Quantcast

Klinikos atremia įtarimus: mes gelbėjome pacientę

Nacionalinis transplantacijos biuras vakar pareiškė priekaištus, kad Kauno klinikų medikai, atlikę kepenų transplantaciją, galbūt pažeidė Sveikatos ministerijos nustatytą tvarką.

Antradienį Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninėje (LSMUL) buvo registruotas potencialus donoras. Transplantacija turėjo būti atlikta Vilniaus universiteto Santariškių klinikose, tačiau operacija įvykdyta Kauno klinikose.

"Kepenų transplantacija atlikta galbūt pažeidžiant recipiento parinkimo eilę, kuri numatyta pagal sveikatos apsaugos ministro patvirtintą įsakymą", – trečiadienį pranešė Nacionalinis transplantacijos biuras.

Anot jo, vadovaujantis teisės aktais ir nustatytais kriterijais, pirminį organų paskirstymą atlieka kompetentinga institucija, tai yra Nacionalinis transplantacijos biuras prie Sveikatos apsaugos ministerijos.

"LSMU ligoninės transplantologai nederino savo veiksmų su biuro vyriausiuoju specialistu (koordinatoriumi), atsakingu už transplantacijos proceso koordinavimą. Nacionalinio transplantacijos biuro specialistai susirūpinę tokia situacija", – teigia biuras.

Sveikatos apsaugos ministerija pranešė pradėjusi tyrimą dėl galimų pažeidimų.

"Kadangi kepenų ciroze sergančios pacientės būklė buvo labai pablogėjusi, rugsėjo 11 d. Kauno klinikų Neurochirurgijos reanimacijoje atsiradus donorui, per konsiliumą, dalyvaujant trims gydytojams, rekomenduota jai atlikti skubią kepenų transplantaciją. Apie susidariusią situaciją per transplantacijos koordinatorę informuotas Organų transplantacijos biuras, o rugsėjo 12 d. Chirurgijos klinikoje sėkmingai atlikta kepenų transplantacija", – teigiama klinikų išplatintame pranešime.

Už šią sritį atsakingas Gastroenterologijos klinikos vadovas profesorius Limas Kupčinskas apgailestauja, kad nespėta laiku užpildyti dokumentų, ir teigia, kad Kauno klinikos planuoja kreiptis į SAM, prašydamos peržiūrėti donorų organų paskirstymo taisykles Lietuvoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių