Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuvos baldų pardavėjams Švedijos baldų milžinė nebaisi

2013-08-09 12:00
IKEA darbuotojai skundžiasi verčiami palikti darbą
IKEA darbuotojai skundžiasi verčiami palikti darbą / „Kauno dienos“ archyvo nuotr.

Kitą savaitę Vilniuje – metų įvykis: duris atvers švedų baldų milžinė "Ikea". Lietuvoje veikiančios didžiosios baldų įmonės konkurencijos nesibaimina ir specialių išpardavimo akcijų šia proga neplanuoja.

Bus ir brangesnių prekių

Rugpjūčio 14 d. netoli Vilniaus oro uosto, Žirnių gatvėje, bus atidarytas jau baigtas statyti baldų prekybos centras "Ikea". 26 tūkst. kv. m parduotuvėje pirkėjams bus siūloma įvairaus stiliaus, kasdieniškų ir dizainerių sukurtų baldų bei jų derinių, interjero detalių ir puošybos elementų, specializuotų virtuvės reikmenų, šviestuvų, tekstilės, patalynės, namų dekoravimo prekių ir augalų.

Centre įsikurs ir švedų virtuvės restoranas, o krautuvėlėje bus galima įsigyti švediškų maisto produktų. Mažieji galės siausti "Småland" vaikų kambaryje.
Tiesa, nors Vilniuje įsikūrusi Švedijos baldų milžinė klientams siūlys panašias kainas kaip ir kaimynams lenkams, kai kurių baldų kainos skirsis ne tik keliais ar keliasdešimt, bet net ir keliais šimtais litų.

Laukia įprastas išpardavimas

Baldų centro "Ikea" mūsų šalyje seniai laukia ne vienas gyventojas, bet didiesiems šalies baldininkams kojos nedreba, esą konkurencijos bus, bet savų klientų jie mano neprarasiantys.
"Kad mūsų klientai pereis į jų pusę, tai aš nemanau. O kad didelė konkurencija – tai natūralu. Pelnas, investicija, jie tikriausiai didesni nei bet kuris kitas mūsų rinkos dalyvis, tad nesureaguoti neįmanoma, mes seniai tam ruošėmės", – sakė įmonės "Baldų rojus" direktorius Aurelijus Sabaliauskas.

Jis patvirtino ir tai, kad jokių specialių akcijų, kurias sietų būtent su baldų centro "Ikea" atidarymu, nebus.

"Pas mus yra rudens planas, akcijos, kurios vyksta kasmet. Jos ir bus, ir tai neturi nieko bendra, – teigė įmonės vadovas ir pridūrė dėl kainų nė kiek nesibaiminąs: – Esu pasinagrinėjęs kainas, jos pas mus tikrai konkurencingos, ypatingos baimės nėra. Yra pas juos pigesnių baldų, bet jei daiktas kokybiškas, jie tikrai irgi kainą laiko, o jei prastesnis – tai toks ir daiktas."
Kad kasdienė veikla ir numatytos akcijos neturi nieko bendra su naujojo centro atidarymu, patvirtino ir baldų bendrovės "Berry" vadovas Jaunius Žiogas. Baimės nekelia ir konkurencijos klausimas.

"Žmonės apsižiūrės, bet rinksis tai, kas jiems reikalinga. Manome, kad yra baldų stilių, kainų lygio, funkcionalumo įvairovė, faktiškai jūsų minėtas tinklas to nepasiūlo. Jų asortimentas gal daugiau pritaikytas skandinaviškai rinkai, ne lietuviškai, kuri nori funkcijos, įvairovės, pasirinkimo ir pan.", – nuomonę dėstė J.Žiogas.

Pranašumai neleis konkuruoti

Kitą savaitę, rugpjūčio 12 d., "Domus galerijoje" prasidės ekspozicijos išpardavimas. Jų rinkodaros vadovė Agnė Brūzgė paneigė mintis, kad tai susiję su švedų milžinės atidarymu.
"Sutaps, bet šį rinkodaros būdą esame nusistatę jau seniai, kad rugpjūčio pabaigoje vykdome ekspozicijos išpardavimą. Tai su "Ikea" visiškai nesusiję", – tvirtino "Domus galerijos" atstovė.

Pasak moters, jie kaip tik džiaugiasi, kad į Lietuvos rinką ateina "Ikea". "Matome jį kaip didelį, naują verslo žaidėją ekonominės klasės baldų rinkoje, kuris pastiprins visą tą situaciją, išgrynins kokybiškus produktus. "Domus galerija" orientuojasi į aukštesnes pajamas, į daugiau uždirbantį klientą, manau, savo kliento neprarasime", – dėstė pašnekovė.

Jos nuomone, "Domus galerija" turi ir savo arkliuką – santechniką ir apdailą, kurių "Ikea" neturi, todėl šiuo atžvilgiu konkurencijos klausimas išvis nekeltinas. O baldai ir interjero detalės, kaip vardiniai, dizainerių kūrybos darbai, jau turi savo klientą ir kokybę. "Ir tai yra mūsų pagrindiniai pranašumai", – sakė A.Brūzgė.