Quantcast

Kovo 8-ąją – solidarumo akcija su Ukrainos moterimis: mes visa širdimi su ukrainiečiais

Keli šimtai žmonių antradienį susirinko prie Ukrainos ambasados pareikšti solidarumo su šalies, patiriančios Rusijos invaziją, moterimis.

Paramos akcija vyksta kovo 8-ąją minint Tarptautinę moteris dieną. Žmonės į ją atvyko su Ukrainos vėliavomis ir kita mėlynos ir geltonos spalvų simbolika.

Atvykusiesiems į renginį dalinamos saulėgrąžos – Ukrainos nacionalinis simbolis, tapęs ir pasipriešinimo Rusijos agresijai ženklu.

Mitingo dalyviai taip pat nešėsi plakatus, reiškiančius palaikymą Ukrainos moterims, ir raginančius Rusiją nutraukti karą.

„Vargšės moterys, siaubinga, sunki jų padėtis. Nors, tiesą pasakius, iš Rusijos tikėjausi bet ko“, – sakė 68-ių pensininkė Raimonda Vasiliauskienė.

„Mes visa širdimi su jais (ukrainiečiais)“, – pridūrė ji.

Akcijoje dalyvauja Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė- Nielsen, lygių galimybių kontrolierė Birutė Sabatauskaitė, Lietuvos žmogaus teisių centro direktorė Jūratė Juškaitė, Lygių galimybių plėtros centro ekspertė Margarita Jankauskaitė, visuomenininkai.

Seimo pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen renginyje sakė, kad Rusijos veiksmų brutalumas šokiruoja ir Ukrainos moterys šiuo metu turi vienintelį tikslą – išgyventi, pasirūpinti, kad išgyventų artimieji, vaikai.

Man labai norisi, kad mes padedami Ukrainai dar kartą pažvelgtumėm į tai, ką jau pasiekėm, ką jau iškovojom, kokiomis teisėmis, kokiomis galimybėmis Lietuvoje gali naudotis kiekviena moteris.

„Šiandien solidarizuodamiesi su Ukrainos moterimis mes puikiai suprantame, kad kiekviena moteris nori jaustis saugi, nori turėti visas galimybes realizuoti savo potencialą, sulaukti pagarbos, nebūti pažeminta, nepatirti smurto, tačiau ukrainietėms moterims visi tie siekiai susiveda į viena – tiesiog išgyventi, pasirūpinti, kad išgyventų artimieji, vaikai“, – kalbėjo parlamento vadovė.

Ji savo kalboje siūlė įvertinti, ko Lietuva pasiekė lygių galimybių srityje, ir linkėjo, kad Ukrainos slėptuvėse šiuo metu gimstantys vaikai paaugę „matytų kitą Ukrainą“.

„Man labai norisi, kad mes padedami Ukrainai dar kartą pažvelgtumėm į tai, ką jau pasiekėm, ką jau iškovojom, kokiomis teisėmis, kokiomis galimybėmis Lietuvoje gali naudotis kiekviena moteris. Besidžiaugdamos ir besididžiuodamos tuo, ką jau turime, kad nepamirštume, jog dar yra dalykų, kuriuos turime nuveikti“, – pažymėjo V. Čmilytė-Nielsen.

Renginio dalyviams buvo dalinamos skrajutės su raginimu paaukoti Ukrainos moterų fondui. Šis fondas paskirsto paramą moterų organizacijoms visoje Ukrainoje, kurios karo metu koordinuoja žmonių perkėlimą į saugesnes vietas, teikia kitokią pagalbą.

Renginyje dalyvavęs 32 metų Povilas Juodzevičius sakė, kad į solidarumo akciją jis atėjo dėl bendruomeniškumo, ir tai yra „viena iš priemonių parodyti, kad mums irgi rūpi ir mes apie tai be perstojo galvojam“.

„Man ši akcija atrodo svarbi patiems įsikvėpti ir kitus įkvėpti, kad viskas bus gerai“, – BNS sakė IT srityje dirbantis vyras.

Jungtinės Tautos teigia, kad per vasario 24 dieną prasidėjusią Maskvos invaziją fiksavo žuvusius daugiau nei tūkstantis civilių, tačiau realus aukų skaičius gali būti ženkliai didesnis, Rusijos pajėgoms tęsiant Ukrainos miestų apšaudymą.


Šiame straipsnyje: Kovo 8palaikymo akcijaUkrainos moteryskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių