Quantcast

Kol lietuviai riejasi, rusai ploja R. Šimašiui

Kol lietuviai aiškinasi, turi ar neturi Vilniuje kabėti atminimo lenta Jonui Noreikai-Generolui Vėtrai, Rusijos žiniasklaida transliuoja propagandines laidas, liaupsinančias Vilniaus merą Remigijų Šimašių ir tituluojančias jį "moderniu Europos politiku, kuris aplenkė Lietuvos laiką".

Paskelbė "tikru vyru"

Pastaruoju metu internetinėje erdvėje aktyviai plinta Rusijos televizijos kanalo "Pervyj kanal" ("Pirmasis kanalas"), prisistatančio Rusijos televizijų eterio lyderiu, laidos "Vremia pokažet" ("Laikas parodys") įrašas. Laidoje liaupsinamas ir į padanges keliamas Vilniaus meras R.Šimašius. Jis vadinamas "tikru vyru" ir bene visa Rusijos televizijos kanalo laida skirta jo "didvyriškumui" įamžinti. Vilniaus merui R.Šimašiui ploja Rusijos televizijos studijoje susirinkę žiūrovai.

Rusų liaupsių R.Šimašius sulaukė už tai, kad rugpjūtį įsakė slapčia paryčiais nuo Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos sostinėje nukabinti atminimo lentą tarpukariu antisovietine veikla užsiėmusiam Lietuvos karininkui J.Noreikai-Generolui Vėtrai.

P. Peleckio / Fotobanko nuotr.

"Ar žinote, kuo skiriasi tikras vyras nuo vyriškos giminės? Man atrodo, aš žinau. Tikras vyras atsako už savo sprendimus, už savo žodžius. Jis savo žodžių šeimininkas. Ir man atrodo, kad Vilniaus meras – aš noriu tuo tikėti – tikras vyras, – aiškino TV laidos vedėjas. – Šis žmogus ryžosi Žygdarbiui iš didžiosios raidės. Jis ryžosi nuimti Vilniuje atminimo lentas, skirtas – vadinkime daiktus tikraisiais vardais – nusikaltėliams, žmonėms, kurie kalti dėl masinių žudynių."

Anot Rusijos televizijos laidos dalyvių, R.Šimašius – "modernus Europos politikas, kuris aplenkė Lietuvos laiką". Ir būtent dėl to atsiranda tokių, kurie "kaišo jam pagalius į ratus".

Trūksta suvokimo

Susidariusią situaciją paprašytas pakomentuoti Seimo narys, politologas Laurynas Kasčiūnas "Vilniaus dienai" teigė, kad tas sprendimas dėl atminimo lentos J.Noreikai nuėmimo, kurį R.Šimašius priėmė vienasmeniškai, gerokai pasitarnavo Rusijos propagandai.

"Rusijos propagandai dabar yra labai nesunku, pasinaudojant R.Šimašiaus sprendimu, sieti mūsų laisvės kovas, visą rezistenciją, su fašizmo naratyvu – tuo klasikiniu naratyvu, kuris yra gyvas Rusijos propagandoje nuo pat mūsų nepriklausomybės atkūrimo", – sakė politologas.

Anot jo, R.Šimašius Rusijos televizijos laidoje vadinamas "tikru vyru" už tai, kad pradėjo plaukti prieš srovę. Tačiau tai, kas įvyko, iš esmės yra klasikinis pavyzdys, kai nesuderintas, neišanalizuotas sprendimas, pasirinkti klaidingi argumentai, neįvertinus iki galo pasekmių, sudaro pretekstą visam šitam informaciniam karui, kuriuo Rusija dabar labai gražiai naudojasi.

Šiuo atveju, mano manymu, suveikė "naudingo idioto" schema.

"Žinote, kalbant apie kai kuriuos žmones naudojamas toks apibūdinimas – "naudingi idiotai". Tai šiuo atveju, mano manymu, taip pat suveikė "naudingo idioto" schema, – pastebėjo L.Kasčiūnas. – Aš tikiuosi, R.Šimašiui čia bus nebloga pamoka. Įtariu, jis net nepagalvojo, jog jo veiksmai gali sukelti tokią sumaištį. Manau, dabar jis nuleidęs galvą bando išgyventi visa tai. Bet būtų kur kas geriau, jei jis pripažintų klaidą, atšauktų savo sprendimą. Bet iš jo to sunku tikėtis. Iš pirmo žvilgsnio atrodytų – inovatyvus žmogus, bet raštingumas šioje srityje, suvokiant, kaip tavo sprendimas gali pasitarnauti svetimai propagandai, minimalus. Aš manyčiau, jis turėtų tą klaidą prisiimti. Moralinę atsakomybę – pirmiausia."

To ir reikėjo tikėtis

Toje pačioje televizijos laidoje rusų kritikos už tai, jog nepritarė R.Šimašiaus veiksmams, sulaukęs Seimo narys, Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisijos pirmininkas, istorikas Arūnas Gumuliauskas "Vilniaus dienai" teigė į susiklosčiusią situaciją žiūrintis gana ramiai, nes puikiai žino, kad po R.Šimašiaus veiksmų kito scenarijaus ir negalėjo būti.

"Galiu pasakyti, kad tai yra didelio propagandinio karo dalis, – sakė istorikas. – Mūsų kaimynų propagandinio karo tikslas kaip tik ir yra paneigti mūsų istoriografijos tvirtinimus, kad buvo okupacija 1940 m. ir 1944 m., kad mus prievarta, jėga užėmė, kad mus trėmė po karo, kad vyko partizaninis karas. Taip norima paprasčiausiai sukompromituoti visą tą dalį istorijos nuo 1940 iki 1953 metų. Tad savaime aišku, kad tie dalykai, kurie nenaudingi Rusijos propagandai, yra neigiami. O dar geriau, jeigu, neįsigilinę į istorijos labirintus, kažką neigia patys mūsų politikai. Kremliui nieko nėra geriau, kaip pačių lietuvių pripažinimas, kad Rusija buvo teisi, o Lietuvos pasipriešinimo sovietinei santvarkai dalyviai – nusikaltėliai."

Belieka laukti, kol Rusija R.Šimašiaus biustą pastatys šalia Kremliaus sienos.

A.Gumuliauskas teigė nekvestionuojantis R.Šimašiaus kompetencijų, tačiau esąs tikras, kad ne kiekvienas gali būti istoriku – tam turi būti įgijęs tam tikrą išsilavinimą. "Kita vertus, jeigu tu vis dėlto dalyvauji istorijos politikos formavime, visada privalai išgirsti ir įsiklausyti ne tik į vieną istorikų, tyrėjų pusę. Šiuo klausimu juk yra istoriografijoje tam tikrų nesutarimų. Tad turi žinoti visas istoriografines mintis, visus istorikų tyrinėjimų rezultatus, ir tik tada drąsiai "eiti į tribūną", kalbėti, daryti kažkokius veiksmus", – svarstė pašnekovas.

"Manyčiau, kad meras R.Šimašius drąsus, bet ne ten, kur turėtų būti, – pastebėjo A.Gumuliauskas. – Aš, pavyzdžiui, prastai išmanau techniką, tad niekada netaisau automobilio – atiduodu tai daryti profesionalams. Manau, kad ir R.Šimašiui šioje situacijoje reikėjo taip pasielgti. Kitą kartą, įtariu, jis labiau galvos, ką daryti ir ką kalbėti. Nes matant, kaip reaguoja Rusija, belieka laukti, kol jie R.Šimašiaus biustą pastatys šalia Kremliaus sienos."

Televizijos nežiūri

"Vilniaus diena" teiravosi, ką apie minėtą televizijos laidą galvoja, kaip ją vertina ir kaip jaučiasi Rusijos televizijos liaupsinamas pats sostinės meras R.Šimašius?

Atsakymą redakcijai atsiuntė Vilniaus mero patarėjas Aleksandras Zubriakovas. Jame teigiama, kad "meras labai džiaugiasi ne Rusijos, o JAV diplomatų dėmesiu Jono Noreikos klausimui, rusų televizijos apskritai nežiūri, ir norėtųsi priminti taip pat, kad pačioje Rusijoje Vilniaus meras Remigijus Šimašius yra paskelbtas persona non grata dėl savo pozicijos Krymo okupacijos ir kitais Rusijos užsienio politikos klausimais."



NAUJAUSI KOMENTARAI

Būkime pagaliau teisingi

Būkime pagaliau teisingi portretas
Aš ne žydas,bet Noreikos niekšybes vertinu teisingai. Potvarkiu su jo parašu (tai net televizijoje buvo parodyta)buvo įkurtas Šiaulių žydų betas, kur buvo suvaryti žydų tautybės žmonės,nusavintas,išgraibstytas jų turtas.Tai kam dar neaišku?Nebent tie garbina tą nacistą,kurių tėvai ir grobė tą žydų turtą.Tokiems jis geras.

Vėl propaganda

Vėl propaganda portretas
Ir vėl "patriotų"laikraštuko propaganda.Girdi ploja rusai.Kodėl tik rusai?Ploja viso pasaulio pažangūs žmonės,tame tarpe ir lietuviai.Juk jis buvo garsus nacių nurodymų vykdytojas.Niekas jo prievarta nevarė to baisaus blogio daryti,Ji darė savo vale.Taigi,Šimašius šaunuolis,kad tą nacio lenta nukabino.Žmonės žinos bent Vilniaus valdžios nuomonę,o nuomonė labai teisinga. Juk nacizmas draudžiamas,reiškia negali būti aukštinami ir atskiri nacių pakalikai.

joske

joske portretas
komentatoriui Nuomone ,gal ponuli ar ponule nezinai,ka visamepasulyje veikia sionistai tik kursto tautas ir taip nori isitvirtinti ir viespatauti pasaulyje
VISI KOMENTARAI 43

Galerijos

Daugiau straipsnių