Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuvos ypatingasis archyvas parengė virtualią parodą "Vilniaus getas"

2013-09-08 10:12 diena.lt inf.
2013 metai paskelbti Vilniaus geto atminimo metais
2013 metai paskelbti Vilniaus geto atminimo metais / DMN archyvo nuotr.

Minint Vilniaus geto likvidavimo 70 metų sukaktį, Lietuvos ypatingasis archyvas parengė dokumentų parodą, skirtą šiai tragedijai ir jos aukoms atminti.

Virtualioje parodoje eksponuojami dokumentai iš Lietuvos ypatingajame archyve saugomų dokumentų kolekcijų: okupacinės administracijos pareigūnų, Vilniaus ypatingojo būrio narių, savisaugos policijos batalionų, Vilniaus policijos nuovadų policininkų, Vilniaus geto administracijos tarnautojų ir policininkų, gestapo agentų.

Parodoje taip pat galima susipažinti su išsigelbėjusių nuo žūties buvusių Vilniaus geto kalinių liudijimų protokolais, masinių Vilniaus žydų žudynių Paneriuose ir jų tyrimo dokumentais, Vilniaus geto pasipriešinimo organizacijų ir kitų antinacinio pogrindžio struktūrų dokumentais lietuvių, vokiečių ir rusų kalbomis.

Parodoje eksponuojamos buvusių geto kalinių, žydų pasipriešinimo dalyvių, žydų genocidą organizavusių nacių pareigūnų, masinėse naikinimo akcijose dalyvavusių Vilniaus ypatingojo būrio narių, geto policininkų nuotraukos, teigiama Lietuvos vyriausiojo archyvaro tarnybos interneto svetainėje.

Vilniaus getas buvo likviduotas 1943 metų rugsėjo 23 dieną. Iš daugiau kaip 58 tūkst. Vilniuje iki karo gyvenusių žydų nuo žūties išsigelbėjo tik 2–3 tūkst.