Quantcast

Koncertų salė ant Tauro kalno: geriausia pripažinta ispanų architektų idėja

Koncertų salės ant sostinės Tauro kalno konkurse geriausia pripažinta ispanų architektų kompanijos „Arquivio architects“ idėja, pirmadienį pranešė Vilniaus savivaldybė.

Antrąją vietą savivaldybės ir Lietuvos architektų sąjungos skelbtame konkurse užėmė prancūzai „Fres architects and planners“, tretieji sąraše – lietuvių architektų komanda „Paleko archstudija", ketvirtieji – „SMAR Architecture Studio“ iš Australijos.

Pasak savivaldybės, dar bus vertinama preliminarių konkurso laimėtojų kvalifikacija, galutiniai rezultatai ir nugalėtojai bus paskelbti rugsėjo mėnesio antroje pusėje, darbai bus eksponuojami viešai. Pasibaigus idėjų pristatymo visuomenei etapui, bus pradėtas rengti Koncertų salės techninis projektas ir skelbiamas rangos darbų konkursas.

Iš viso konkurse sulaukta 248 architektūrinių idėjų iš įvairių pasaulio šalių: JAV, Japonijos, Vokietijos, Didžiosios Britanijos, Naujosios Zelandijos, Suomijos, Kinijos, Brazilijos ir kitų valstybių.

Projektai patys įvairiausi – nuo grandiozinių ženkliškų pastatų – iki landšaftinių, pastato tūrį slepiant po  kalnu. Mūsų komisija tiki, kad atrinko pačias geriausias  naujojo Vilniaus simbolio  idėjas, kurių  viena geriausių virs kultūros židiniu.

Vyriausiasis Vilniaus savivaldybės architektas Mindaugas Pakalnis sako, kad atrenkant laimėtojus įvertintas rekordinis darbų skaičius ne tik Lietuvoje, bet ir regione.

„Projektai patys įvairiausi – nuo grandiozinių ženkliškų pastatų – iki landšaftinių, pastato tūrį slepiant po  kalnu. Mūsų komisija tiki, kad atrinko pačias geriausias  naujojo Vilniaus simbolio  idėjas, kurių  viena geriausių virs kultūros židiniu“, –  sakė M. Pakalnis.

Pirmosios vietos laimėtojams bus skirta 60 tūkst. eurų, antrosios – 40 tūkst. eurų, trečiajai vietai – 20 tūkst. eruų.

Pagal konkurso sąlygas, naujajame pastate bus iki 1,7 tūkst. vietų didžioji ir 500 vietų mažoji salės, erdvės barams, erdvus vestibiulis su vaizdu į įspūdingą miesto panoramą ir patalpos įvairiai kitai kultūrinei veiklai.

Numatomas koncertų salės projektavimo paslaugų ir statybos darbų biudžetas siekia 52 mln. eurų. Į šią sumą įtrauktos visos su objekto projektavimu, statyba ir įrengimu bei sklypo tvarkymu susijusios išlaidos.

Prieš 56 metus statytas buvusių Profsąjungų rūmų pastatas ant Tauro kalno bus nugriautas, o viduje esantys vertingi vitražai išsaugoti ir perduoti Nacionaliniam dailės muziejui.

Savivaldybė sutvarkys Koncertų salės prieigas, taip pat greta esančią Liuteronų sodų teritoriją – Vilniaus evangelikų senųjų kapinių kompleksą. Bendra aplinkos sutvarkymo projektų vertė kartu su Europos Sąjungos parama siekia apie 14 mln. eurų.

Nacionalinės koncertų salės statybos turėtų prasidėti 2021-aisiais. Planuojama naują koncertų salę pastatyti 2023 metais, švenčiant 700-ąjį Vilniaus gimtadienį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vilnius - VISOS LT reikalas

Vilnius - VISOS LT reikalas portretas
Galvojantys, kad Vilniaus meras netinkamas būti SOSTINĖS šeimininku, pasirašyti gali čia: peticijos.lt/visos/75349/reikalaujame-vilniaus-miesto-mero-r-simasiaus-atsistatydinimo/

haa

haa portretas
vietiniai arabai susitare su ispanijos arabais bizniuka prasukti...o gal net vietiniai arabai ispanijoj firmele ysteige kad pasipelnyt...

hau

hau portretas
Ispanai garantuotai persamdys vietinius. Tik grietinėlę nugriebs. Jiems garantuotai neįveikiami mūsų biurokratijos barjerai.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių