Quantcast

Klaipėdoje iškilmingai uždegta Menora

Klaipėdoje pradėta švęsti Chanuka. Pirmadienio vakarą Lietuvininkų aikštėje buvo uždegta Menora ir taip paskelbta tradicinės žydų šventės pradžia. Ja minimas pergalingas Judėjos sukilimas. Šventė švenčiama aštuonias dienas.

Uostamiestyje lyg simboliškai iškritus pirmosioms snaigėms, žydų bendruomenės atstovai rinkosi į Didžiosios Menoros uždegimo ceremoniją.

Klaipėdos žydų bendruomenės pirmininkas Feliks Pozemskij skaičiavo, kad Menoros uždegimo ceremonija uostamiestyje rengiama jau maždaug penkiolika metų.

Žydų religinės bendruomenės „Chassidie Chabad Lubavitch" pirmininkas Rabbi Sholom Ber Krinsky kvietė visus susirinkusius savo namuose uždegti Chanukos žvakelę.

Uždegti Menoros liepsnelių buvo kylama specialia technika. Įžiebę ugneles Klaipėdos žydai šoko ir dainavo.

Sekmadienio vakarą Chanukos šventė pradėta švęsti Vilniuje, o pirmadienį prisijungė ir Klaipėda. Artimiausiomis dienomis tokios ceremonijos bus surengtos Kaune ir Šiauliuose.

Didžiosios Menoros uždegimo ceremonija prisideda prie tūkstančių panašių ceremonijų visame pasaulyje, kurias rengia Chabad Lubavitch centrai.

Žydams Chanuka reiškia ne tik vienos kariuomenės pergalę prieš kitą, bet ir svarbius dvasinius laimėjimus – dvasinės šviesos prieš priespaudos tamsą, judaizmo prieš jo persekiotojus, monoteizmo prieš pagonybę.

Chanukos, kitaip dar vadinamos šviesos arba ugnies švente, apeigos primena legendą, kurioje pasakojama apie aštuonias dienas stebuklingai degusią Šventyklos menorą ir tiek pat dienų trukusį dievo garbinimą.

Kiekvieną šventės dieną, aštuonių žvakių žvakidėje uždegama po vieną liepsnelę – aštuntąją šventės dieną dega visos aštuonios.



NAUJAUSI KOMENTARAI

lolz

lolz portretas
"monoteizmo prieš pagonybę" Centrinėse aikštėse lietuviai žydų žeminami, o politikai tik rankom ploja.. Šlykštu skaityt.

Eugis

Eugis portretas
Ir kur aš gyvenu... Turi gi savo žydų klubą sinagogų gatvėje, prie ko čia miesto aikštė?

: )

: )  portretas
kiek klaipedoje zydu? na kiek rusu tiek ir zydu, argi pamirsote kas stovejo uz NKVD , KGB ir kitu raudonu teroristu?
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių