Quantcast

Koaliciją Vilniuje sudarę konservatoriai ir „laisviečiai“ deleguos po du vicemerus

  • Teksto dydis:

Konservatoriai ir Laisvės partija pirmadienį pasirašė koalicijos sutartį Vilniuje – politinės jėgos sutarė, kad į sostinės vicemerus kiekviena deleguos po du atstovus.

Savivaldybės administracijai vadovaus Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovas Adomas Bužinskas.

Daugumą naujos sudėties Vilniaus taryboje sudarys 28 nariai – 19 TS-LKD frakcijos atstovų ir devyni Laisvės partijos frakcijos nariai.

Iš viso taryboje yra 51 narys.

„Turime 28 narių koaliciją iš 51, tai leidžia mums turėti tokią stabilią, dirbančią daugumą, pirmiausiai grįstą ideologiniais panašumais, kaip miestas turi vystytis“, – spaudos konferencijoje sakė išrinktasis meras Valdas Benkunskas.

Anot jo, sutarta dėl plačios darbų programos, didžiausias dėmesys pirmaisiais metais bus skirtas transporto sričiai, gerinant judėjimo infrastruktūrą, viešąjį transportą, siekiant patogumo vilniečiams.

Didelis dėmesys švietimui, infrastruktūrai

„Išskirtinis dėmesys, tiek politinis, tiek administracinis, bus skirtas mūsų svarbiausiems projektams, kurie yra pradėti ar artimiausiu metu bus pradėti, tai – nacionalinis stadionas, nacionalinė koncertų salė, kino paviljonas – naujovė, kurią mes sieksime pastatyti ir turėti Vilniaus mieste per ateinančius ketverius metus“, – kalbėjo jis.

Pasak išrinktojo mero, taip pat bus skirta daug dėmesio švietimui, tęsiant pradėtus infrastruktūros projektus, gerinant ugdymo kokybę.

Daugelį iššūkių ir ideologinių skirtumų pavyko išspręsti derybų formate, tad finale turime stiprią, aktualią programą.

Koalicijos darbų programą sudaro 12 tikslų. Juose esminis dėmesys – viešajam transportui, švietimui, sveikatos priežiūrai, tvariai miesto plėtrai.

Tarp uždavinių – projektai Gariūnų gatvėje, tunelis į Tarandę, Nemenčinės plento likusios atkarpos rekonstrukcija, taip pat 159 naujų autonominės ridos troleibusų pirkimas, A juostų bei dviračių takų plėtimas.

Be to minimas darželių skaičiaus didinimas, tarptautinio bakalaureato mokyklų tinklo plėtimas, Naktinio biuro, rengiančio „Vilnius visą parą“ strategiją, įsteigimas bei kiti siekiai.

Taip pat programoje – strateginių objektų bei naktinės ekonomikos vystymas, kultūrinio patrauklumo didinimas, gamtos puoselėjimas, įtraukios miesto valdymo praktikos.

Tarp uždavinių nurodomas ir siekis „iki 2030 metų tapti nulinio poveikio klimatui miestu“, ketinama inicijuoti programą, skirtą ilgalaikių benamių apgyvendinimui.

Tikisi efektyvaus darbo

„Ką mes ir sakėme derybose, kad grandiozinių revoliucijų tikrai nebus, tačiau skirsis tam tikri politiniai prioritetai, tas atsispindi ir mūsų darbų programoje“, – sakė V. Benkunskas.

Anot jo, programa gali būti skirstoma į tris dalis – darbai, kurie bus tęsiami, inicijuojami bei stabdomi.

Be nacionalinio stadiono, koncertų salės bei kino paviljono numatyta tęsti stoties konversijos projektą, atnaujinti derybas su Vyriausybe dėl konferencijų centro steigimo, su Vyriausybe ir žydų bendruomene – ir dėl Sporto rūmų sutvarkymo. Numatyta statyti ir įvairius sporto infrastruktūros objektus.

Jis teigė, kad su Laisvės partija TS-LKD jau turi „bendro darbo patirtį ir sukauptą pasitikėjimo kreditą“.

„Todėl tikimės ir sklandaus kuruojamų sričių perėmimo, ir efektyvaus darbo ateinančią kadenciją. Daugelį iššūkių ir ideologinių skirtumų pavyko išspręsti derybų formate, tad finale turime stiprią, aktualią programą“, – savivaldybės pranešime sakė V. Benkunskas.

TS-LKD iškart deleguos du vicemerus, tuo metu Laisvės partija darbą pradės su vienu vicemeru, antrąjį paskirs įsigaliojus naujai savivaldybės administracijos struktūrai. Kol kas kandidatai į šias pareigas neįvardijami.

L. Balandžio / BNS nuotr.

Vicemerų pavardės – balandžio 26-ąją

Anot V. Benkunsko, bent tris vicemerus tikimasi paskelbti per pirmąjį naujosios tarybos posėdį – balandžio 26-ąją.

„Tai nebus politikai, tai bus pirmiausia tam tikrų sričių specialistai, valstybės tarnautojai, nors ir skiriami politinio pasitikėjimo pagrindu. Tai dar šiek tiek turime laiko, jį išnaudosime ir startuosime su komanda balandžio 26 dieną“, – teigė išrinktasis savivaldybės vadovas.

Pasak pranešimo, TS-LKD frakcijos deleguoti vicemerai bus atsakingi už energetikos (šilumos, atliekų tvarkymo, daugiabučių namų administravimo, vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo), infrastruktūros, miesto planavimo, transporto, saugaus miesto, sveikatos, socialinės apsaugos, naktinės ekonomikos ir kultūros klausimus.

Tai dar šiek tiek turime laiko, jį išnaudosime ir startuosime su komanda balandžio 26 dieną.

Už ikimokyklinio, bendrojo ir neformaliojo ugdymo sritis, jaunimo reikalus bei sporto ir sveikatinimo klausimus bus atsakingi Laisvės partijos frakcijos deleguoti vicemerai.

Kadenciją baigiantis meras Remigijus Šimašius sakė, jog Laisvės frakcija savivaldybėje sutarė su naujuoju meru dėl „esminių darbų tęstinumo“.

R. Šimašius komitetui nevadovaus

„Neabejoju, kad esminė Vilniaus kryptis nesikeis. Vilnius ir toliau liks patraukliausia vieta gyventi. Turėsime stiprius vicemerus ir komitetų vadovus, jie padės užtikrinti, kad problemos būtų sprendžiamos efektyviai“, – teigė R. Šimašius.

Jis taip pat pažymėjo, jog neatstovaus Laisvės frakcijos miesto plėtros komitete bei apskritai nebus nei vieno iš komiteto pirmininku.

Sostinės taryboje penkiems – Ekonomikos ir finansų, Ateities Vilniaus, Socialinių reikalų, Kultūros ir turizmo reikalų, Švietimo reikalų – komitetams pirmininkaus TS-LKD frakcijos nariai, trims – Aplinkos ir miesto paslaugų, Miesto plėtros, Sveikatos ir sporto reikalų – komitetams – Tarybos nariai iš Laisvės partijos.

Vilniuje liepos mėnesį priimant NATO viršūnių susitikimą, tikimasi, jog mieste apsilankys apie aštuonis tūkstančius svečių.

V. Benkunskas, paklaustas, ar infrastruktūros srityje, už kurią bus atsakingi konservatoriai, bus imtasi su renginiu susijusių veiksmų sakė, kad „per kelis mėnesius miesto neperstatysime ir esmingai vaizdo nepakeisime“.

„Tam tikrus dalykus, už ką yra atsakinga miesto savivaldybė, tikrai padarysime ir tie darbai jau yra pradėti arba planuojami. Tai yra pirmiausia prasčiausių gatvių, prasčiausios aptarnaujamosios infrastruktūros sutvarkymas, tose jungtyse, kur svečiai judės iš oro uosto į tam tikras sritis“, – teigė jis.

Anot V. Benkunsko, kita esminė sritis yra eismo ribojimai. Pasak išrinktojo mero, šiuo metu yra dėliojama schema, bet tikėtina, jog sostinės gyventojams visą renginio savaitę „gali kilti nepatogumų“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Istorijos mokytoja

Istorijos mokytoja portretas
Siunta juodų-geltonų juostelių nešiotojas Tomaševski . Siunta vatos prisikimšę Ivanai beigi visokie Rusų aljanso veikėjai . Špyga jiems lašiniuota :)

Povilas

Povilas portretas
Turėtų būt vienas iš opozicijos, o tai nuvairuos kaip prie Šimašiaus ...

Anonimas

Anonimas portretas
PRATRIDE KONSERVAI
VISI KOMENTARAI 38

Galerijos

Daugiau straipsnių