Quantcast

Lietuvos žydai reiškė solidarumą savo tautiečiams

Ketvirtadienio vakarą Vilniuje, Lietuvos žydų bendruomenės būstinėje, įvyko susitikimas skirtas karo niokojamai Izraelio valstybei palaikyti.

Sugiedojus Lietuvos ir Izraelio valstybinius himnus, tylos minute buvo pagerbtas žuvusiųjų atminimas. Į Lietuvos žydų bendruomenės organizuotą susitikimą buvo pakviestas Izraelio ambasadorius Lietuvoje ir Latvijoje J.E. Chen Ivri, kuris padėkojo gausiai susirinkusiems bendruomenės nariams už ryžtingą žydų istorinės tėvynės rėmimą.

„Izraelis turi teisę, o greičiau net pareigą užtikrinti savo piliečių saugumą. Aštuonerius metus pasaulis tylėjo, kai Izraelis buvo apšaudomas Hamas teroristų raketomis - kentėjo vaikai, senoliai, niekuo nekalti žmonės. Viskam yra riba. Izraelis nenorėjo kariauti. Siekiant taikos 2005 m. palestiniečiams buvo grąžintas Gazos ruožas, tačiau kokios to pasekmės? Šimtai ir net tūkstančiai uždraustos ginkluotės gabenimo tunelių, savadarbės raketos pakeičiamos profesionaliais ginklais, žūsta vis daugiau taikių pietų Izraelio gyventojų,“ – teigė J.E. Chen Ivri.

Ambasadorius dėkodamas bendruomenei už reiškiamą paramą ir solidarumą sakė, jog Lietuvos žydų palaikymas be galo svarbus Izraeliui ir kad ne kiekviena žydų bendruomenė ryžtasi bei sugeba organizuoti tokį kilnų renginį.

Vilniaus Šolom Aleichemo vidurinės mokyklos direktorius Miša Jakobas savo kalboje jausmingai išreiškė paramą Izraelio valstybei.

„Žydai tiesia pasauliui savo rankas, kai dreba žemė, kai Afrikoje badauja vaikai, kai Gruzijoje žemę ardo tankai, kai sunkiai gimdė palestinietė mama iš Gazos ir buvo išgelbėtas jos kūdikis. Mes visada atsakėme ir atsakysime į ištiestą pagalbos ranką. O ar buvo ištiesta tokia ranka Izraeliui?“ – klausė mokyklos direktorius.

Susitikimą vedusi Lietuvos žydų bendruomenės pirmininko pavaduotoja Maša Grodnikienė pacitavo buvusios Izraelio premjerės Goldos Meir žodžius, pasakytus daugiau nei prieš 30 metų, tačiau aktualius ir šiandien: „Taika tarp mūsų ir arabų ateis tada, kai jie išmoks mylėti savo vaikus stipriau nei neapkęsti mūsų.“

„Žydai – tai tauta, negalinti prarasti atminties. Neturime leisti, kad tragiškas mūsų protėvių likimas kada nors pasikartotų kitose kartose. Izraelis kovoja už savo teisę saugiai gyventi. Privalome remti kovą su terorizmu. Šiandien jų taikinys – Izraelis, o kas bus taikiklyje rytoj?“ – susitikimo pabaigoje kalbėjo Lietuvos žydų bendruomenės vykdantysis direktorius Simonas Gurevičius.

Sausakimšoje bendruomenės J.Heifeco salėje net ir pasibaigus susitikimui dar ilgai netilo diskusijos - moksleiviai, studentai, jų tėvai ir seneliai nešini Izraelio vėliavomis reiškė savo solidarumą.

Priminsime, kad nuo gruodžio 27-osios, kai Izraelis Gazos ruože pradėjo karinę operaciją, šioje teritorijoje žuvo daugiau nei tūkstantis žmonių, dar apie 5 tūkst. buvo sužeista. 


Šiame straipsnyje: žydaiparamabendruomenė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių