Quantcast

Kodėl Vilniui taip nesiseka: ko valdžia imasi, niekas nepavyksta?

Vilniečiai jaučiasi pakliuvę į spąstus. Apie stadioną pasakojami anekdotai, kiemai skęsta šiukšlėse, o statomuose baseinuose plaukioja vis atidedami pabaigtuvių pažadai. Kai bus baigti jau turėję veikti lopšeliai-darželiai, jų laukę vaikai, ko gero, jau ir mokyklas baigs. Susidaro įspūdis, ko miesto vadovai ėmėsi, niekas nepavyko.

"Vilniaus diena" klausė mero Remigijaus Šimašiaus, kodėl viskas, ko griebiasi, baigiasi arba skandalais, arba teismais, arba miesto žmonių apgaudinėjimu. Greičiausiai merui gėda apie tai kalbėti, atsisakė. Vietoj savęs davė Vilniaus savivaldybės administracijos direktorių Povilą Poderskį, kuris šiame poste – vos metus. Jis gyvena Kaune. Jis čia tik dirba. P.Poderskiui nereikia čia nei vaikui mokyklą arčiau rasti, nei jo žmonai dusti Vilniaus spūstyse. Jie – Kaune. Iš kur kauniečiui žinoti sostinės problemas...

Stadiono anekdotai

Vilniaus ir, galima sakyti, visos Lietuvos skaudulys – nacionalinis stadionas. R.Šimašius su P.Poderskiu ne taip seniai skelbė, kad projekto derinimas eina į pabaigą, tuoj prasidės nacionalinio stadiono statybos. Tačiau teismas sustabdė nacionalinio stadiono konkursą ir panašu, kad šioje kadencijoje projekto įgyvendinti nebepavyks. Nesėkmė Nr. 1?

Pauliaus Peleckio / Fotobanko nuotr.

P.Poderskis atkirto, kad jie niekad ir nežadėjo, jog projektas bus įgyvendintas šioje kadencijoje. Be to, jis iš pradžių tikino, kad teismas nesustabdė konkurso, o tik įpareigojo grąžinti į jį antrą konkurso dalyvį, UAB "Vilniaus nacionalinis stadionas". Bet paskui ėmė kalbėti kitaip: "Šiuo metu antro konkurso dalyvio pasiūlymas vertinamas, vėliau tikriausiai vyks derybos su abiem konkurso dalyviais, o sutartis su konkurso laimėtoju bus pasirašyta iš karto deryboms pasibaigus."

Visus didesnius pirkimus nuolat lydi ieškiniai – tokia jau viešųjų pirkimų kasdienybė.

Deja, opozicijai atstovaujantis Vilniaus miesto tarybos narys Algis Čaplikas priminė, kad atvertus R.Šimašiaus kompanijos rinkimų programą aiškiai pažadėta: "Pastatysim." Jo manymu, miesto vadovai projektą tikrai galėjo pradėti, jei nebūtų sirgę keistomis fobijomis, atleidinėję žmonių, atsakingų už projektą.

O Kaune, ten, kur gyvena, bet nevadovauja P.Poderskis, stadiono statybos virte verda. Laikinosios sostinės savivaldybė sugebėjo išvengti dešimtmečių tąsymosi po teismus.

Gatves gaubia tamsa

Vilniaus gatvių apšvietimo konkursas. Pastaruosius keletą metų sostinės gatvių ir kiemų apšvietimo situacija – apgailėtina. Miestą valdančios jėgos žadėjo, kad tamsa iš sostinės gatvių pasitrauks pertvarkius apšvietimą. Tačiau procesas užstrigo. Maža to, Viešųjų pirkimų tarnyba sustabdė gatvių apšvietimo atnaujinimo konkursą – privaloma nutraukti vieną iš beveik 22 mln. eurų bendros vertės gatvių apšvietimo modernizavimo rangos konkursų. Vėl nepavyko. Nesėkmė Nr. 2?

P.Poderskis guodė save, kad Viešųjų pirkimų taryba nesustabdė viso konkurso, o tik jo dalį. Bet vis tiek, anot jo, šiuo metu gatvių apšvietimo modernizavimo projektas jau įsibėgėja.

Kodėl niekas nemato įsibėgėjimo? "Vilniečiai negali vizualiai matyti atnaujinimo visose gatvėse, nes atnaujinama palaipsniui, atkarpomis – taip, pavyzdžiui, jau buvo atnaujintas apšvietimas Vingio parke, Sereikiškių gatvėse", – teisinosi sostinės savivaldybės administracijos vadovas. Esą Pilaitėje daugelis šviestuvų atnaujinti, be to, atvežta didžioji atramų ir šviestuvų dalis.

O A.Čapliką stebino, kad per ketverius metus net nesugebėta nustatyti konkurso laimėtojo gatvių apšvietimo atnaujinimo darbams: "Aplink kalti visi, išskyrus juos. Opozicija, teismai, Viešųjų pirkimų tarnyba – kas tik nori. Bet tai – elementari nekompetencija."

Šiukšlės – beveik nemokamai

Gegužę buvo paskelbta, kad Vilniuje gerokai pinga šiukšlių išvežimas. Tačiau paaiškėjo, kad Vilniuje – atliekų krizė, kuri tęsiasi iki šiol, ir kalbama, kad ją sukėlė būtent P.Poderskis. Atliekų vežėjai nespėja vežti šiukšlių, krūvos kaupiasi prie daugiabučių ir net vaikų darželių. Dar savivaldybė žadėjo, kad problema bus išspręsta per keletą savaičių. Tačiau šiukšlių išvežimo konkursas skelbiamas iš naujo, dar iki šiol neįrengti nauji požeminiai konteineriai. Nesėkmė Nr. 3?

Tačiau miesto savivaldybės administracijos direktorius "Vilniaus dieną" tikino, kad šiukšlių kalnai ir pikti gyventojai – ne nesėkmė. Viskas gerai.

"Krizė prasidėjusi gegužę, gegužę ir užsibaigė", – įsitikinęs P.Poderskis, tačiau, ko gero, suabejojo savo žodžiais ir pridūrė: "Nesėdime rankų sudėję ir tobuliname sistemą, todėl ir skelbiami nauji konkursai. Nauji požeminiai konteineriai po truputį įkasami, jų turime įkasti labai daug – iš viso per 1 200 aikštelių. Tai įvyks visame mieste per kitus metus, bet prieš tai, žinoma, turėsime viską suderinti su gyventojais – tai laikome prioritetu šioje srityje."

Deja, "Vilniaus diena" lapkričio viduryje rašė apie sostinės gyventojus, kurie blokavo požeminių konteinerių statybvietes, dėl kurių parinkimo vietos savivaldybė nesiteikia kalbėtis su žmonėmis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vilnietis

Vilnietis portretas
Tikra tiesa, Simasius dsugeli darbu tik imituoja. Ar kas nors matet kaip buvo tvarkoma Olandu gatve? Didesneje jos dalyje tik borteliai pakeisti, o saligatviai kaip buvo suklype, taip ir liko ;) , tik arciau ziedo ir saligatvius pajudino. O vilnieciai spustyse du menesius stumdesi.... ir viskas vien tik del viesuju rysiu...

Vytautas

Vytautas    portretas
miesto meras gali buti tik zmogus is realaus sekmingo verslo! kitu atveju politikai primala nesuprasdami ka sako lozungu, valdyti zmoniu nemoka ir niekas nevyksta.

:) :) :)

:) :) :)  portretas
Simasius krumuose
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių