Quantcast

Lukiškių aikštės pertvarkymo konkurse – plagiato šešėlis

Prie pabaigos artėjantį Vilniaus Lukiškių aikštės pertvarkymo konkursą pritemdė plagiavimo šešėlis. Įtarimų sulaukė architekto Algimanto Nasvyčio vadovaujamos grupės projektas – obeliskas „Laisvės spindulys“.

Architektų grupė sukurtą laisvės paminklo simbolį apibūdina kaip kylantį iš saulės spindulių pluošto ir sklindantį į žemę. Tačiau obelisko originalumu tiki ne visi. Anoniminiame internetu platinamame pranešime ironiškai siūloma atrasti skirtumų tarp „Laisvės spindulio“ ir 2003 metais Airijos sostinėje Dubline pastatyto „Šviesos monumento“, dar vadinamo „Dublino špiliumi“.

120 m aukščio Dublino obeliską iš nerūdijančio plieno sukūrė architektų grupė „Ian Ritchie Architects“ iš Didžiosios Britanijos. Jo viršūnėje nakties metu šviečia spindulys. Maždaug 100 m lietuviškasis obeliskas numatomas pastatyti iš nerūdijančio metalo titano, o jo viršūnę papuoštų saulės spindulys.

Pranešime priduriama, kad tarptautines problemas dėl autorių teisių pažeidimo ir kūrinių plagijavimo sprendžia Londone įsikūrusi organizacija „Design and Artists Copyright Society“, ir retoriškai klausiama, ar to reikia Vilniui ir Lietuvai, Europos Sąjungos narei.


Šiame straipsnyje: Lukiškių aikštėnasvytis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių