Quantcast

Kompensacijų prašytojų eilės didėja

Prasidedant naujam šildymo sezonui kompensacijų už būsto šildymą panorę vilniečiai vėl rikiuojasi ilgose eilėse. Vilniaus socialinės paramos centre (VSPC) miestiečiai kasdien lūkuriuoja net nuo 5 val. ryto. Šiemet gyventojų, prašančių kompensacijos, daugiau nei pernai.

Visi nori suspėti

Nors pateikti prašymams gauti kompensaciją už būsto šildymą laiko dar yra daug, – terminas numatytas iki gruodžio 31 d., – Vilniaus gyventojai nori apsidrausti kuo greičiau. Dėl to pašalpas gauti norintiems vilniečiams VSPC tenka atstovėti eilėse ne po vieną ar kelias valandas.

"Laukiu nuo pusės šešių ryto. Kai paėmiau talonėlį, tai kurį laiką laukiau, bet ten buvo apie pusantro šimto žmonių. Nusprendžiau nuvažiuoti namo per tą laiką, kol mano eilė ateis. Kol suvažinėjau, mano eilė praėjo ir nepatekau. Antrą kartą numeriuko paimti negaliu, nes jų nėra", – skundėsi į keblią situaciją patekęs vilnietis Denisas Krasnoselskis.

Vaikinas skundėsi, kad dėl susidariusios situacijos nebuvo darbe, o kitos laisvos dienos gali ir negauti. "Darbuotoja (VSPC darbuotoja – red. past.) man liepė sugrįžti rytoj, o tai reiškia, kad vėl teks pusę penkių ryto keltis ir važiuoti čia", – aiškino pasipiktinęs vaikinas.

Reikia užsiregistruoti

Pasak Vilniaus savivaldybės Socialinių išmokų skyriaus vedėjos Ievos Paberžienės, eilės Kauno gatvėje įsikūrusiame VSPC susidaro dėl to, kad gyventojai nesiregistruoja iš anksto.

"Kabinetai, kurie priima gyventojus be išankstinės registracijos, kol kas yra tik trys. Gyventojai nesinaudoja galimybe iš anksto registruotis ir nori pateikti prašymus jau dabar. Dėl to eilė ir atsiranda", – aiškino specialistė.

Pasak jos, kiekvienas turi teisę tvarkyti savo reikalus tada, kada nori ir kaip nori. "Iš tikrųjų, galimybės yra kelios. O teisės aktas, kuris reglamentuoja kompensacijų teikimą, leidžia mokėti kompensacijas už du praėjusius mėnesius, jeigu asmuo atitinka įstatymo sąlygas", – teigė I.Paberžienė.

Anot jos, dažnai būna ir taip, kad gyventojai į eilę užsiregistruoja iš anksto, tačiau vis tiek atvyksta ir stovi eilėje fiziškai – tai jau tapo savotiška tendencija.

"Būna, užsiregistruoja ir neateina, nepraneša bei neatšaukia to laiko. Kiti žmonės nemato laisvų vietų ir pyksta, kad pas mus kalendorius užimtas", – skundėsi I.Paberžienė.

Norinčių daugiau nei pernai

2012–2013 m. šildymo sezonu kompensacijas už būsto šildymą gavo 37 062 asmenys, už geriamąjį vandenį – 5887, karštą vandenį – 30 047 asmenys. Iš viso pernai buvo išmokėta apie 24,2 mln. litų.

Per šių metų rugsėjį jau pateikti 4343 prašymai dėl kompensacijų už būsto šildymą, geriamąjį ir karštą vandenį. Tai yra pateikta 205 prašymais (4,7 proc.) daugiau nei 2012 m. tuo pačiu laikotarpiu (4138).

"Dar anksti kalbėti, koks bus galutinis besikreipiančių asmenų skaičius. Rugsėjį prašymų pateikta 4 proc. daugiau nei pernai. O kaip bus toliau, neaišku. Nes aktualiausi mėnesiai yra spalis ir lapkritis. Tik paskui bus galima kalbėti, ar bus daugiau. Tuo labiau kad prašymo pateikimas ir pačios kompensacijos gavimas yra skirtingi dalykai", – aiškino I.Paberžienė.

Planuojama, kad kompensacijų suma šiemet bus lygi praėjusių metų sumai. Visi asmenys, kurie į miesto Socialinių išmokų skyrių kreipsis iki Naujųjų metų, įgis teisę gauti kompensaciją atgaline data nuo šių metų spalio 1 d. Kompensacijos už būsto šildymą gali tikėtis tie asmenys, kurių būsto šildymo išlaidos viršija 20 proc. skirtumą tarp asmens ar bendrai gyvenančių asmenų pajamų ir valstybės remiamų pajamų (350 litų), taip pat registruoti darbo biržoje ar neįgalūs asmenys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių