletai su burokėlių mišraine ir kruopomis. Kruopas jie valgo, tačiau valgyti burokėlius su burokėliais – tai jau atsiprašau. Arba patiekiamas grikių kotletas su miežinėmis kruopomis ir salotomis. Jeigu mano vaikai gautų tokius patiekalus kaip nuotraukose, tai apsilaižydami suvalgytų. Čia bent mėsos yra. O dėl mokamų ir nemokamų maisto vienodumo, tai valgantys nemokamai neturi iš ko rinktis: patiekalas yra tik vienas, o susimokėję už pietus iš savo kišenės gali rinktis iš kelių patiekalų. Bent jau taip yra mūsų mokykloje. Mažesnieji mūsų vaikai mokosi kitoje mokykloje, tai ten maitina tikrai skaniai, todėl mažyliai viską suvalgo. Šioje mokykloje maistas yra kaip namie“, – aiškino moteris.

Skundų nesulaukė

Portalas diena.lt paprašė Vilniaus miesto savivaldybės atstovų pakomentuoti susiklosčiusią situaciją.

– Ar mokykloje vaikams, kurie gauna nemokamą maitinimą, yra patiekiami kitokie patiekalai nei tiems, kurių tėvai už maistą sumoka?

– Vaikams, gaunantiems nemokamą maitinimą, yra patiekiami tie patys patiekalai, kaip ir tiems, už kurių maistą moka tėvai.  Gimnazijos valgiaraštis yra suderintas su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba.

– Ar mokyklos vadovybė pastaruoju metu yra sulaukusi skundų dėl per mažų maisto porcijų ar maisto kokybės/patiekalų skonio?

– Ne, mokyklos administracija nėra sulaukusi jokių skundų.

– Kiek kainuoja pilnas pietų komplektas (sriuba, karštas patiekalas, gėrimas)? Ar vaikai, kurių tėvai sumoka už pietus, gali rinktis iš kelių patiekalų? O kaip yra su vaikais, kurie gauna nemokamą maitinimą?

– Pietų kompleksas t.y. sriuba, karštas patiekalas, gėrimas kainuoja 2 eurus. Tokia kaina galioja tiek nemokamam, tiek mokamam maitinimui, jeigu tėvai užsako pietus visam mėnesiui iš anksto. Jei vaikai perka pietus individualiai prie kasos, tuomet renkasi iš pasiūlyto valgiaraščio. 

– Mokyklos internetiniame puslapyje rašoma, kad gimnazijai maistą teikia A. Cimbalisto individuali įmonė. Ar dėl šios įmonės tiekiamo maisto yra gauta skundų?

– Nuo šių metų rugsėjo pradžios Tuskulėnų gimnazijoje maitinimo paslaugas pradėjo teikti viešųjų pirkimų konkursą laimėjusi individuali Aleksandro Cimbalisto įmonė. Maistą tiekianti įmonė investavo savo lėšas: pakeitė visą seną maitinimo įrangą, atliko virtuvės remontą. Skundų gimnazijos administracija nėra gavusi, tačiau sulaukė daug teigiamų tiek tėvų, tiek moksleivių atsiliepimų. Kiekvienų pietų metu moksleiviams atskiruose induose pateikiamos įvairios salotos tam, kad vaikai galėtų jų įsidėti papildomai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Laura

Laura portretas
Kai tik vaikas pradės lankyt darželį, tikrai pora sav lakstysiu ten pažiūrėt kuom maitina..

Raimonda

Raimonda portretas
Reikia tikrinti dažniau,nes mokyklų maistas apgailėtinas,virėjos užstrigę sovietmety,net neturinčios supratimo apie sveiką maistą.Pradinukams sumokame už mėnesį,tai ir gaminamas šlamštas,kuris net neparagautas,keliauja į atliekas.Vaikščiojau savaitę,nes nepatikėjau vaiku ,kad kasdien neskanu!O tai šventa tiesa-vien nuo vaizdo dingo apetitas!Dėl nemokamų negaliu nieko sakyti ,bet buvo ,,patenkinti" tik tie,kurie lapnojo (mokyklose draudžiamus ,,Kijevo" kotletus!Išvada-vaikas visą dieną sėdi alkanas!

Renata

Renata portretas
Bijau, kad tos nepatenkintos mamytės namuose daug prastesnį maistą pagamina, kitaip nesilankytų jų vaikai kebabinėse ir pan.
VISI KOMENTARAI 27

Galerijos

Daugiau straipsnių