Quantcast

Iš Linco į Vilnių atėjo piligrimai

Vilniaus miesto savivaldybėje apsilankė du austų piligrimai – Herbert Hinum ir Wolfgang Mayrhofer, balandžio pabaigoje pėsčiomis iškeliavę iš Linco.

H. Hinum – 67-erių buvęs pašto darbuotojas ir 68-erių W. Mayrhofer, dirbęs žemės ūkio inžinieriumi, kelionės metu įveikė beveik 1,5 tūkst. km. Kasdien vidutiniškai jie nueidavo po 20–30 km – Lietuvos sostinę piligrimai pasiekė beveik po dviejų mėnesių.

„Šis žygis dar labiau suartino Vilnių ir Lincą – 2009 metų Europos kultūros sostines, – sveikindamas keliauninkus ir pažymėdamas jų piligriminius pasus, sakė Vilniaus mero pavaduotojas Gintautas Babravičius. - Jūs iki Vilniaus pratęsėte nuo viduramžių žinomą Šv. Jokūbo piligrimų kelią – daugiau nei tūkstantį kilometrų nešdami žinią apie Lietuvos sostinę ir Lincą“.

Svečiai pasidalijo kelionės įspūdžiais, žavėjosi sostinės baroku, surasdami daug panašumo Vilniaus ir Linco architektūroje, pasidžiaugė svetingu priėmimu.

Tai nebe pirmas austrų piligrimų žygis – gegužės pradžioje iš Europos aikštės buvo išlydėti dar du austrų piligrimai – 72-iejų Ernst Janko ir 66-erių Ernst Schwarzlmuller, pėsčiomis iš Vilniaus iškeliavę į Lincą. Anksčiau iš Linco ir kitų Europos miestų austrai ėjo taip vadinamu Šv. Jokūbo keliu.

Šv. Jokūbo kelias (ispaniškai el Camino de Santiago) – tai katalikų piligrimų kelias į Santjago de Kompostelos miestą Ispanijoje, kur, manoma, yra palaidotas Šv. apaštalas Jokūbas. Šis kelias žinomas nuo viduramžių. Pirmieji Šv. Jokūbo kelio piligrimai aprašyti dar XI a. metraščiuose.

Istoriškai susiformavę keli pagrindiniai mašrutai, į kuriuos Lietuva neįtraukta. Rašytiniuose šaltiniuose minimas tik vienas atvejis, kai šis miestas pėsčiomis buvo pasiektas iš Lietuvos – 1766 metais iki Santjago de Kompostelos nuėjo 3 lietuvių vienuoliai.


Šiame straipsnyje: piligrimailinčas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių