Quantcast

Kur bus laidojami mokslui kūnus aukojančių žmonių palaikai?

Medicinos studijoms savo kūnus paskyrusių žmonių urnos ko gero nebus perkeltos į Bernardinų kapinių kolumbariumą.

Kaip Eltą informavo Vilniaus miesto savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento atstovė Judita Nauckuvienė, Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto (VU MF) studentų preparuotus kūnus pasiūlyta laidoti Liepynės kapinėse.

Vilniaus universiteto raštą, kuriuo prašoma pagal galimybę skirti specialią vietą sostinės kapinėse Vilniaus universitetui anatomijos studijoms paaukojusių asmenų kūnams laidoti, savivaldybė gavo kovą.

VU Medicinos fakulteto Anatomijos katedros docento Andrejaus Suchomlinovo teigimu, savivaldybė taip pat siūlė skirti kapavietę Karveliškių kapinėse. Apgailestauta, kad dėl laidojimo Bernardinų kapinių kolumbariume bus galima diskutuoti tik po jo sutvarkymo, o kol kas net nėra parengto projekto.

„Esame labai dėkingi savivaldybei už pasiūlymus, kuriuos svarstysime su universiteto vadovybe. Manau, mums reikės pasirinkti iš pasiūlytų variantų. Privalome turėti urnų laidojimo vietą, o Bernardinų kapinėse, jeigu ir gausime, tai labai labai negreitai“, - sakė doc. A. Suchomlinovas.

Šiuo metu fakultete saugomos kelios urnos su kremuotais studijoms naudotų kūnų palaikais. Tačiau ateity jų padaugės, neabejoja Anatomijos katedros docentas.

„Jau dabar jūsų ir kitos žiniasklaidos dėka gauname daugiau pareiškimų dėl kūnų dovanojimo, ir kai kurie žmonės nurodo, kad urnos su jų pelenais turėtų likti universiteto tvarkomoje vietoje“, - Eltai komentavo A. Suchomlinovas.

Bažnyčia neprieštarauja palaikų kremavimui, bet neleidžia pelenų laikyti namuose arba jų išbarstyti gamtoje, pabrėžiama prieš porą metų Vatikane pristatytoje Tikėjimo mokymo kongregacijos instrukcijoje dėl palaikų kremavimo.

Andrejus Suchomlinovas. VU nuotr.

Kanonų teisės kodekse nurodoma mirusiųjų kūnus laidoti ar saugoti sakralioje aplinkoje: kapinėse, bažnyčioje ar kitoje tam skirtoje vietoje.

Doc. A. Suchomlinovo koordinuojamas studijoms skirtų kūnų registras per metus pasipildo nuo 10 iki 50 sutikimų medicinos studijoms paaukoti savo kūną po mirties. 2014 ir 2015 metais sulaukta po 30-50 pareiškimų per metus, mat kaip tik tuo metu pasirodė straipsnių ir laidų šia tema, kitais metais - po 10-15.

„Per metus giminės praneša apie 1-3 pareiškėjų mirtis. Taigi tiek gauname kūnų, o pagal tai, kiek turime studentų, kasmet reikėtų iki 10“, - sakė doc. A. Suchomlinovas.

Apie pareiškimą parašiusio žmogaus mirtį VU MF praneša jo artimieji.

Specialiai paruoštas kūnas, priklausomai nuo pareiškėjo valios, kiek metų bus naudojamas studijoms, paliekamas prozektoriume, o paskui kremuojamas arba atiduodamas giminėms.

„Tai priklauso nuo to, kokią valią paaukodamas savo kūną mokslui pareiškia pats žmogus sutikime. Jei neatsiima artimieji, už palaikų kremavimą ir visa kita sumoka universitetas“, - sakė doc. A. Suchomlinovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pensininkė

Pensininkė portretas
Labai puiki mintis. O kur kreiptis Kauno gyventojams, norintiems po mirties paaukoti savo kuna medicinos tyrimams? Ir dar. Noreciau, kad po tyrimo mano palaikai butu atiduoti giminems urnoje. O gal taip ir daroma?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių