Quantcast

Kovo 11-ąją NATO naikintuvai gąsdins Vilniaus paukščius?

Kovo 11–ąją Vilniuje ir visoje Lietuvoje bus minima Nepriklausomybės atkūrimo diena.
Ne naujiena, kad per panašius minėjimus kartais pasitelkiamos ir kariuomenės pajėgos – aikštėse koncertuoja kareivių orkestrai, iššaunami garbės šūviai ir virš galvų praskrenda naikintuvai.

Grynas.lt skaitytoja prisiminė ją sukrėtusį reginį, kurį stebėjo Vasario 16-ąją: „Gyvenu Vilniaus senamiestyje ir pro įstiklintą balkoną stebėjau minėjimą. Prieš balkoną, medyje tupėjo dešimtys balandžių. Kai tik virš senamiesčio praskrido naikintuvai, balandžiai puolė į paniką: visi vienu metu pakilo ir bandė sprukti, keli atsitrenkė į mano balkono langus, dar keli susidūrė ore. Atrodė lyg paukščiai visai nebesiorientavo kur yra“.

„Virš Vilniaus kiekvieną dieną praskrenda dešimtys lėktuvų ir niekad neteko girdėti, kad miesto paukščiai taip stipriai į juos reaguotų, - Grynas.lt pasakojo gamtininkas Selemonas Paltanavičius, - Kita vertus, nemačius paties įvykio, sunku pasakyti, ar taip galėjo įvykti, ar ne. Nereiktų atmesti ir tos galimybės, kad gal įvykį mačiusi moteris kiek pagražino istoriją“.

Gamtininkas priminė, kad net ir apie Vilniaus oro uostą gyvena daug paukščių ir visai jų nesibaimina. Dalies pasaulio oro uostų vadovybės netgi skiria nemažus pinigus kovoti su paukščiais, mėgstančiais tupinėti ant pakilimo ir nusileidimo takų.

„Net ir ne miesto paukščiai vangiai reaguoja į lėktuvus. Šiais laikais jų visur praskrenda labai daug, tad gyvūnams šie garsai pažįstami. Daug kartų teko stebėti kai pempės, suopiai, karmoranai ar kiti paukščiai net nesureaguoja praskridus lėktuvui“, - prisiminė pašnekovas.

Gamtos tyrimų centro specialistas dr. Mindaugas Dagis mano, kad paukščiai galėjo tiesiog išsigąsti. „Taip jau galėjo sutapti, kad keli iš baimės atsitrenkė į stiklą ar į vienas kitą, bet tame nėra nieko neįprasto. Paukščiai išgirdę netikėtą ir stiprų garsą „įjungia“ savisaugos instinktą“, - pasakojo specialistas.

M. Dagis pasakojo, kad paukščių reakcija į garsus priklauso nuo jo gyvenamos vietovės ir patirties. Pavyzdžiui, varnos gali būti visiškai šalia kelio ir visiškai nereaguoja į automobilių skleidžiamą garsą, tuo tarpu laukinėje gamtoje paukščiai nepažįstamų garsų vengia.

Abu kalbinti specialistai nemano, kad naikintuvai, ar apskritai visi lėktuvai daro paukščiams didžiulę žalą. Svarbiausia jiems saugotis lėktuvų variklių, o prie likusių pokyčių paukščiai prisitaiko ne blogiau nei žmogus.


Šiame straipsnyje: NATOpaukštisnaikintuvas

NAUJAUSI KOMENTARAI

ŽMOGUS

ŽMOGUS portretas
NEREIKIA TO NATO...

nesupratau

nesupratau portretas
Kodel ant lektuvo sparnu zvaigzdes raudonos? Ar Rusija prieme i NATO, ar NATO rusiskus naikintuvus perka????? :)))))

egis

egis portretas
Zurnalistai tikri lopai ideda rusu naikintuva o raso kad NATO Ziauru
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių