Quantcast

Kultūros ministerija perima VEKS programą (papildyta)

Ne vieną mėnesį trukusi nebyli Kultūros ministerijos ir viešosios įstaigos „Vilniaus – Europos kultūros sostinė 2009“ (VEKS) kova išvirto į atvirą karą – ministerija nusigręžia nuo VEKS.

Dialogui nėra prošvaisčių

Toliau mes žygiuojame vieni – tokią poziciją vakar išreiškė Kultūros ministerija: užmegzti konstruktyvų dialogą su viešosios įstaigos VEKS vadovybe ji nebemato prošvaisčių.

„VEKS programą administruos Kultūros ministerija, o ne viešoji įstaiga VEKS, kuri ministerijai – nebereikalinga“, - pareiškė Kultūros ministras Remigijus Vilkaitis.

Ministerija apsiima administruoti ir įgyvendinti iš jos biudžeto finansuojamus VEKS projektus. R.Vilkaitis užtikrino, kad VEKS programa už Vyriausybės numatytus 25 mln. litų ant Vyriausybės kabineto stalo gulės jau šiandien. 

„Jei savivaldybė mato priežasčių skirti lėšų VEKS biuro administravimui – prašom. Ministerija nenori nei likviduoti įstaigos, nei atimti iš jos funkcijų. Ministerija pasisako už skaidrų projektų finansavimą ir programos įgyvendinimą už 25 mln. litų. Tiesiog pavargome nuo proceso vilkinimo ir gumos tempimo“, - kalbėjo R.Vilkaičio atstovas spaudai Mindaugas Valiukevičius.

Paskelbė ultimatumą

Iniciatyvą VEKS programos įgyvendinimą perimti į ministerijos rankas Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Gintautas Paluckas vertina kaip ultimatumą.

„Ministerija demonstratyviai parodė, kad su dabartinėmis VEKS vadovėmis Elona Bajoriniene ir Dalia Bankauskaite toliau dirbti nemato galimybių – R.Vilkaitis prarado bet kokią viltį. Ministerija sako: kultūriniams projektams pinigus pasiliekame, perimame projektų realizavimą. Jei savivaldybė nori toliau žaisti su VEKS, tegu žaidžia“, - aiškino G.Paluckas.

Jis sakė šiandien susitiksiąs su Kultūros ministerijos atstovais ir VEKS vadovybės klausimas bus sprendžiamas iš esmės.

„Svarstysime VEKS vadovių atitikimą užimamoms pareigoms. Savivaldybė linksta link to, kad greičiausiai vadoves atleisime. Ministerijos parengtai programai pritarsime ir ją patvirtinsime. Jei nauji įstaigos vadovai greitai susiorientuotų ir su ministerija rastų bendrą kalbą, manau, VEKS programą ir toliau vykdytų viešoji įstaiga“, - svarstė G.Paluckas.

Programą sudarys be ekspertų

Likus kelioms valandoms iki spaudos konferencijos Kultūros ministerijoje žiniasklaidos atstovus vakar pasikvietė ir viešoji įstaiga. Jos direktorė E.Bajorinienė pranešė, kad anksčiau reikalautų papildomų 7 mln. litų programai jau nebereikia – ji esą bus vykdoma turimomis lėšomis, neatsisakant nė vieno projekto.

Tačiau tai Kultūros ministerijai įspūdžio nepadarė. R.Vilkaitis pabrėžė, kad ilgai laukusios ministerijos kantrybė trūko ir ji pateiks savo programą.

Klausiamas apie atrankos kriterijus, kuriais remiantis projektai bus atrenkami ir karpomi, bei ekspertus, kurie tai darys, R.Vilkaitis teigė, kad bus atsižvelgiama į projektų profesionalumą, o ekspertai šiuo atveju esą nereikalingi, nes numatoma įgyvendinti jau atrinktus ir šiuo metu į VEKS programą įtrauktus projektus.

"Ekspertų mums nereikia kviestis, mes imame tas patvirtintas programas, kurios jau yra apsvarstytos ir traukiame jas į 25 mln. litų sumą", - aiškino ministras.

Laukia, kad bus toliau

R.Vilkaitis dar kartą pareiškė nepasitikėjimą VEKS vadovybe. VEKS atstovas spaudai Albertas Barauskas atkreipė dėmesį, kad steigėjai vis dar gali svarstyti pirmadienį VEKS vadovybės pateiktą pasiūlymą dėl viešosios įstaigos likvidavimo.

„Jei ministerija perims VEKS programos administravimą, įstaigai nebus ką veikti. Dalininkų išreikštą poziciją priimame ir laukiame, kas bus toliau“, - sakė A.Barauskas. Įstaigos vadovybė savanoriškai trauktis neketina.

VEKS programos vykdytojai vakar pabrėžė pasitikį VEKS vadovybe.


Šiame straipsnyje: VEKS

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių