Quantcast

Laisvė rengti gėjų paradus nėra absoliuti

Pirmadienį Vilniaus 1-asis apylinkės teismas atmetė VšĮ Žmogaus teisių stebėjimo instituto ir VšĮ Lygių galimybių plėtros centro ieškinį Vilniaus miesto savivaldybės administracijai dėl atsisakymo išduoti leidimą taikiam susirinkimui ir eitynėms.

Kaip teigiama Žmogaus teisių gynėjų pareiškime teismui, 2009 m.vasario 7 d. savivaldybė išdavė leidimą Lietuvos tautiniam centrui rengti eitynes nuo Sereikiškių parko iki Lukiškių aikštės, tačiau kai organizuoti panašias eitynes paprašė Žmogaus teisių stebėjimo institutas ir Lygių galimybių plėtros centras, jiems buvo atsakyta neigiamai.

„Pernai kovo 11 d. surengta panaši eisena kurstė tautinę nesantaiką. Mes kovo 11 d. norėjome organizuoti taikų susirinkimą „Prieš rasizmą ir ksenofobiją - už toleranciją ir pakantumą“, - rašoma pareiškime.

Planuota, kad šios eitynės turėjo prasidėti kovo 11 d. 11.15 val. Katedros aikštėje, tačiau Vilniaus savivaldybės administracija jos organizatoriams pasiūlė pasirinkti kitą laiką, kuris nesutaptų su tuo laiku vyksiančiais valstybinės reikšmės renginiais.

Žmogaus teisių gynėjai su tokiu sprendimu nesutiko ir kreipėsi į teismą, prašydami panaikinti administracijos sprendimą, kaip neteisėtą ir nepagrįstą.

Teismo nuomone, taikių susirinkimų laisvę įtvirtina Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių konvencija bei Lietuvos Respublikos Konstitucija, tačiau taikių susirinkimų laisvė nėra absoliuti.

Teismas konstatavo, kad priimtas Vilniaus miesto savivaldybės administracijos atsisakymas pareiškėjams išduoti pažymėjimą dėl suderinto susirinkimo vietos laiko ir formos pagrįstas vykusiuose Renginių (susirinkimų) komisijos posėdžiuose padarytomis išvadomis: remiantis surinkta operatyvine informacija apie pareiškėjų eitynių metu galimas konfrontacijas bei nesankcionuotus veiksmus.

Savivaldybė taip pat baiminosi, kad dėl renginių gausos kovo 11 d., sostinės policija neturės galimybių tinkamai užtikrinti viešąją tvarką eitynių metu.

„Savivaldybė, priimdama sprendimą dėl eitynių vietos ir laiko suderinimo, pagrįstai atsižvelgė į visuomenės ir pačių eitynių organizatorių saugumą bei viešosios tvarkos užtikrinimo galimybę“, - rašoma teismo nutarime.

Šis sprendimas per 30 dienų gali būti apskųstas Vilniaus apygardos teismui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių