Quantcast

Lenkų mitingas sutraukė tūkstančius dalyvių

Gedimino prospekte šeštadienio vidurdienį Vyriausybės link pajudėjo į mitingą prieš Švietimo įstatymo pataisas susirinkusi tautinių mažumų kolona. Žmonės rankose nešėsi Lietuvos, Lenkijos vėliavėles, buvo matyti nemažai didelių Lenkijos vėliavų, dalijamos ES vėliavėlės. Kai kurios jų pažymėtos Lietuvos lenkų rinkimo akcijos simbolika.

Kol tūkstantinė minia laukdama eitynių pradžios būriavosi Gedimino prospekte, buvo renkami parašai, kad būtų atšauktos Švietimo įstatymo pataisos. Ant šaligatvių stovintys mitingo organizatoriai sveikino susurinkusiuosius ir mojavo vėliavėlėmis.

Protestuotojai atsinešė plakatų, kuriuose užrašai – rusų, lenkų, lietuvių kalbomis. „Pagarba mokytojui, pagarba visuomenei“, – skelbia užrašas rusų kalba. „Gimtoji kalba – kokybiškų žinių garantija“, „Streikuosime“ – matyti lenkiški užrašai.

„Diskriminacijos ir nutautinimo politikai – stop!“, „Mokytojui – deramą pagarbą ir tinkamą atlygį už darbą“, „Neatimkite iš tautinių mažumų ugdymo gimtąja kalba“ – mirgėjo plakatai lietuviškomis raidėmis.

V.Kudirkos aikštėje susirinko tūkstančiai žmonių, skamba dainos įvairiomis kalbomis – lietuvių, lenkų, rusų, baltarusių. Prie V.Kudirkos paminklo plėvėsuoja Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos vėliavos. Mitingo komiteto sekretorė Renata Cytacka portalui kaunodiena.lt teigė, kad profsąjungos atstovai pasirašys bendrą peticiją prieš naujai įsigaliojusias švietimo pataisas.

Kol kas mitingas vyksta ramiai, per eitynes nebuvo girdėti skanduočių, žmonės tylėdami nešė plakatus.

Į mitingą atvyko lenkų politinių jėgų lyderiai, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos vadovas Valdemaras Tomaševskis. Mitingą saugo gausios policijos ir Viešosios tvarkos skyriaus pajėgos. Tarp susirinkusiųjų daug jaunimo, mokytojų.

Portalas primena, kad protesto akciją prieš švietimo įstatymo pataisas parėmė Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga.

Apie pirmą valandą prie V.Kudirkos paminklo kalbėjo profesinių sąjungų vadovas Audrius Jurgelevičius. Jis teigė, kad švietimo sistema yra ne tik tautinių mažumų, bet ir visų lietuvių mokyklų problema, kad šiuo metu galiojantis švietimo įstatymas naikina mokyklas kaimuose ir mažesniuose miesteliuose. Savo kalbą jis baigė šūkiu: „Už mūsų ir jūsų laisvę, prieš orumą žeminančius sprendimus!“

Po jo į tribūną stojo Vilniaus rajono vicemeras. Jis kalbą baigė tokiais žodžiais: „Neleisime, kad mus sužlugdytų priešas, tepadeda mums Dievas.“ Minia šiuos žodžius pasitiko ovacijomis.

Paskui tribūnoje pasirodė lenkų mokyklų Lietuvoje susivienijimo pirmininkas Juzefas Kvietkovskis. „Ši diena yra ne tik protesto prieš Švietimo įstatymo pataisas metinės. Mes giname tautinę garbę. Valdžia, kuri gyvena iš mokesčių mokėtojų pinigų, ignoruoja savo gyventojų nuomonę.

Ji ignoravo 60 tūkst. mūsų parašų, surinktų prieš tai, kad įsigaliotų pataisos. Tiksliau tariant, spjovė mums į veidą. Džiaugiuosi, kad šiandien čia susirinko tiek daug jaunimo. Kovojame už savo vaikus ir tuo pačiu už savo ateitį bei valstybės gerovę. Mūsų jėga – vienybėje. Būkime stiprūs ir vieningi, ir tepadeda mums Dievas", – kalbėjo J.Kvietkovskis.

Jam baigus kalbą, pasirodė Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos  pirmininkė Rūta Osipavičiūtė. „Švietimo ministrui esame įteikę ausų krapštukų, kad išsivalytų ausis. Mačiau, kaip jas valėsi, kad dabar visiškai mūsų negirdi... Mokykloje vyksta programa „Be patyčių“. Ar tai, kas daroma su mokytojais, nėra valdžios patyčia? Mes suprantame, kad Švietimo įstatymo nepakeisime, bet taip pat suprantame, kad sunku mokytis kita kalba istorijos, geografijos, kitų dalykų. <...> Visi esame Lietuvos piliečiai ir norime, kad švietimas visiems būtų teisingas", – sakė R.Osipavičiūtė.

Mitinge taip pat dalyvauja sostinės vicemeras Jaroslavas Kaminskis. Vicemeras, kuruojantis, kaip pats teigė, saugaus miesto sritį, portalui sakė, kad atėjo čia pažiūrėti, ar viskas gerai.

Per mitingą kalbėta ne tik apie švietimo problemą. Skambėjo ir politiniai šūkiai, taip pat reikalavimai grąžinti žemę. Pasakyta, kad Vyriausybei bus įteikta peticija dėl žemės grąžinimo.

Vėliau perskaityta protesto-mitingo rezoliucija prieš švietimo reformą. Joje keliami reikalvimai: kad nebūtų prielaidų masiškai uždaryti kaimo mokyklas, beatodairiškai didinti mokinių skaičių klasėse; savivaldybėms suteikti daugiau savarankiškumo tvarkant finansus; nemažinti savivaldybėms skirtos mokinio krepšelio dalies; atšaukti Švietimo įstatymo punktus dėl tautinių mažumų ugdymo. Taip pat reikalaujama padidinti mokinio krepšelį iki 50 proc. tautinių mažumų mokykloms.

Apie 13.45 val. mitingas baigėsi. Visiems buvo padėkota už aktyvų dalyvavimą. Nuskambėjus ES himnui, žmonės pradėjo skirstytis.

Policijos duomenimis, Vilniuje vykusių eitynių ir mitingo metu didesnių incidentų išvengta. Iš viso eitynėse dalyvavo apie 4500 žmonių, mitinge – apie 2500 žmonių. Renginių metu už įvairius administracinius teisės pažeidimus sulaikyti keturi asmenys.


Šiame straipsnyje: Lenkaišvietimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

uwaga

uwaga portretas
šaunuliai liankai... gal ir litwinus išmokins susiorganizuoti?

co

co  portretas
Kodel jie JAV, Vokietijoje, Anglijoje nerengia tokiu demonstraciju? Turbut zino, kad tik lietuviams gali uzsikarti ant sprando.

taip

taip portretas
Negerai, kad mokytojai prisijungė prie lenkų mitingo. Mokytojai gali būti nepatenkinti nebent tik tuo, kad mažėja vaikų, o tuo pačiu turi mažėti ir mokytojų bei mokyklų. Jie nori, kad nesant mokinių, jiems būtų mokami atlyginimai. Aišku to negali būti.
VISI KOMENTARAI 24

Galerijos

Daugiau straipsnių