Quantcast

Kraujo donorų akcijoje surinkta 100 kraujo maišelių

„Tik bakst ir viskas“, - taip vilniečius tapti neatlygintinais kraujo donorais ketvirtadienį ragino Nacionalinis kraujo centras. Nuo 12 iki 20 val. V.Kudirkos aikštėje prie Vyriausybės rūmų šurmuliavo akcija, skirta paminėti Pasaulinę kraujo donorų dieną.

Iš kraujo paėmimo palapinės sklindanti linksma muzika aikštėje kūrė linksmą atmosferą. Tokiu būdu bandyta atkreipti praeivių dėmesį ir jiems pranešti – duoti kraujo nei baisu, nei skausminga. Į procedūrą netgi galima žvelgti kaip į malonumą ar pramogą. Papildyti donorų gretas žmonės vilioti ir dovanomis.

Praėjus puantros valandos nuo akcijos pradžios kraujo davė trys dešimtys vilniečių. Eilėje prie palapinės nuolat stovėjo bent penkiolika žmonių. Vieni iš jų yra pastovūs kraujo centro donorai, kiti kraujo duoti nutarė pirmą kartą.

Akcijoje galėjo dalyvauti žmonės nuo 18 iki 65 metų.

„Ten, viršuje, man bus atlyginta“, - po procedūros juokavo Robertas. Kraujo jis vakar davė pirmą kartą gyvenime.

Prie palapinės sutikta Marija sakė į akciją atbėgusi tiesiai iš darbo. Iki kraujo centro neprisiruošianti nuvykti mergina pasinaudojo proga, kad medikų pajėgos atvyko pas ją.

100 kraujo maišelių per dieną – tokie rezultatai ypač nudžiugintų akcijos organizatorius. „Tada sakytume, kad akcija puikiai pavyko. Tačiau kiekvienas kraujo lašas yra brangintinas, reikalingas ir svarbus“, - sakė Nacionalinio kraujo centro donorų organizatorė Jūratė Speičienė.

Šių metų Pasaulinės kraujo donorų dienos šūkis: „Siekiant 100 proc. neatlygintinos kraujo ir kraujo komponentų  donorystės“.

Šiuo metu Lietuvoje apie 40 proc.  kraujo davimų yra neatlygintini visi kiti donorai pageidauja už kraujo davimą gauti piniginę kompensaciją.

Net 60 proc. Lietuvos gyventojų galėtų būti kraujo donorais, bet tik 2,75 proc. jais tampa.


Šiame straipsnyje: kraujo dienakraujo donorai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių