Quantcast

Kontrolierė įspėjo „Litexpo“ dėl diskriminacinių klausimų darbuotojo atrankoje

Lygių galimybių kontrolierė Birutė Sabatauskaitė įspėjo Lietuvos parodų ir kongresų centro „Litexpo“ atstovus šiems diskriminavus gide vertėja Dubajuje vyksiančioje parodoje įsidarbinti norėjusią moterį.

Darbo pokalbio metu jos teirautasi, ką ji, prireikus išvykti, darys su savo mažamečiu vaiku, nors apie vaikų turėjimą pareiškėja nebuvo pateikusi informacijos atrankos komisijai.

Pareiškėja kandidatavo į gidės vertėjos pareigas parodoje „Expo 2020“. Darbuotojas, laimėjęs atrankos konkursą, pusę metų praleis Jungtiniuose Arabų Emyratuose pristatydamas Lietuvą.

Skunde lygių galimybių kontrolierei pareiškėja nurodė, kad jos buvo klausiama apie mažamečio vaiko priežiūrą ir motinystę. Pasak nukentėjusiosios, atrankos komisijos narys teigė, kad „pusmetis yra netrumpas laikas, o tokio amžiaus vaikui labai reikalinga mamos ranka“ bei klausė, „ar ne per didelė jūsų asmeninės ambicijos kaina?“.

Išnagrinėjusi gautą skundą B. Sabatauskaitė nusprendė, kad toks atrankos komisijos nario klausimas prieštarauja Moterų ir vyrų lygių galimybių įstatymui. Šiame įstatyme numatytas draudimas reikalauti iš darbo ieškančių asmenų informacijos apie jų šeiminę padėtį, šeimos planus ar privatų gyvenimą.

Pasak „Litexpo“ atstovų, apie šeiminę padėtį teirautasi siekiant nustatyti kandidatės psichologinį pasiruošimą išvykti į pusę metų trunkančią kelionę.

Įstatyme numatyto draudimo klausti apie šeiminę padėtį nesilaikymas negali būti pateisinamas siekiu įvertinti psichologinį pasiruošimą.

B. Sabatauskaitė atkreipia dėmesį, kad pasiruošimą išvykti galima įvertinti nesikišant į privatų asmens gyvenimą.

„Įstatyme numatyto draudimo klausti apie šeiminę padėtį nesilaikymas negali būti pateisinamas siekiu įvertinti psichologinį pasiruošimą. Norėdami sužinoti, ar kandidatė galės iškeliauti pusmečiui, komisijos nariai galėjo tiesiogiai to ir klausti. Pavyzdžiui, ar ji turėsianti galimybę ilgam laikui išvykti iš šalies be trukdžių arba pateikti tam tikras užduotis siekiant nustatyti psichologinį pasiruošimą“, – sako lygių galimybių kontrolierė.

Pagal Moterų ir vyrų lygių galimybių įstatymą, priekabiavimas suprantamas kaip veiksmas, kuriuo dėl asmens lyties įžeidžiamas jo/jos orumas taip sukuriant priešišką ir žeminančią aplinką. Atranką vykdžiusios komisijos nario klausimus ir pastabas kandidatė įvertino kaip nepageidaujamą elgesį, kuriuo buvo įžeistas jos orumas, todėl šios pastabos laikytinos priekabiavimu dėl lyties. 

Lygių galimybių kontrolierė bendrovę įspėjo dėl priekabiavimo lyties pagrindu.

„Moterys dažniau išeina vaiko priežiūros atostogų ir dažniau atlieka buities darbus, prižiūri vaikus šeimoje, todėl svarbu suvokti, kokią didelę įtaką tai daro moterų karjeros galimybėms. Darbdaviai turėtų ieškoti būdų, kaip užtikrinti deramą asmeninio ir profesinio gyvenimo balansą, o ne kurti išankstines prielaidas apie motinystės (ar tėvystės) ir karjeros suderinimo iššūkius“, – teigia B. Sabatauskaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Lezbės siautėja.

Gera matyt

Gera matyt  portretas
Gera matyt zaraza ta gidė .Kiekvienam normaliam žmogui kils klausimas ar nebus problemų vėliau .

Švogerizmas

Švogerizmas portretas
Lietuvos žmogaus teisių centrui nuo liepos vadovauja žmogaus teisių ekspertė Jūratė Juškaitė. Naująją vadovę paskyrė centro taryba. Taip skelbiama oficialiame pranešime žiniasklaidai. O neoficialiame skelbiama: „Lygių galimybių kontroliere paskyrus Birutę Sabatauskaitę, jos buvusias pareigas Lietuvos žmogaus teisių centre perima jos sugyventinė-partnerė-„žmona" - J.Juškaitė."
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių