Pereiti į pagrindinį turinį

Iš klaidų Klaipėdoje nepasimokė?

2013-11-01 15:37
Vytauto Liaudansko nuotr.

Sostinėje sumaištis: pradėjus statyti vieną atliekų deginimo gamyklą, kitos bendrovės taip pat puoselėja tokius planus, nors šiukšlių tiek daug nebus. Ar nepasikartos Klaipėdos variantas, kai prabilta net apie šiukšlių importą?

Pradėtos statybos neatgrasė

Spalio 24 d. Vilniaus valdžios atstovai rinkosi prie Gariūnų turgavietės, kur iškilmingai pradėtos atliekų deginimo gamyklos statybos. Apie 240 mln. litų kainuosiančios gamyklos 51 proc. akcijų priklauso bendrovei "Reenergy", 49 proc. akcijų – savivaldybės valdomiems Vilniaus šilumos tinklams. Gamykla sunaudos apie 170 tūkst. tonų atliekų per metus.

Tad tiek energetikos specialistus, tiek Lazdynų mikrorajono gyventojus nustebino neseniai "Fortum Heat Lietuvos" atstovų išplatintas pranešimas, kad lapkričio 15 d. 18 val. Lazdynų seniūnijos pastate su vietos gyventojais planuojama aptarti gamyklos plėtros planą ir poveikio aplinkai vertinimo ataskaitą.

Vilniaus šilumos tinklų vadovas Arūnas Kesarauskas taip pat stebėjosi tokiais planais.

"Apie "Fortum" planus žinau tik tiek, kad jie kažką planuoja. Kalbant apie mūsų įmonės studiją kartu su "Lietuvos energija" – ji pradėta vėliau nei dabar statomos gamyklos projektas. Tai ta sąlyga dėl gamyklos statybų jų pageidavimu tuo metu įtraukta. Bet, manau, mes išsakysime savo argumentus, kad nėra jokio tikslo atlikti detalius skaičiavimus, todėl kad gamykla jau pradėta statyti ir kelių tokių objektų Vilniui tikrai nereikia. O kokie "Fortum" keliai, kol kas niekas nežino. Bet būtų absurdas statyti net kelias deginimo gamyklas ten, kur viena viską sudegins", – pripažino A.Kesarauskas.

Jis turėjo omenyje tai, kad "Lietuvos energija", kuri su Vilniaus savivaldybe bei Vilniaus šilumos tinklais pasirašė ketinimų protokolą ir planuoja modernizuoti Vilniaus 3-iąją termofikacinę elektrinę, taip pat yra užsiminusi, jog galbūt ten degins atliekas.

Viltys netikros

Tačiau "Fortum Heat Lietuva" bent jau kol kas tvirtina neatsisakanti planų vykdyti beveik analogišką projektą, o įmonės atstovas Andrius Kasparas "Vilniaus dienai" teigė, kad įmonė susilaiko nuo bet kokių vertinimų, ar sostinėje atsiras vietos visiems planuojamiems objektams.

"Kol kas visos procedūros vykdomos, be abejo, bus planuojamas projekto aptarimas ir su Lazdynų gyventojais", – apie planus kalbėjo jis.

Tačiau A.Kesarauskas nė neabejojo, kad suomių bendrovė persigalvos.

"Stebuklų nebus: atliekos bus deginamos, ir Vilniaus savivaldybė pasirinko, kur tai daryti. Ką degins "Fortum" – neturiu supratimo. Nes dabar statoma gamykla sudegins visas Vilniaus regiono šiukšles. Gali ir dešimt gamyklų pastatyti, bet ką, kiekviena degins po dešimtadalį šiukšlių? Nemanau, jog jie, pamatę, kad gamykla jau statoma, tęs savo darbus. Tikrai nemanau. Tas pats ir dėl "Lietuvos energijos" – mes negalime vertinti galimybės deginti šiukšles, kurių nėra", – sakė jis.

Suomiams šiukšlių neužtektų

Sostinės mero Artūro Zuoko patarėjas Martynas Nagevičius patvirtino, kad turėti tris analogiškas gamyklas Vilniuje nelogiška, beje, tikėtina, jog net minimaliai "Fortum" planuojamos gamyklos veiklai neužtektų Vilniaus regione sukaupiamų atliekų.

"Vertinant visus projektus, "Reenergy" projektas – pats mažiausias, jie planuoja deginti iki 170 tūkst. tonų atliekų. Jie planuoja deginti rūšiuotas, deginti paruoštas atliekas, kurių užtektų ir 140 tūkst. tonų. Nes jei reikėtų deginti nerūšiuotas arba tik atlikus pirminį rūšiavimą, tai jiems pagal technines specifikacijas neužtektų galingumo. "Fortum" planuose gamyklos galingumas gerokai didesnis, nors jie tiksliai nenurodo kiek. Pavojinga tai, kad pastačius galingesnes gamyklas, kuriose būtų galima sudeginti visas nerūšiuotas atliekas, atsirastų prieštara tarp investuotojų interesų, kad būtų pakankamai atliekų, ir valstybės ar savivaldybės – kad tų atliekų mažėtų. Pavyzdžiui, Klaipėdoje jie pasistatė per didelio galingumo elektrinę, joje negali sumažinti maksimalios galios daugiau nei per pusę, nes pradeda trūkti temperatūros atliekoms deginti. Tai jie pila biokurą, už kurį moka pinigus. Be šilumos jie elektros gaminti negali, o kadangi vasarą šilumos poreikio nėra, jie šilumos perteklių meta lauk. O už viską sumoka daugiausia vartotojai, t. y. tie, kurie verčia šiukšles į konteinerį", – situaciją nušvietė jis.

Anot jo, trečiasis "Lietuvos energijos" ir Vilniaus šilumos tinklų anksčiau planuotas projektas jau lieka tik teoriniame lygmenyje – kol kas atliekama galimybių studija. Tačiau dėl "Fortum" planų M.Nagevičius nebuvo toks tikras.
"Taip, gali visko būti – galbūt "Fortum" tikisi, kad pradėtas projektas bus sustabdytas. Bet čia reikėtų kokio nors labai šiurkštaus politikų įsikišimo", – pripažino energetikas.

Bendruomenė planuoja protestus

Lazdynų bendruomenės savivaldijos pirmininkas Juozas Jakavičius taip pat priminė, jog ir Klaipėdoje esančiai "Fortum" gamyklai nepakanka atliekų, kad būtų užtikrintas reikiamas gamybos pajėgumas.

"Taigi, ne nuo to galo viskas pradedama planuoti – pradžioje reikėtų pastatyti rūšiavimo gamyklą ir tada žiūrėti, kiek yra atliekų. Pats esu Vilniaus apskrities bendruomenių aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas, tai galiu pareikšti – jokių skambučių iš "Fortum" atstovų nebuvo, nė vieno kvietimo nesulaukėme, jokių diskusijų nebuvo. Absoliučiai nulis", – sakė jis.

J.Jakavičius patvirtino, kad, net ir sulaukę lapkričio 15 d. vyksiančio "Fortum" projekto padarinių aplinkai vertinimo pristatymo, Lazdynų bendruomenės atstovai ketina piketuoti dėl šių planų.

"Manau, kad viskas vyks prie Vyriausybės, nes savivaldybės laikas jau baigėsi", – sakė jis.