Quantcast

Laiškų rašymo metas

Sunkmečiu atsisakę įvairių pramogų, popieriui, vokams ir pašto ženklams miestiečiai netaupė.

Kauno centrinio pašto logistikos skyriaus lentynos, kurios dar visai neseniai lūžo nuo šventinių laiškų, savaitės pradžioje stovėjo apytuštės. "Reikėjo čia užsukti gruodžio pradžioje – būtumėte pamatę šūsnis laiškų", – slėpdamasi tarp žalio chalato atlapų nusijuokė viena darbuotojų.

Siuntų skyriuje šventinio šurmulio taip pat neliko. Įsitaisęs kampe lipnia juosta prie žaidimo dėžutės šokolado plytelę klijavo pusamžis vyras. Dvi merginos krizendamos į popierinį maišelį bėrė rankų darbo karoliukus. "Draugė jau pusmetį Norvegijoje. Pasveikinsime artėjančio gimtadienio ir Naujųjų metų proga", – didelėmis raidėmis raitydamos bičiulės adresą pasakojo kaunietės.

Tyla didžiojoje salėje ir jos prieigose dar kartą paliudijo, kad rašiklio ir popieriaus lapo kauniečiai griebiasi tik prieš didžiąsias šventes. Joms pasibaigus, karaliauja trumposios žinutės ir elektroniniai laiškai.

"Naujamečiai ir šv.Velykų sveikinimai kalėdiniams – ne konkurentai. Didieji darbai baigti", – laiškų siuntimo maratono pabaigą skelbė "Lietuvos pašto" Kauno apskrities centrinio pašto skyriaus viršininkė Romualda Kleizienė. Ne veltui daugelyje pasaulio šalių po šv.Kalėdų iki Trijų karalių pašto skyrių darbuotojai išeina atostogų.

"Šiemet laiškų išsiųsta kur kas daugiau nei praėjusiais metais. Tiesa, verslo klientų sumažėjo. Turbūt partnerius ir kolegas nusprendė sveikinti elektroninėmis žinutėmis", – spėliojo R.Kleizienė.

p>Kaip ir kasmet, siųsdami laiškus miestiečiai neišvengė klaidų. Kažkas neteisingai parašė gavėjo adresą, kažkas sumaišė adresavimo tvarką. "Viena moteris tik įmetusi laiškus pamatė, kad jiems skirti pašto ženklai guli piniginėje", – šyptelėjo R.Kleizienė, su kitais darbuotojais ne kartą skubėjusi į pagalbą užuomaršoms.

Teisingai užpildžiusiesiems voko titulinę pusę ir svajojantiems laiškui sukurti išskirtinumo, "Lietuvos paštas" šiemet tradiciškai siūlė du naujus pašto ženklus iš serijos "Šv.Kalėdos ir Naujieji metai". Visi norintieji galėjo įsigyti ir šventinį voką su piešiniu.

Ne vienus metus Centriniame pašte dirbanti R.Kleizienė džiaugėsi, kad ranka rašyti laiškai išlaikė savo vertę, todėl kitąmet prieš didžiąsias šventes prisėsti prie balto popieriaus lapo ragino ir mažiausius kauniečius.

"Ateina mokinukų ekskursijos, o aš jų ir klausiu: ar kada rašėte laišką? Jie tik papurto galvas", – apgailestavo skyriaus viršininkė.


Siuntiniuose – kalėdaičiai

Pašto duomenimis, prieššventiniu laikotarpiu daugiausiai laiškų ir siuntinių keliavo į Airiją, Angliją, Ispaniją ir kitas šalis, kuriose gyvena mūsų šalies piliečiai. Į kartonines dėžutes miestiečiai dėjo kūčiukus, kalėdaičius, šakočius, knygas, laikraščių ir žurnalų prenumeratų kuponus. "Siuntiniai, kurių svoris neviršija 2 kg, šiemet ypač populiarūs. Juolab kad siunčiant į Europos Sąjungos šalis galioja tokia pati tvarka kaip ir Lietuvoje", – kalbėjo "Lietuvos pašto" Kauno apskrities centrinio pašto skyriaus viršininkė Romualda Kleizienė.

Brangiau kainuoja siųsti siuntinius už ES ribų. Tada privaloma atlikti visas muitinės procedūras. Tai ilgina ir brangina siuntimo procesą.

Laiškų siuntimo tvarka nepasikeitė. Pirmenybinės korespondencijos siuntos ir laiškai, paprastai gavėjus pasiekia per tris dienas, nepirmenybinės – maždaug per penkias dienas.

"Telegramų neliko, tačiau jei sugalvosite, kad likus dienai iki Naujųjų metų norite pasveikinti draugą, galite naudotis pasiuntinių paslaugomis", – patarė skyriaus vedėja. Kaune laišką arba siuntinį gavėjui jis pristatys tą pačią dieną. Tiesa, už operatyvumą teks mokėti brangiau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių