Quantcast

Įspėja: Lietuvoje apstu ežerų, kurie kenksmingi žmonių organizmui

  • Teksto dydis:

Lietuvoje startavo maudynių sezonas, kuris truks iki rugsėjo 15 d. Apie tai, kas mūsų lauks šį maudymosi sezoną, LNK reportaže buvo kalbamasi su ekspertais.

Pirmasis pašnekovas – „Grindos“ atstovas Egidijus Steponavičius.

– Gelbėtojai yra vienas svarbiausių maudymosi sezono dalių. Vilniaus viešuose paplūdimiuose nuolat budi gelbėtojai, nuo aštuntos valandos ryto iki aštuntos valandos vakaro. Toks mūsų darbas.

– Kiek gelbėtojų yra ir kiek šiemet apmokėte?

– Šiemet esame paruošę 40 gelbėtojų, kadangi šiais metais Vilniuje turime dvylika paplūdimių. Jie yra skirtingo dydžio, vieni didesni, kiti mažesni. Didžiausias yra Žirmūnų paplūdimys, kuriame vakar buvo iškelta mėlyna vėliava. Vienas didesnių – Balsių ežero paplūdimys, taip pat Žaliųjų ežerų. Kiti mažesni, todėl jiems užtenka mažiau gelbėtojų.

– Ar tie, kurie dabar suskubtų ir norėtų padirbti šiuo vasaros sezonu gelbėtojais, suspėtų?

Didžioji darbo dalis yra ne gelbėjimas, o prevencija.

– Reikėtų gerokai paskubėti, nes gelbėtojai jau surinkti, apmokyti. Žmogaus tiesiog iš gatvės paimti ir leisti ant tiltelio ar į valtį tikrai negalima. Reikia ir gelbėjimo kursus praeiti, kad įrodytų, jog supranta, ką daro, ir pirmosios pagalbos teikimo kursus. Labai svarbu yra empatija ir gebėjimas kalbėtis su žmonėmis. Didžioji darbo dalis yra ne gelbėjimas, o prevencija. Jeigu mūsų gelbėtojai mato, kad kas nors piktnaudžiauja svaigiaisiais gėrimais – sudrausmina, reikalui esant net iškviečia policiją ar viešąją tvarką ir tokiu atveju užkerta kelią nelaimėms vandenyje. Visų šių dalykų, gebėjimo prieiti prie žmonių, sugebėjimo paaiškinti problemą ir pasiūlyti galimus sprendimo būdus reikia mokytis ir atsirinkti tinkamus žmones.

Kitas kalbinamas ekspertas buvo Mėlynosios vėliavos programos koordinatorius Lietuvoje Renaldas Rimavičius.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kur mėlynąsias vėliavas galima pamatyti Lietuvoje ir kuo jos išskirtinės?

– Lietuvoje šį vasaros sezoną mėlynąsias vėliavas bus galima pamatyti Vilniuje, Neringos savivaldybėje, Klaipėdoje ir Palangoje. Iš viso aštuoni paplūdimiai, įvertinti mėlynąja vėliava. Ji reiškia, jog paplūdimys atitinka tarptautinius programos standartus. Iš viso keliami 33 programos reikalavimai, todėl poilsiautojai gali būti tikri, jog jie lankosi kokybiškame, tam tikras paslaugas ir ekologinius standartus garantuojančiame paplūdimyje. Yra keturios kriterijų kategorijos: vandens kokybė, aplinkosauginis valdymas, paslaugos saugumas ir aplinkosauginis švietimas bei informavimas. Šie metai yra 35-ieji mėlynosios vėliavos programos metai. Prieš kiekvieną vasaros sezoną geriausi pasaulio paplūdimiai, taip pat ir prieplaukos, įvertinami mėlynąja vėliava.

– Kokie yra griežti reikalavimai, kuriuos minėjote?

– Vandens kokybė – paplūdimys turi būti puikios vandens kokybės. Atitinkama infrastruktūra – Lietuvoje to vis dar trūksta paplūdimiuose. Turi būti tinkami tualetai, pritaikyti žmonėms su negalia. Saugūs takai bei irgi pritaikyti neįgaliesiems. Turi būti nuolatinė švara bei tvarka. Tokie pagrindiniai reikalavimai, kuriuos turint galima siekti mėlynosios vėliavos.

Ne visi Lietuvoje paplūdimiai tokie puikūs. Ekspertai matuoja ir analizuoja, kad kai kurie jų užteršti.

„Biržų mieste Širvėnos ežero centrinėje maudykloje ir Elektrėnų mieste Elektrėnų mariose. Taip pat savivaldybės tiria ir rekreacijai skirtas zonas, kuriose paplūdimių infrastruktūros nėra, bet yra gyventojų pamėgtos vietos. Apie tokių net 100 vietų esame gavę informaciją. Iš jų net septyniose vietose buvo nustatyta mikrobiologinė tarša. Maudantis galėtų kilti grėsmė dėl žarninių infekcijų susirgimo“, – kalbėjo Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro atstovė Gražvydė Norkienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

senis

senis portretas
bet namus statyt ant kranto nėra kensminga.,o piniginga.

Kęstas

Kęstas portretas
Smulkiau apie tai, kokia Lietuvos ežerų ir upių užteršimo istorija norintiems žuvauti ir maudytis Lietuvoje yra knygoje: "Už švarius Lietuvos vandenis." Bronius Strumskis, Kaunas, 2018, 269 pusl. Pasiteirauti galima autorių, dirbusį įmonėje „Kauno vandenys“. (Mokslas-studijos-ekonomika)

H to pamatytumj

H to pamatytumj portretas
Pamatytum save veidrodyje po kokiu 30 meteliu tikriausiai trida pagautu
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių