Quantcast

Kultūros sostinę nusiaubė riaušės (video)

Profesinių sąjungų organizuota visuotinė protesto akcija virto riaušėmis. Agresyviai nusiteikusią riaušininkų minią specialiai paruoštiems pareigūnams pavyko išskirstyti, nors pavienių ketinimų tęsti Seimo šturmą  dar yra. Policijos generalinio komisaro Vizgirdo Telyčėno teigimu, sulaikyta 80 protestuotojų, apie 20 žmonių buvo sužeisti.

Penktadienio vakare, apie 20 val. vėl gauta pranešimų apie pavienių jaunuolių ketinimus pulti Seimo rūmus. Vilniaus apskrities policijos pajėgos mobilizavosi: prie Seimo atvažiavo sustiprintos policijos pareigūnų pajėgos, kurios tęs budėjimą.

Šiuo metu policija tęsia pavienius girtų grupelių suėmimus ir teigia esanti pasirengusi atremti naujus riaušininkų veiksmus.

Vakare riaušininkai ėmė skirstytis, tačiau neatmetama galimybė, kad Seimą apgirtusi minia gali šturmuoti naktį. Dėl sukeltų riaušių prokuratūra jau pradėjo tyrimą.

VST pareigūnus vaišino kancleris

Seimo kancleris Gintautas Vilkelis, atsidėkodamas VST pareigūnams, visą dieną gynusiems parlamentą nuo riaušininkų, pakvietė juos į Seimo restoraną, kuriame visą dieną nevalgę specialiojo būrio nariai buvo pavaišinti kava ir užkandžiais.

Skaičiuojami nuostoliai

Riaušininkų nusiaubtų Seimo rūmų remontas mokesčių mokėtojams gali kainuoti du milijonus litų. Preliminariai duomenis, naujuosiuose Seimo rūmuose išdaužta 12 langų, senasis tautos atstovybės pastatas nukentėjo dar labiau – čia išdaužyti maždaug 23 langai.

Visoje Nepriklausomybės aikštėje mėtosi šiukšlės, išlaužyti suoliukai, prie parlamento sumestos kelios dešimtys prožektorių.

Riaušės buvo suplanuotos?

Portalo kalbinta nusiaubtus Seimo rūmus paliekanti Krašto apsaugo ministrė Rasa Juknevičienė teigė, kad tie, kurie buvo atsakingi už akcijos organizavimą, neįvertino žmonių nuotaikų.

„Riaušės buvo suplanuotos, joms buvo pasiruošta“, - teigė ministrė, pridūrusi, kad vieni iš riaušių organizatorių gali būti A.Paleckio partija „Frontas“.

Pats „Fronto“ lyderis kaltinimus riaušių organizavimu kategoriškai neigia. A.Paleckis portalui sakė, kad dėl riaušių yra „kalta dabartinė valdžia, kuri neišėjo susitikti su protestuojančia minia“.

VST Operatyvaus valdymo ir parengimo skyriaus viršininkas Saulius Umbrusevičius portalui pripažino, kad riaušių metu nukentėjo keletas policijos pareigūnų. Skyriaus viršininko teigimu, daugiausiai pareigūnams kliuvo nuo minios svaidomų akmenų.

Protestą organizuojančių profesinių sąjungų atstovai garantavo, kad mitingas nevirs riaušėmis. Galimam smurto protrūkiui pasiruošė ne tik teisėsaugos institucijos, bet ir patys organizatoriai. Specialiomis liemenėmis vilkintys asmenys mitingo metu teigė prižiūrintys tvarką.

Žadėjo taikų mitingą

Valdžios taupymo politikai nepritariantys susirinkusieji iškeltais plakatais reiškė pasipiktinimą ne tik kainų didinimu, „valstybiniu reketu“. Kai kurie asmenys rankose laikė plakatus: „Kas atsikratė Pociūno?“, „Pinigus ne „liūtams", o švietimui“.

Sausakimšoje Nepriklausomybės aikštėje būriavosi profesinių sąjungų atstovai, jaunos šeimos, studentai, tačiau vieni aktyviausių akcijos dalyvių - Algirdo Paleckio vadovaujami „Fronto“ nariai.

A.Zuokas apmėtytas kiaušiniais

Su susirinkusiais išėję pabendrauti Seimo nariai buvo sutikti ne itin draugiškai. Socialdemokratų atstovas Algirdas Sysas minios buvo „nušvilptas“, o valdančiosios koalicijos nariui, Liberalų ir centro sąjungos pirmininkui Artūrui Zuokui pasisekė dar mažiau. Kažkas iš įpykusios minios sviedė kiaušinį ir buvusiam Vilniaus merui pataikė tiesiai į kaktą.

Į su žmonėmis kalbėtis bandančius parlamentarus buvo svaidomos šiukšlės, o vis labiau nirštanti protestuotojų minia ėmė reikalauti Seimo pirmininko Arūno Valinsko.

A. Paleckis džiaugiasi palaikymu

Ne mažą būrį „Fronto“ narių atsivedęs A.Paleckis minioje sulaukė dar didesnio palaikymo. „Fronto“ būryje galima buvo matyti girtų ir agresyviai nusiteikusių žmonių, kurie vis garsiau reikalaudami „Valinską, Valinską“ pasuko Seimo durų link, kurias nuo minios saugojo trys policijos pareigūnai.

Prie parlamento durų pasirodžius specialiai riaušių malšinimui paruoštiems Viešojo saugumo tarnybos (VST) pareigūnams, norintieji patekti vidun išsiskirstė.

Į Seimą - akmenys

Neorganizuota protestuojančiųjų minia, apsiginklavusi kiaušiniais ir sniego gniūžtėmis, iš pradžių atakavo Seimo langus, vėliau mėtomi daiktai buvo nukreipti į tvarką saugančius policijos pareigūnus ir vieną aktyviausių mitingo dalyvių – A.Paleckį.

Pastarasis, raginęs minią traukti Vyriausybės link, persigalvojo ir ėmė agituoti žmones laukti, kol pasirodys kas nors iš Seimo.

Tuo metu į parlamento langus buvo paleisti keli akmenys, o minioje kelis kartus sprogo savadarbiai dūminiai užtaisai, kaip spėjama, atsinešti pačių protestuojančiųjų.

Akcijos organizatoriams raginant traukti Vyriausybės link, iš pažiūros apgirtę jaunuoliai vis intensyviau ėmė atakuoti Seimo langus. Mėtomi akmenys, ledo gniūžtės ir net mobilūs telefonai suskaldė, liudininkų teigimu, daugiau nei aštuonis parlamento langus.

Protesto akcija prie Seimo virto riaušėmis

Nesiliaujant smurto protrūkiui prie minios pajudėjo VST pareigūnai, į kuriuos buvo mėtomos petardos, lazdos ir akmenys. Antiriaušinis būrys į orą paleido perspėjamuosius šūvius, vėliau panaudojo ašarines dujas.

Liudininkai teigia, kad protestuojančiųjų ir pareigūnų susirėmimą jau galima vadinti riaušėmis, nes agresyviai nusiteikę jaunuoliai iš anksto buvo pasiruošę dujų atakai. Užsidengę veidus skaromis protestuotojai iš naujo telkia pajėgas ir nesiliauja mėtyti daiktus į pareigūnus.

Sužeista apie 10 žmonių

Mitinge pasirodė ir pirmosios aukos. Greitoji pagalba iš minios išvedė akmeniu sužeistą, kraujuojantį jaunuolį. Vienai pagyvenusiai moteriškei guminė kulka pataikė į veidą, tačiau didžiulė mėlynė nesustabdė įpykusios moters, kuri nesiliovė skanduoti protesto šūkių.

Tęsiantis policijos ir mitinguotojų susirėmimams nukentėjusiųjų atsirado ir daugiau. Liudininkų teigimu, labiausiai nukentėjo tie, į kuriuos pataikė guminės kulkos. Portalo kalbintas liudininkas matė, kaip kulka vienam protestuotojui suplėšė ausį. Dar keli nukentėjo gavę gumines kulkas į nugarą ir galvą.

Susirėmimų metu nukentėjo ir vienas spaudos fotografas. Į jį pataikė guminė kulka.

Susirėmimai užsitęsė

Nuo Vyriausybės rūmų grįžusi minia papildė protestuojančiųjų gretas. Liudininkų teigimu, paleistos dar dešimtys dujų atakų ir guminių kulkų.

Įsiaudrinusiai miniai pradėjus lupti plyteles nuo Seimo fontano ir Mažvydo bibliotekos, VST pareigūnai nutarė išskirstyti riaušininkus. Gedimino prospektas paskendo dūmuose, Seimo rūmuose beveik neliko sveikų langų.

Uždarytas SEB banko poskyris

Dėl neramumų apie 14 val. SEB bankas uždarė prie Seimo esantį poskyrį. Banko grupės ryšių su žiniasklaida vadovas Arvydas Žilinskas patvirtino, kad tokių veiksmų buvo imtasi siekiant apsaugoti banko klientus ir darbuotojus.

„Sprendimą priėmė tie asmenys, kurie saugo banko poskyrį. Apsauga įvertino padėtį, kaip keliančią grėsmę ir nusprendė banką uždaryti. Atsižvelgus į tai, kad ten vyko susirėmimai su policija, visur mėtėsi akmenys ir kiti daiktai, manau, kad apsauga pasielgė teisingai. Darbuotojams sutrumpėjo paskutinė savaitės darbo diena. Šiandien banko jau neatidarysim. Kai viskas nurims, gyventojai gali nueiti į kitą poskyrį“, – teigė pašnekovas.

Darbą sustabdė ir netoliese Seimo įsikūrusi kelionių agentūra „Baltic Clipper“.

Jei užfiksavote protesto akcijos akimirkas, nuotraukas ir video siųskite el.paštu portalas@diena.lt.





Riaušės skaitytojo akimis


Šiame straipsnyje: protestasakcijamitingasSeimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių