Quantcast

Krikštynos: pramoga ar pasityčiojimas?

Naujokai, parai uždaryti gimnazijoje. Pramoga? Ar labai rizikingas beveik suaugusių vaikų žaidimas? Mokyklose prigyja krikštynų tradicijos, tačiau jas lydi ne vien juokas, bet ir viešo pažeminimo traumuotų vaikų ašaros.

Para už uždarų durų

Dar kelios dienos, ir S.Dariaus ir S.Girėno gimnazijos naujokai dalyvaus naktinėje mokinių tarybos sesijoje. Tiksliau, linksminsis visą naktį žaisdami pasitikėjimo žaidimus, atlikdami įvairiausias užduotis. Mintis moksleivius 24 valandoms užrakinti tvirtu gimnazijos užraktu kilo mokyklos direktoriaus pavaduotojai ir projekto "Įvadinė mokinių tarybos sesija" koordinatorei Daliai Bertašienei.

"Tik įžengusi į šią gimnaziją norėjau sugalvoti kažką naujo ir įdomesnio nei įprastos moksleivių tarybos naujokų krikštynos. Kelintus metus iš eilės vykstantis renginys ir dalyvių skaičius leidžia spręsti, kad mintis pasiteisino. Kiek žinau, vėliau ir "Aušros" gimnazija bandė organizuoti panašius vakarus, tačiau ten nakvynė mokykloje netapo tradicija", – kalbėjo D.Bertašienė.

Pedagogė sakė, kad per tokius vakarojimus su moksleiviais būna keli mokyklos darbuotojai, todėl papildomos apsaugos nereikia. Per visus projekto gyvavimo metus nelaimingų atsitikimų taip pat nebuvo.

"Susirinkusieji elgiasi padoriai, juolab kad mūsų krikštynose nebūna nemalonių arba su moralės normomis prasilenkiančių apeigų – nei teplionių, nei surišimų virvėmis. Naujokams duodame tik paragauti juodos duonos ir druskos", – šventės detales atskleidė D.Bertašienė.

Ji prasitarė, kad anksčiau vykusių naujokų krikštynų mokyklos bendruomenė atsisakė dėl vienos priežasties. "Moksleiviai iš mokyklos išėjusius naujokus mėgdavo pakrikštyti savais būdais", – šyptelėjo pavaduotoja.

Linksmybės aktų salėje

"Saulės" gimnazijoje ne vienus metus vykstančios šventės renginį organizatoriai atsisako vadinti krikštynomis. "Visiems pabrėžiame, kad tai yra naujokų šventė, kurią inicijuoja mokinių taryba, o globoja pedagogai", – tikino direktoriaus pavaduotoja Lijana Čerienė.

Šios gimnazijos naujokų šventė nepasižymi tradicinėms krikštynoms būdingomis apeigomis. "Viskas vyksta aktų salėje. Naujokai atlieka įvairias užduotis, tačiau jokių patyčių nepatiria", – kalbėjo L.Černienė.

Tačiau pokalbis su ką tik čia pakrikštyto gimnazisto tėvu atskleidė, regis, akivaizdų dalyką: jautri paauglio siela gali savaip interpretuoti vyresnių mokinių surežisuotas apeigas. Sarkazmą ir šiurkščias linksmybes, su kuriomis susitaikytų studentas pirmakursis, paauglys gali suprasti kaip viešą pažeminimą, po kurio nedrįs įsilieti į naująją klasę ir jausis atstumtuoju.

Kiaušinis pataikė į akį

Prieš kelias savaites namo grįžęs vieno kauniečio sūnus buvo keistai nekalbus ir tik po ilgų įkalbinėjimų namiškiams pavyko išpešti vaikino subjurusios nuotaikos priežastį. Pasirodo, po visų krikštynoms būdingų apeigų iš gimnazijos išėjusius naujokus vyresni mokiniai apmėtė kiaušiniais.

"Laimei, sūnus buvo su akiniais. Kiaušinis sudužo atsitrenkęs į jų stiklą. Nežinau, ar nukentėjo kiti vaikai, tačiau tikrai žinau, kad vėliau jie išsiteplioję sėdo į visuomeninį transportą", – piktinosi kaunietis.

Gimnazisto tėčiui slogų įspūdį paliko ir devintokams skirta priesaika. Ją tardami moksleiviai prisiekė vyresnėliams užleisti vietą tualete, jiems patarnauti ir nuolaidžiauti.
"Asmeniškai man būtų maloniau klausyti priesaikos, kurioje vyresnieji žadėtų padėti naujokams", – svarstė vyras, pats dirbantis vienoje Kauno aukštųjų mokyklų. Nemažai su studentais bendraujantis vyras sakė negirdėjęs, jog pastarieji panašiai tyčiotųsi.
Direktoriaus pavaduotoja L.Čerienė tikino, kad kiaušinių mėtymas į naujokus nebuvo įtrauktas į šventės programą. Esą tai pačių moksleivių iniciatyva, dėl kurios pedagogė labai apgailestavo.

Naujiena – naujokų stovyklos
Krikštynų tradicijoms veržiantis į mokinių pasaulį, jų pradininkai, akademinis jaunimas, pastebi, kad patys pirmakursius stengiasi nustebinti užduočių išradingumu, o ne žiaurumu.

"Bent jau į mūsų universitetą ateina naujas reiškinys – pirmakursių stovyklos. Manau tai puiki alternatyva krikštynoms", – įsitikinęs Kauno technologijos universiteto (KTU) studentų atstovybės prezidentas Skirmantas Bajoras. Minėtosios stovyklos organizuojamos savaitgaliais. Tuomet naujokai kartu su senbuviais vyksta į gamtą, ten linksminasi ir artimiau susipažįsta.

"Ne paslaptis, kad būna vadinamieji tūsai, juk jauni žmonės esame. Būna ir senųjų šventinimo tradicijų su pomidorų padažo lietumi ir priesaikų sakymu, tačiau niekada nesistengiame pažeminti arba pasityčioti iš pirmakursių", – atvirai kalbėjo S.Bajoras.
Neretai tarp krikštijamų studentų šmėstelėja ir aukštųjų mokyklų dėstytojai. Tai, studentų manymu, šventei suteikia santūrumo, o krikštijamiems asmenims – tvirtumo jausmą. S.Bajoras pripažino, kad vis daugiau fakultetų išvis atsisako pirmakursių krikštynų.

Nekaltas gurkšnis majonezo

S.Bajoro tikinimu, daugelyje aukštųjų mokyklų vyksta panašios krikštynų apeigos, todėl nenuostabu, kad, persirengę peliukais arba kitais personažais, miesto gatvėmis vaikšto ir KTU bei kitų Kauno aukštųjų mokyklų studentai.

"Vieni studentai per krikštynas traukia vežimą, kiti dalyvauja karinėse pratybose, treti persirengia giltinėmis. Viskas priklauso nuo fakulteto, kuriame jie mokosi", – apie krikštynų apeigų tematiką kalbėjo S.Bajoras.

Neretai krikštynos neatsiejamos nuo joms būdingų ritualų: įvairių maisto produktų kokteilių gėrimo arba priesaikų sakymo.  "Tikrai nemanau, kad kas nors gali atsitikti jaunuoliui, gurkštelėjusiam majonezo arba kečupo kokteilio", – svarstė studentas.
Antroji krikštynų dalis dažniausiai organizuojama naktiniuose klubuose, kur vyksta tikros linksmybės. Apie tai, kad per šiuos vakarėlius neretai laidomi nešvankūs juokeliai, o alkoholis liejasi per kraštus, – vieša paslaptis. Tačiau, S.Bajoro teigimu, prižiūrėti kiekvieną alkoholį vartojantį studentą tiesiog neįmanoma. "Kiekvienas atsakingas už save. Mūsų universitete antroji dalis praeina be jokių nesklandumų", – tikino KTU studentų galva.


Dalyvavimas krikštynose – pasirinkimo laisvė, todėl kiekvienas, pajutęs, kad šventė virsta nemaloniu laiko leidimu, gali išeiti. Tačiau ir studentai pripažįsta, jog krikštynų rengėjai kartais peržengia padoraus elgesio ribas, lengvai pasityčioja iš krikštijamųjų.
"Tai pavieniai atvejai ir nelabai noriu apie juos kalbėti", – tikino KTU atstovas ir prasitarė: rengiamos ir neoficialios krikštynos, tačiau apie jas kalbėti nenorįs.

Apie tai, kokias apeigas pirmakursiams tenka atlikti bendrabučiuose, S.Bajoras kalbėti nepanoro: "Prie tokių krikštynų studentų atstovybė neprisideda nė mažuoju piršteliu." Ar gandai apie prie lovos pririšamus, apkumščiuojamus naujokus pagrįsti, galima tik spėti: per pastaruosius kelerius metus po tokių krikšto renginių keliems studentams teko atsisveikinti su pigia bendrabučio pastoge.

 

Neprireikia medikų pagalbos

Lietuvoje dar nėra buvę, kad daugeliui naujai "iškeptų" studentų krikštynos baigtųsi ligoninėje. Kaip pastebi patys jaunuoliai, per linksmybes tik vienas kitas pirmakursis patiria lengvų traumų – nusibrozdina ranką arba numina kojos pirštą.
"Nesu girdėjęs, kad pastaraisiais metais per krikštynas būtų sužalotas bent vienas studentas", – pastebėjo KTU studentų atstovybės prezidentas Skirmantas Bajoras. Jis tvirtino, kad krikštytojai ne visuomet turi vieną tikslą – pasityčioti iš pirmakursių: svarbiausia – smagiai praleisti laiką ir susipažinti su naujaisiais akademinės bendruomenės nariais.

Apie pavojingas studentų krikštynų tradicijas užsienyje girdėjęs S.Bajoras sakė tikįs, kad Lietuvoje niekada nepasikartos panašūs įvykiai. "Teko girdėti, kad po kelerių krikštynų padauginę alkoholio studentai mirė. Laimei, mūsų studentai taip nesilinksmina", – vylėsi pašnekovas.

Robertas Povilaitis, Psichologas

Moksleivių ir studentų krikštynos gimdo jaunų žmonių agresiją, kuri gali turėti neigiamų padarinių jaunuolių psichikai. Jei po tokios šventės namo grįžęs moksleivis nenorėjo bendrauti su namiškiais, akivaizdu, kad jis buvo emociškai paveiktas. Ar tai gali sukelti ilgalaikių pasekmių? Sunku pasakyti. Viskas priklauso nuo žmogaus.

Negalima toleruoti veiksmų, kurie žemina žmogaus orumą, todėl krikštynų organizatoriai privalo savęs paklausti, ar jie norėtų būti kitoje barikadų pusėje. Kasmet studentai sugalvoja įvairių būdų, kaip išnaudoti pirmakursius, ir studentiškos krikštynos vienaip ar kitaip vis dėlto siejasi su žiaurumu.

Buvau studentas ir žinau, kaip linksminasi akademinis jaunimas. Asmeniškai mano krikštynos buvo tokios, kuriose dalyvavau su malonumu. Galiausiai krikštynos – įdomus žaidimas, tačiau studentai neturi pasiduoti krikštytojų provokacijoms.

Po krikštynų – laidotuvės

Šiomis dienomis Jungtinę Karalystę sudrebino skandalas ir kilo visuotinio pasipiktinimo studentų krikštynomis banga. Nacionalinis transliuotojas BBC per vakaro žinias parodė ištraukas iš slapta nufilmuotų krikštynų juostos: joje matyti, kaip pirmakursiams ant galvų buvo uždedami polietileniniai maišai, studentai verčiami gerti stiprius alkoholinius gėrimus. Po kelių alkoholio gurkšnių maišai ant kaklo būdavo užveržiami.

Viena apeigų dalyvių pasakojo, kad per įšventinimo ceremoniją jai buvo liepta įsidėti gabalą žalios žuvies į liemenėlę. Vėliau studentė privalėjo tą žuvį suvalgyti. Rūsyje pirmakursiai turėjo atlikti gamtinius reikalus į kibirą. Vėliau girti studentai buvo verčiami nuogi bėgti miesto gatvėmis.

Šis skandalas Didžiojoje Britanijoje – ne pirmas. Pastaraisiais metais per krikštynas mirė trys studentai. Vienas jų – nuo alkoholio perdozavimo, kitas užspringo atvemtu maistu.


Šiame straipsnyje: krikštynos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Nenoriu

Nenoriu portretas
Nenoriu Tų krikštynų-koktu...

gimnaziste

gimnaziste portretas
Naujoku sventes "Saules" gimnazijos mokiniai kiekvienais metais labai laukia, nes butent si svente labai suvienija naujoju klasiu kolektyvus. Naujokai sako, kad butent ruosimasis siai sventei suburia klases kolektyva, vaikai turi proga pazinti vienas kita, atsiskleisti talentams ir pan. O kas vyksta gatveje - tai visuomenes banalumo irodymas.

nu...

nu... portretas
Nu ir tupa zurnaliste. Gimnazistų norą pasibūti kartu per naktį mokykloje, be tėvų pavadino "uždarymu parai mokykloje". Ar ne per stipriai čia pasakyta? O realiai, kai buvau pirmakursis, gavau kečiupo, ir dar prašiau. Nes ėjau į krikštynas pasilinksminti - tai ir dariau. buvo tikrai smagu ir prie tualetų dainas dainuoti, ir kečiupo gauti. Jei nenori smagiai praleisti laiko, tai ir per komedijų šou bus blogai ir matysim daug smurto ir gašlių juokelių apraiškų, kurios gali žaloti visuomenės jaunimą.
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių