Quantcast

Magnetai – ne praeitis

Smulkių sukčių buvo ir bus. Jų gali daugėti sunkmečiu. Komunalinių paslaugų teikėjai juos vadina vagimis, ieškančiais vis naujų būdų, kaip nemokėti už sunaudotą šaltą ir karštą vandenį bei elektrą.

Pažeidimų daugėja ir daugės

RST Saugos ir prevencijos departamento direktorius Kęstutis Tubis dienraščiui teigė, esą mėginimų vogti elektrą šiemet fiksuojama kur kas daugiau nei pernai.

Šiemet RST šalyje jau išaiškinta net 790 įvairių sukčiavimo atvejų. Iš viso nustatyta, kad neteisėtai suvartota beveik 15,603 mln. kWh elektros energijos.

Lyderis – Vilniaus regionas, kuriame užfiksuota net 498 mėginimai apmulkinti elektrikus. Daugiausia pažeidimų (277) nustatyta pietinėje Vilniaus miesto dalyje, šiaurinėje – 127. Po Vilniaus rikiuojasi Alytaus, Panevėžio ir Utenos regionai, kuriuose išaiškinti atitinkamai 120, 95 ir 77 sukčiavimo atvejai. RST prognozuoja, kad šie skaičiai artimiausiu metu ir toliau augs.

Daugėja ir alyvos vagysčių iš transformatorinių. Pernai per pirmus devynis metų mėnesius RST užfiksavo 203 tokius atvejus, šiemet – jau 240, dėl vagysčių sudegė net 27 transformatorinės. Padaryta žala išaugo nuo 684 tūkst. iki 1,447 mln. litų.

"Įtariame, kad ūkininkai į senesnę techniką pila mūsų aušinimo alyvą. Bet ji gadina variklius. Ir kai kam nors sugenda variklis, jie mums pretenzijų dėl suprantamų priežasčių nereiškia, – juokavo K.Tubis. – Noriu įspėti žmones, kad jie alyvos nesupirkinėtų, nes mes bandysime įrodyti, kad jie žinojo perkantys vogtą turtą. O tai yra bendrininkavimas."

Moka ir už svetimas nuodėmes

Žinoma, retas prisipažįsta elektrą naudojęs nemokamai. Tuomet elektrikai pasiūlo atlikti skaitiklio ekspertizę: jei pasirodys, kad skaitiklis buvo pažeistas, gyventojas privalės iš savo kišenės padengti ekspertizės išlaidas, apie 2 tūkst. litų. "Tada daugelis jau siūlo derėtis", – šyptelėjo K.Tubis.

Populiariausias manipuliavimo būdas – mechaniškai atsukti skaitiklius. Tuomet apsukruolis turi ne tik paplušėti ardydamas įtaisą, bet ir pasistengti kiek įmanoma mažiau pažeisti plombą ar netgi pagaminti jos falsifikatą. Tačiau išradingiausių apgavimo būdų K.Tubis nenorėjo įvardyti, mat tai galėtų pakenkti įmonės veiklai.

Pašnekovas neatmetė galimybės, kad naują būstą įsigiję gyventojai ar naujakuriai nuomininkai gali tapti ankstesnio šeimininko sukčiavimo aukomis. Tačiau nežinojimas neatleidžia nuo atsakomybės, tad K.Tubis pataria kiekvieniems naujakuriams nedelsiant kreiptis į savo vandens ar elektros tiekėjus – taip pavyks išvengti mokėjimo už svetimas nuodėmes.

Už neteisėtą elektros energijos naudojimą gali būti taikoma netgi baudžiamoji atsakomybė. Maksimali bausmė – šešeri metai nelaisvės.

Dviračio neišradinėja

Sostinės šilumos tiekėja "Vilniaus energija" jau seniai kolekcionuoja įvairius skaitikliams pristabdyti naudojamus įtaisus. Šiemet bendrovės kolekcija pasipildė keletu naujų eksponatų.

Tiesa, vilniečiai nemėgina išrasti dviračio ir skaitiklių apsukas mažina tradiciniu būdu – įrenginys aplipdomas magnetais.

"Per metus pagauname apie dešimt tokių gudrautojų. Kai randame nedeklaruotą karštą vandenį – apmokestiname. Senos statybos namuose vandens skaitikliai yra butuose, taigi sunku tokius žmones pagauti: reikia paties žmogaus leidimo įeiti į butą, ir kol inspektoriai pasiekia skaitiklį, magnetai gali būti nuimti. Elektrikams lengviau", – dienraščiui pasakojo "Vilniaus energijos" komercijos direktorius Rimantas Germanas.

Daugiausia bėdų įmonė turi tikrindama karšto vandens skaitiklius, mat modernesnių šilumos skaitiklių magnetais nepristabdysi.

"Žmonės įsivaizduoja, kad gali kaip nors pagudrauti, bet galiausiai patys save apgauna. Vis tiek visas tas "vogtas" vanduo kaip nuostoliai įskaičiuojamas į vandens kainą. Jeigu sulėtina vandens skaitiklius, žiemą žmonės daugiau moka už šildymą, jeigu vasarą – už gyvatuką", – pabrėžė R.Germanas.

Magnetai – retenybė

O štai "Vilniaus vandenys" klientų polinkiu naudotis magnetais nesiskundžia.

Įmonės Abonentų tarnybos viršininkė Dalia Maželienė dienraščiui teigė, esą tokio sukčiavimo atvejai tėra vienetiniai. Mat vilniečiai suvokia, kokia atsakomybė gresia už tokį sukčiavimą ir prisibijo žaisti su skaitikliais.

Vis dėlto "Vilniaus vandenys" kiek baiminasi, kad ekonominiu sunkmečiu sukčiavimo atvejų gali ir padaugėti.


Kuriozai

Sukčiaujančių gyventojų medžioklė neretai baigiasi ir juokingomis situacijomis. Nors dažniausias pasiteisinimas, neva elektros skaitiklius persuko piktavalis kaimynas, kartais žmonės nė patys nežino, kad sukčiauja.

RST inspektoriams atvykus patikrinti vienos šeimos buto, vyras įtarimais dėl pristabdyto skaitiklio ne juokais pasipiktino, o žmona kaip įmanydama stengėsi jį nuraminti. Inspektoriai sutuoktinius paliko išsiaiškinti santykių ir po poros valandų sulaukė vyro skambučio. Šis prisipažino, kad žmona be jo žinios reguliavo elektros skaitiklius ir taip mėgino lopyti šeimos biudžeto skyles.

Dar vieną gyventoją pas elektrikus atvedė sąžinės graužatis. Individualų namą turintis vyriškis pasidavė pagundai – kaimynas jį įkalbėjo pristabdyti skaitiklį ir pats atliko visus darbus. Tačiau kaimynas netrukus įkliuvo, ir vyriškis atėjo į RST prisipažinti ir prašyti pagalbos. Mat kaimyno persukto skaitiklio sutvarkyti pats nemokėjo. Vyriškį taip graužė sąžinė, kad jis prisipažino, esą vos pamačius žmones su RST simbolika padabinta apranga jam pakildavo kraujospūdis.

Kai kuriems žmonėms atsukti skaitiklius jau pasidarė amatas. RST pričiupo vieną tokių "meistrų": pasirodė, kad jis už vieno skaitiklio atsukimą (toks darbas trunka apie 20 minučių) imdavo net po 6 tūkst. litų. Beje, pričiupti gyventojai neretai gautas baudas stengiasi "pasidalyti" su tokių paslaugų teikėjais. Būta netgi tokių atvejų, kai įsiutę pažeidėjai "meistrams" auklėti pasitelkė kumščius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mirabela

Mirabela portretas
Ko tik neprigalvoja tautieciai :D

elektikMAN

elektikMAN portretas
Pasiulikit normaliu tarifus, ir visi mokes saziningai. Kada jau mastyti pradesit? Debilojidu salys...

Savas

Savas portretas
tikrai nihrena debilojdai nemasto-paprastu zmoniu prakaitu krauna milijonus, turi moket uz ka, o ant kitu gyliai nesvarbuj!
VISI KOMENTARAI 4

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių