Quantcast

Lentvaryje jau veikia PET taros perdirbimo gamykla

Penktadienį Lentvaryje atidaryta pirmoji Lietuvoje PET taros perdirbimo gamykla.
Pasak įmonės direktoriaus Arūno Baranausko, „PET recycling“ yra didžiausia ir moderniausia PET perdirbimo gamykla Baltijos šalyse. Prie jos įkūrimo prisidėjo Aplinkos ir Ūkio ministerijos, kitos valdžios institucijos.

„Išspręsime visuomenės problemą, padėsime valdžiai vykdyti numatytus atliekų perdirbimo įsipareigojimus, o žmonės galės aktyviai prisidėti“, - atidarydamas gamyklą, sakė A.Baranauskas.

„PET recycling“ gamykla perdirba spalvotą ir bespalvę vaisvandenių, alaus, mineralinio vandens tarą į žaliavą, tinkamą įvairiems plastiko produktams, taip pat maistinei PET tarai gaminti. Čia PET tara ne tik perdirbama, bet ir surūšiuojama, mat, pasak gamyklos darbuotojų, kai kurie klientai pageidauja tik tam tikros spalvos perdirbto plastiko.

Gamykloje sumontuoti Vokietijos kompanijos „Herbold Meckesheim GmbH“ pakuočių perdirbimo įrenginiai. Naujoji „Herbold“ plovimo linija per valandą išvalo apie toną PET pakuočių. „Dėl didelio naujosios linijos plovimo pajėgumo gamykla visiškai patenkins Lietuvos rinkos poreikius. Šioje PET plastiko perdirbimo linijoje bus gaunamas labai aukštos kokybės perdirbtas plastikas, kurio švarumas yra 99,98 procento“, - kalbėjo A.Baranauskas.

Panaudotą PET tarą gamyklai teikia bendrovė „Ekstara“. Ji prie prekybos centrų jau įsteigė punktus, kuriuose bus superkama PET tara. Tiesa, kol kas tokie punktai yra vos septyni, bet, pasak įmonės atstovo Aloyzo Gaudučio, ir turėdama tiek, bendrovė jau sugeba surinkti 3 proc. visos per metus Lietuvoje išleidžiamos PET taros. „Konteinerinė atliekų surinkimo sistema, geriausiu atveju, per metus šiuo metu surenka apie 1500 tonų PET taros. Komunalinių atliekų tvarkytojai nėra pajėgūs sustatyti visur konteinerių, todėl manome, kad tarą pradėjus supirkinėti, atliekos pačios atkeliaus į gamyklą”, - sakė A.Gaudutis.

Tikimasi, kad bendromis pastangomis per metus pavyks surinkti apie 5 tūkst. tonų PET atliekų.

Produkcijos naująjai gamyklai parūpina ir patys jos darbuotojai, surinkdami ją iš neoficialių buitinių atliekų sąvartynų. Neseniai “PET recycling” atstovai darbavosi Pikeliškėse, kur, pasak įmonės komercijos direktoriaus Arvydo Vilkelio, buvo surinkta apie 3 tonas PEK taros. Apie šį sąvartyną, gamyklai pranešė vietos gyventojas. „Tiek tuščių plastikinių butelių, kiek radome ten, dar nebuvo matę“, - pasakojo A.Vilkelis.

„PET recycling“ ne tik surenka atliekas iš sąvartynų, bet ir gali jas išvežti iš įmonių. Joms išduodamos net pažymos, patvirtinančios PET pakuotės atliekų perdirbimo užduočių vykdymą.

Tikimasi, kad ši gamykla ne tik sukurs naujas darbo vietas, padės įgyvendinti valstybės atliekų tvarkymo srityje keliamus uždavinius, bet ir pasitarnaus aplinkosaugai - Lietuvos miškai bei pakelės taps švaresni, nes žmonės bus suinteresuoti tarą ne išmesti, o ją priduoti.


Šiame straipsnyje: PET taraperdirbimasgamykla

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių