Quantcast

Lukiškių aikštės projektas „Kelias“

Dėl galimybės įgyvendinti savo projektą, rekonstruoti Lukiškių aikštę ir statyti projektą „Laisvė“ grumiasi septyni projektai. Su vienu iš jų portalas kviečia susipažinti iš arčiau.

Savivaldybės ekspozicijų salėje savo projektą „Kelias šiandien pristatė architekto Rolando Paleko „ARCH-studijos“ architektė Akvilė Brazauskaitė ir skulptorius Tadas Gutauskas.

„Mūsų idėja – projektas miestiečiams, svečiams, trumpai tariant, žmonėms. Nenorėjome sukurti kažkokio kapinių memorialo, kuris atrodytų grėsmingai ir spaustų žmogų“, - kalbėjo T.Gutauskas.

Jei būtų pasirinkta jų idėja, Lukiškių aikštė turėtų dvi funkcijas: memorialinę ir poilsinę. Memorialas – skulptūra „Laisvė“, rankomis susikibusių žmonių grandinė – stovėtų arti KGB rūmų, kitoje pusėje būtų angliško stiliaus parkas, kuriame žmonės galėtų laisvai vaikščioti ant žolės, ilsėtis, rengti iškylas.

„Pagrindinis leitmotyvas yra Baltijos kelias. Taip pat ši gyvų žmonių grandinė asocijuojasi ir su Pilėnų gynėjais, ir su karo laikų sukilėliais, ir su gyvosiomis barikadomis prie Seimo rūmų. Manau, skulptūra „Laisvė“ turi reikšti pergalę, o ne ašarų pakalnę. Dabar vienybės ir pergalės mums kaip tik labai reikia“, - sakė skulptūros autorius.

Lukiškių aikštėje projekto „Kelias“ autoriai įrengtų fontaną, kuris veiktų šiltuoju metų laiku, o naktį saugiai jaustis leistų ypatinga apšvietimo sistema. Tarp vienodu atstumu sustatytų stulpų būtų sukabinti trosai, o ant jų – šviestuvai. Taip būtų sudarytas įspūdis, lyg šviečia medžiai, jų lajos. Šviestuvai išdėstyti taip, kad šviečiantys medžiai sudarytų pasagos formą.

Prie Genocido aukų muziejaus būtų pastatyti strypai, į kuriuos miestiečiai galėtų įstatyti žvakes ir jas uždegti. Anot projekto autoriaus, pagrindinė jo kūrinio idėja yra ta, jog aikštėje žmonės jaustųsi gerai.


Šiame straipsnyje: Lukiškių aikštė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių