Quantcast

Krizė veja į pigias aludes

Kol dauguma Kauno restoranų ir kavinių išgyvena sunkmetį, toliau nuo centro įsikūrusių pigių užeigų šeimininkai trina rankomis.

Aludėse alus pinga

"Kai mokamos pensijos, bare padaugėja klientų. Nenoriu tvirtinti, kad reikalai ėmė geriau sektis, bet žmonių tikrai nesumažėjo", – pasakojo Žaliakalnyje, Kapsų gatvėje, esančios aludės savininkas Vitalijus Orlinis.

Vyras nepastebėjo, kad ekonominė krizė būtų pakoregavusi alaus gėrimo įpročius. "Klientai tie patys, savi. Alaus išgeria tiek pat, kiek ir prieš krizę. Nepastebėjau, kad ateitų lankytojų, kurie anksčiau neužsukdavo", – teigė V.Orlinis.

Vyras džiaugėsi, kad netrukus dėl aludarių konkurencijos šis gėrimas turėtų atpigti.

"Koks aš verslininkas – savotiškas tarpininkas tarp tiekėjų ir pirkėjų. Jei alus brangsta, turiu pakelti alaus kainas bare, jei kaina krenta, jas nuleidžiu. Alus po truputį pinga. Šiandien dar, bet rytoj alaus bokalas jau kainuos du litus", – žadėjo V.Orlinis.

Dar neseniai alaus bokalas kainavo 2,8 lito, tačiau prasidėjus krizei aludariai tarpusavyje pradėjo konkuruoti ir buvo priversti kainas sumažinti. Pasak V.Orlinio, dažniausiai aludėje geriamas stipresnis nei penkių laipsnių alus.

Užsuka praleisti vakaro

Kalbūs buvo ir baro lankytojai, neslepiantys, kad į netoli namų esančią užeigą užsuka beveik kiekvieną vakarą.

"Ar eitumėte vakare į centrą gerti alaus, kainuojančio 4,5 lito? O dar rizika, kad nuo jaunimo gausi per galvą ir prarasi pinigus? Mes juk esame senukai. Užtenka vietinių barų, kuriuose visi savi. Pastaruoju metu geriame mažiau alaus – ne tris bokalus, o vieną ar du", – aiškino baro kunigu prisistatęs Žaliakalnio gyventojas Rimas.

"Iš darbo eidamas užsuku alaus išgerti. Nuo baro iki namų tik penkios minutės. Krizė noro kasdien išgerti alaus nenumalšino. Geriau mažiau duonos nei alaus. Esu dirbantis pensininkas. Šiek tiek užsidirbu, tad užtenka ir alui", – pritarė Rimas Abramikas.

Į aludę susirinkę vyrai vienu balsu tvirtino, kad labiausiai į barą juos traukia ne noras prisigerti, o galimybė pabendrauti.

"Visi esame ramūs. Niekas pas mus nesimuša. Bare yra ypatinga atmosfera, kuri pakelia nuotaiką čia atėjusiems. Pilnas baras susirenka ir aistringai serga, kai "Žalgiris" žaidžia su vilniečiais. Nejau namuose sėdėsi ir į televizorių spoksosi, kuris nieko, išskyrus reklamas, nerodo", – užeigos pranašumus vardijo Rimas.

Į aludę juos traukia galimybė pasipasakoti nugirstus naujus anekdotus, prie stalo sužaisti šachmatų partiją.

Dingo dalis klientų

Sukilėlių prospekte, garaže, įsikūrusio ir penkiolika metų gyvuojančio baro savininkė skundėsi, kad per sunkmetį neteko dalies klientų.

"Alaus išgeriama mažiau. Į barą neužsuka ir nuolatiniai klientai, kurie anksčiau čia sėdėdavo kiekvieną dieną. Ekonominė krizė. Kovo mėnesį alų teko pabranginti 20 centų, tuomet buvo pakelti alkoholio akcizai. Dabar alus kainuoja 2,6 lito. Mano klientai visi liko be darbų – dažniausiai tai statybininkai", – guodėsi "Bačkorių", "Garažiuko" ir "Anzelmutės" alumi prekiavusi baro savininkė Rasa Obelenienė.

Moteris pastebi, kad pastaruoju laiku atsirado ir naujų klientų.

"Jie pastebi, kad pas mus pigus alus. Galbūt anksčiau jie eidavo į prabangesnius barus. Tačiau nesitikiu, kad žmonės, pristigę pinigų, neis į centre esančius barus, o pasirinks manąjį", – pastebėjo R.Obelenienė.

Aludės klientai pasakojo, kad jų gėrimo įpročiai pastaruoju metu nepakito. "Alaus išgeriu tiek pat, kiek ir anksčiau. Per dieną išleidžiu apie 10 litų", – pasakojo kavinės lankytojas Leonardas.

Užsuka nuo ryto

Šilainiuose esančios kavinės "Ragas" barmenė nebuvo nekalbi. "Kartais žmonių bare mažiau, o kartais daugiau. Negaliu pasakyti, ar sumažėjo, ar padaugėjo", – atkirto barmenė.

"Daug negeriu. Kartą per savaitę užsuku į šalia namų esantį barą alaus bokalą alaus. Namuose gerti nėra taip smagu. Baro atmosfera pradėjo patikti ypač tada, kai uždraudė rūkyti. Anksčiau čia nesinorėdavo ilgiau užsisėdėti", – pasakojo baro lankytojas Donatas.

Palemone esančioje užeigoje nesijaučia jokios krizės. Alus buteliuose, o ir baro prekinė išvaizda gerokai nusileido prieš tai aplankytiems, tačiau klientų pastaruoju metu čia padvigubėjo.

"Atrodytų, kad per krizę turėtų būti atvirkščiai. Baisu, kas darosi, žmonės eina ir geria už paskutinius pinigus. Tikriausiai jie anksčiau alų gerdavo prabangesniuose baruose miesto centre, o dabar užsuka pas mus", – stebėjosi Jurgita Tamkevičienė.

Pasak J.Tamkevičienės, pagrindiniai užeigos klientai – darbininkai iš aplinkinių Palemone įsikūrusių bendrovių. Didžiausias srautas – nuo ryto iki pietų. Skirtingai nei daugelis kavinių, šios užeigos Palemone darbo laikas tik iki 20 val. vakaro. Prekiauti vėlesniu laiku neapsimoka.


Šiame straipsnyje: restoranaikavinėsužeigosalus

NAUJAUSI KOMENTARAI

marazas

marazas portretas
Kad tos aludės pigios, tai nieko nereiškia. Tas pats "Kauno alus" (kurio palapinės ar iškabos stovi bene prie kiekvieno vadinamo pigaus baro) yra tikrai neprastesnis už visus Švyturius ar vandenapilius.

bio

bio portretas
pasiemi bambeli 9.5% susikratai ir nereikia jokiu aludziu...Taip jau auk kas daro.Ir manau tuoj ir i pigias aludes nebus kam eit..Visi gers uz kampo,suklestes bobutes su savo kaukuoline..ir vel kartosis viskas is praziu,ratas sukasi.

ŠMIKIS to BIO

ŠMIKIS to BIO portretas
ne visų tikslas apsivožti yra dar toks bendravimas prie alaus bokalo
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių