Pereiti į pagrindinį turinį

Labdaros mugės organizatorius: labai svarbu žinoti, ką gali ir ko ne

2013-12-06 08:31

Sekmadienį vilniečiai ir miesto svečiai kviečiami į išskirtinę labdaros mugę, kurioje mielus nebrangius šventinius suvenyrus pardavinės organizacijos "Talentų karta" programos dalyviai.

Tikslas – stipriosios pusės

Tikriausiai dar ne visi žino, kas yra "Talentų karta" ir kokią programą ji vykdo. Vienas jos kūrėjų Aleksejus Žaltkovskis įsitikinęs, kad šiuo metu trūksta organizacijos, kuri padėtų žmonėms aptikti savo stipriąsias puses ir pažinti save. Būtent todėl jis ėmėsi šios – "Talentų kartos" – idėjos.

"Darau tai, ko pats pasigendu. Prieš daug metų trūko organizacijos, kuri vienija verslius žmones. Sukūrėme Jaunimo verslo klubą. Trūko erdvės asmeniniam augimui – sukūrėme mokymų sistemą. Dabar kuriu "Talentų kartą". Tikiu, kad kiekvienas esame gabus ir talentingas. Svarbu pažinti save ir aptikti savo talentą", – tvirtino pašnekovas.

Lapkričio pradžioje prasidėjo pusmetį truksianti organizacijos "Talentų karta" programa, kurioje dalyvauja 500 jaunų žmonių. Programos tikslas – per šešis mėnesius padėti žmonėms atskleisti savo stipriąsias puses. Kaip sakė A.Žaltkovskis, labai svarbu žinoti, ką gali ir ko ne, o ne sakyti, kad galiu viską arba negaliu nieko.

"Ir kitas dalykas – siekiame kuo daugiau dirbti su žmonių polinkiais – kad jie aptiktų, kas jiems yra įdomu, kas juos traukia", – teigė "Talentų kartos" kūrėjas.

Išbandys save prekyboje

Programos dalyviams bus skiriamos praktinės (realiai atlikdami vieną ar kitą darbą galės išsiaiškinti, patinka jis ar ne), ugdomosios (galimybė labiau pažinti save), vertinimo (galimybė suprasti, ką moki, gali) užduotys.

Pirmoji užduotis jau duota ir netrukus bus skinami jos vaisiai. Sekmadienį pačioje Vilniaus rotušėje programos dalyviai rengia labdaros mugę. Joje bus prekiaujama dovanėlėmis, kurių dauguma kainuos nuo 5 iki 30 litų. Užduotis – kad pati dovanos idėja būtų šventinė, ji turi ką nors simbolizuoti, turi būti ir palinkėjimas.

Visi dalyviai padalyti į 78 komandas. Kiekviena jų turi pavadinimą, turės savo prekyvietę. "Jų užduotis buvo sumanyti, kuo prekiauti. Jie patys priima sprendimus, organizuoja, planuoja, koordinuoja savo darbą, gyvai bendraus su pirkėjais ir vykdys realią prekybą", – pasakojo A.Žaltkovskis.

Išmėginę šią veiklą jie galės pasakyti – patinka jiems pardavinėti ar ne. A.Žaltkovskio teigimu, dabar rinkoje beveik visi žmonės mano, kad pardavimas yra blogai. Tiesa ta, kad rinkoje pardavėjų labai trūksta. "Nes suformuotas įvaizdis, kad pardavėjas yra tas, kuris įgrūda, kad jo darbas yra juodas ir labai sunkus. Taip, sunkus tam, kas neturi tam reikiamų savybių. Jas turintiems tai yra fantastiškas darbas", – įsitikinęs pašnekovas.

Iš suprekiautų pinigų, atskaitę išlaidas mugei surengti, programos dalyviai patys savo komandose spręs, kam paaukoti likusią sumą – vienai organizacijai ar kelioms.

Reikalinga bendra kalba

"Didžiausia bėda – ne tai, kad nėra darbų, o tai, kad jauni žmonės nežino, kuo nori užsiimti. Visuomenėje viskas taip suformuota, kad paisome sistemos, aplinkos, bet ne savęs. Griebiamės specialybių, net nesusimąstydami, ar jos tikrai mums tinka, ar išvis norime tai daryti. Užsibrėžiame tikslus, kurie yra ne mūsų, o visuomenės. Bėda ta, kad nežinome, kas esame", – pratęsdamas "Talentų kartos" idėją dėstė A.Žaltkovskis.

Pasak jo, anksčiau žaidimo taisyklės buvo labai paprastos: baigti mokyklą, įstoti, gerai mokytis, rasti darbą. Geras darbuotojas buvo tas, kuris ateina laiku į darbą, nevagia ir pan. Dabar viskas kitaip.

"Dabar vidinės nuostatos, įsitikinimai, vertybės turi gerokai daugiau įtakos. Anksčiau užteko tiesiog žmones priversti ateiti į darbą, dabar to neužtenka. Prievartavimo mechanizmai nebeveikia, žmonės įgauna vis daugiau laisvės. Jauni žmonės vertina laisvą darbo grafiką. Keičiasi žaidimo taisyklės, bet pati rinka tebežaidžia pagal senas. O jos yra labai neaiškios. Ką daryti, kad galėtum užlipti karjeros laiptais? Sunkiai dirbti? Neužtenka", – kalbėjo A.Žaltkovskis.

Jo teigimu, kad būtų galima sukurti vertę, reikalinga motyvacija. "Talentų kartos" tikslas – įvardyti, kokios šiuo metu yra to žaidimo taisyklės, ir paskelbti visuomenei, kaip turi būti toliau.

"Žmonės Lietuvoje nepatenkinti darbo sąlygomis, ypač atlyginimu. Darbdaviai nepatenkinti, kad nėra žmonių, kurie nori ir gali dirbti. Jie kalbasi, kandžiojasi ir neranda bendros kalbos. Mes norime būti juos jungiančiu tiltu", – sakė pašnekovas.