Quantcast

Lazdynų pilis – vis dar be gyvybės

Verslininkui Vyteniui Urbai skauda širdį: jo svajonių pilies statybos sustojo, o miesto valdžia graso statinį net nugriauti.

Pilį primenantis pastatas šalia „Litexpo“ parodų rūmų važiuojant Laisvės prospektu dėmesio nepatraukia, mat yra apsuptas medžių. Tačiau vos įžengus į mišką jo nepastebėti neįmanoma: tarp pušų kyšo iš raudonų plytų nulipdyti pilies bokštai, einant artyn išryškėja šaudymo angas primenantys langai.

p>Jei tai būtų tikra tvirtovė, ją greičiausiai puoštų vitražai. Tačiau šile prie „Litexpo“ rūmų išstypęs pastatas kelia gailestį: langai aklinai užkalti medžio plokštėmis, o ant vieno iš bokštelių iškeltas trimitą pučiantis angelas apie pilies ateitį negali pranešti nieko gero.

Aukšta tvirtovę juosiančia medine tvora stengiamasi pridengti jos kieme įsigalėjusią netvarką: negenėtus krūmus ir juoda polietilenine plėvele uždengtas plytų krūvas.

Darbininkų pilies kieme nebūta jau seniai. Kapų tylą išsklaido tik prie būdos skalijantis šuo – vienintelis gyvas padaras visoje pastato teritorijoje.

Statinio užsakovas žinomas verslininkas ir renginių organizatorius Vytenis Urba neslepia, kad dėl dabartinės pilies būklės jam skauda širdį.

Kadaise buvusio viešojo tualeto vietoje V.Urba sumanė iškelti viduramžių pilį. Joje dar 2005-aisiais turėjo duris atverti lietuviškų patiekalų restoranas. Pilyje norėta puoselėti arbatos gėrimo tradicijas. Tačiau šiuos V.Urbos planus sužlugdė statybų inspekcija - pilies statybos jau metus išgyvena sąstingį.

Nesilaikė suderinto projekto

„Norėjau sukurti ką nors įdomaus miestelėnams. Ir Lazdynų mikrorajono gyventojams tai būtų didelė paspirtis, pilaitėje būtų galima organizuoti seniūnijos šventes. Laikas eina, o tvirtovė stovi“, - neslėpė apmaudo V.Urba.

Vilniuje ir kituose miestuose esą jau pristatyta daug kaimiško stiliaus kavinių ir restoranų, todėl verslininkui norėjosi šio to išskirtinio.

„Dėl to, kad statybos įstrigo, yra ir mano kaltės“, - nenoromis išsprūdo V.Urbai. Kamantinėjamas jis prisipažino: pradėjus statyti pastatą buvo nukrypta nuo pradinio jo projekto – pakoreguotas stogas, įkomponuotas balkonas.

Vilniaus apskrities administracijos Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros departamento vyriausiasis specialistas Valdemaras Nenartavičius atkreipė dėmesį, kad nukrypimas buvo ne kosmetinis, bet esminis. „Pilis ne tik išstypo, bet ir ryškiai išplatėjo. Pagal projektą statinys turėjo būti gerokai kuklesnis“, - kalbėjo V.Nenartavičius.

Pirminį būsimo pastato projektą rengęs architektas Gintaras Počiuipa yra sakęs, kad jo pateikto projekto buvo iš esmės nesilaikyta. Architektas pabrėžė, kad buvo atsižvelgta bemaž tik į vieną jo siūlymą – medžiagas. Pastatą G.Počiuipa siūlė statyti naudojant senovines plytas, lauko akmenis.

Seniūnui per daug kičo

Jei statydamas pilį V.Urba nesilaikė pirminio pastato projekto ir neišsiteko savo sklypo ribose, kodėl pilaitės nebuvo liepta nugriauti?

„Pažeidimai užfiksuoti dar tada, kai galiojo senasis statybų įstatymas. Anuomet buvo galimi du sprendimai: arba pastatą griauti, arba leisti savininkui rengti projekto korektūrą. Buvo pasirinktas antrasis variantas. Statybos buvo įšaldytos. Jos bus sustabdytos iki tol, kol V.Urba pataisys ir suderins projektą“, - aiškino V.Nenartavičius.

Vilniaus savivaldybės Miesto plėtros departamento direktoriaus pavaduotojas Andrius Žukauskas „Vilniaus dienai“ sakė iš V.Urbos iniciatyvos dėl projekto rengimo nematąs. „Jis į mus nesikreipė ir nieko nederino“, - teigė A.Žukauskas.

Tuo metu V.Urba tikino, kad viskas kur kas sudėtingiau nei atrodo. „Popierizmas nėra paprastas. Be to, keičiasi valdžios. Esu pasimetęs, kiek ten visko reikia suderinti“, - guodėsi V.Urba. Jis tikisi pilies statybas atnaujinti bent po pusmečio.

Lazdynų seniūnas Algis Stelčiūnas neslėpė norįs, kad objektas būtų kuo greičiau baigtas. „Man nepatinka užkonservuotos statybos: pastatas turėtų būti arba eksploatuojamas, arba nugriautas. Pilis galėtų tapti Lazdynų bendruomenės susirinkimų vieta, tačiau, atvirai sakant, man joje per daug kičo. Ji galėtų būti mažesnė, jaukesnė. Ir V.Urba būtų išvengęs problemų“, - kalbėjo Lazdynų seniūnas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių