Quantcast

„Litexpo“ lankytojams – profesionalų sukurta žalioji oazė

  • Teksto dydis:

Apželdintojų ir dekoratyvinių augalų augintojų asociacija parodų ir kongresų centrui „Litexpo“ įrenginėja žaliąją ekspoziciją, kurią pirmieji pamatys tarptautinės  statybų ir remonto parodos „Resta“ lankytojai.

„Mes sukursime mini parką, panaudodami truputį kitokius augalus, ne vien tik tuos, kuriuos esame įpratę matyti. Parodos lankytojai pamatys, kad vienoje erdvėje gali būti derinama labai įvairi augalija. Ši ekspozicija „Litexpo“ erdvėje liks ilgesniam laikui ir ja galės grožėtis ne tik „Resta“, bet ir kitų parodų dalyviai bei lankytojai“, - planais dalinasi Apželdintojų ir dekoratyvinių augalų augintojų asociacijos atstovė Ingrida Vainauskienė. Pašnekovė sako, kad „Litexpo“ lankytojai, atėję į mini parką, galės pailsėti nuo daugybės informacijos, kurią randa kiekvienoje parodoje. „Pasauliniai parodų centrai šitą praktiką, kai sukuriamos žaliosios erdvės tarp paviljonų, naudoja plačiai. Lankytojai jose gali pailsėti, atsipalaiduoti nuo bendravimo ir informacijos gausos“, - įsisitikinusi I. Vainauskienė.

Apželdintojų ir dekoratyvinių augalų augintojų asociacija parodoje „Resta“ ne tik įkurs žaliąją ekspoziciją, bet ir konsultuos įvairiais apželdinimo klausimais: kaip teisingai turi būti atliekami sodinimo darbai, kokie augalai ir kokia priežiūra jiems reikalinga, kaip teisingai suprojektuoti miestų apželdinimo projektus, kokios apželdinimo tendencijos vyrauja Lietuvoje ir pan.

Kadangi paroda „Resta“ šiemet akcentuoja Augančio miesto temą, paprašėme I. Vainauskienės pakomentuoti, kokios apželdinimo tendencijos šiuo metu vyrauja Lietuvos miestuose.

„Vienareikšmiškai teigti, kad Lietuvoje vyrauja viena apželdinimo tendencija, negalima, nes tai būtų netiesa. Pastaruoju metu pastebima ryški tendencija, kad mažesni Lietuvos miesteliai intensyviai tvarkosi ir gražinasi savo aplinką: tvarkosi miesto aikštes, gatves, parkus. Tai labai pagirtina ir sveikintina, tačiau vis dėlto pasigendama daugiau įvairovės. Šiandien jau neužtenka, kad žaliosiose miesto erdvėse būtų padėtas akmuo, pastatytas suoliukas ar nutiestas takas“, - įsitikinusi I. Vainauskienė. Pašnekovė sako, kad miestuose dažniausiai vis dar sodinami tradiciniai augalai, pavyzdžiui, liepos, klevai, kaštonai, o juk miesto žaliosioms erdvėms galima surasti daugiau įvairesnių ir gražesnių sprendimų, drąsiai naudoti augalų įvairovę.

Kaip teigia I. Vainauskienė, sparčiai besitvarkantys miestai ir rodomas gražus pavyzdys užkrečia ne tik profesionalius šios srities specialistus, mėgėjus sodininkus, bet ir daugiabučių namų gyventojus, kurie nori užsiauginti žydinčią gėlę, nelepų prieskoninį ar vaistinį augalą paprasčiausiomis namų sąlygomis. Tačiau tik  nedaugelis, kurie namų erdvėse augina įvairią augmeniją, žino, kaip teisingai atrinkti augalą pagal esamą erdvę, kaip augalui atrasti tinkamą augimo vietą, kaip jį tręšti, laistyti, prižiūrėti. „Jeigu negalite pasisodinti didesnių augalų, tuomet sodinkite vienmetes gėles – tai būtų geriausias sprendimas, nes jos visą vasarą žydi. Taip pat galima auginti prieskonius ir vaistinius augalus. Terasos ar balkono sieneles galima papuošti įvairiais vijokliniais augalais“, - pataria I. Vainauskienė.

Į visus rūpimus klausimus aplinkos puoselėtojai atsakymus galės rasti statybų ir remonto parodoje RESTA, kurioje lankytojai ne tik susipažins su apželdinimo tendencijomis miestuose, bet galės apsilankyti sodinukų mugėje, įsigyti augalų tiek didesnėms, tiek mažesnėms erdvėms, balkonams, terasoms.

Paroda „Resta“ vyks balandžio 22-25 d. Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“. Parodoje naudingos informacijos atras kiekvienas, planuojantis statybas, remontą, inžinerinių ar šildymo sistemų atnaujinimą, naujo būsto įsigyjimą, aplinkos įrengimą, apželdinimą. Čia savo naujienas demonstruos 545 dalyviai iš 13 pasaulio šalių.


Šiame straipsnyje: RestaLitexpoparodaapželdinimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių