Quantcast

Legendinė sostinės „Rotonda“ vėl atveria duris

Po kelių dešimtmečių pertraukos „Rotonda“ vėl kviečia vilniečius ir miesto svečius apsilankyti. Prie daugeliui nostalgiją keliančio pastato Sereikiškių parke atgimimo prisidėjo ir Vilniaus miesto savivaldybė, kuri, siekdama atgaivinti sostinės širdyje ilgą laiką apleistą kavinę, investavo apie 230 tūkst. eurų.

Kaip rašoma pranešime, už šiuos pinigus atlikti būtini archeologiniai tyrimai ir atvestos vandens, nuotekų ir dujų komunikacijos. Dar 400 tūkst. eurų investavo nuomininkai – UAB „Senoji Rotonda“.

„Šiandien atšventėme bendrą – naujos pradžios ir, tikiu, užtikrinto gyvavimo – šventę. Iki jos teko sunešioti ne vienas geležines klumpes, tačiau „Senoji Rotonda“ tiki savo jėgomis ir nestokoja ambicijų. Džiaugiuosi, kad atsinaujinusi „Rotonda“ vėl gali pakviesti apsilankyti to ilgai laukusius gyventojus“, – sako Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Visi norintys apsilankyti „Rotondoje“ galės jau nuo šeštadienio (lapkričio 26 d.). Kadaise svečius kava, ledais ir gera kompanija viliojusi kavinė duris atveria kaip šeimos restoranas, kuris pasiūlys lankytojams ne tik įvairioms šventėms pritaikytas erdves, bet ir nemokamus užsiėmimus vaikams. Nuo lapkričio 27 d. iki gruodžio 28 d. bus organizuojamos „Patirčių klasės“, skirtos tam, kad vaikai galėtų geriau pažinti save, savo emocijas, atskleisti ir parodyti savo kūrybiškumą. Registracija į kalėdinius užsiėmimus vyks „Rotondos“ feisbuko paskyroje. Ateityje planuojami ir nemokami koncertai bei kino vakarai.

Pastatyta praėjusio šimtmečio viduryje

Pirmą kartą „Rotonda“ duris atvėrė 1957 metais. Architekto Gedimino Valiuškio projektuota ledainė savo architektūra buvo neįprasta tuometei grubiai sovietinei pastatų stilistikai, o pastato šonus puošė lietuvių etninių raštų motyvai. Čia žmonės užsukdavo praleisti laisvalaikį: atsigerti kavos, paskanauti ledų, pasigrožėti šalia augančiais kaštonais. „Rotondoje“ lankėsi ir studentai, ir rašytojai.

Žmonių dėmesys leido suprasti, kiek daug svarbių sąsajų jie turi su šia vieta. Pradėjome rinkti istorijas, jas kolekcionuosime. Planuojame padaryti ir istorijų sieną.

Sovietmečio pabaigoje visuomenės požiūris į „Rotondą“ keitėsi, o norinčiųjų apsilankyti gretos mažėjo. Kavinė-ledainė veikė iki 1992-ųjų, vėliau duris atverdavo tik retkarčiais.

2004 metais nuspręsta „Rotondą“ prikelti naujam gyvenimui, tačiau besikeičiantys nuomininkai vis nesiimdavo didelių atnaujinimo darbų. Savivaldybei įsipareigojus finansuoti komunikacijų atvedimą ir padengti archeologinių tyrimų išlaidas, 2019 metais viešojo konkurso būdu nuomos sutartis pasirašyta su UAB „Gaminčiau ir gaminčiau“, kuri šiemet nuomos teises ir pareigas perleido tų pačių akcininkų įmonei UAB „Senoji rotonda“.

„Atnaujinant pastatą prie jo nuolat pasidairyti ateidavo smalsuoliai, kurie pasakodavo asmenines istorijas. Žmonių dėmesys leido suprasti, kiek daug svarbių sąsajų jie turi su šia vieta. Pradėjome rinkti istorijas, jas kolekcionuosime. Planuojame padaryti ir istorijų sieną“, – pasakoja naujojo šeimos restorano šeimininkai.


Šiame straipsnyje: RotondakavinėLedainė

NAUJAUSI KOMENTARAI

To Pil.

To Pil. portretas
Kur jau tu, mulki, matysi skirtuma tarp valstybes ir savivaldybes pinigu ;))))))

Antanas.

Antanas. portretas
Prisimenu tą "zabegalovkę". Garsėjo girtuoklių priebėga.

Pil.

Pil. portretas
Už valstybes pinigus restauruota , įdomu kas joje dirbs ir koks savininkas jos,tos kavinės.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių