Quantcast

Kitąmet Vilniuje rinkliavos už atliekų tvarkymą apskaičiavimo modelis nesikeis

  • Teksto dydis:

Šiandien, lapkričio 18 d., Vilniaus miesto savivaldybės taryba svarstė vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą nuostatų pakeitimo projektą – jais siekiama tiksliau apibrėžti ir sureguliuoti vietinės rinkliavos apskaičiavimą ir mišrių komunalinių atliekų konteinerių kontrolę. Projekte pateikti ir 2021 m. rinkliavos dydžiai pagal nekilnojamojo turto objektų kategorijas, detalizuojamos kitos tvarkos, tačiau visi šie pakeitimai neturės įtakos kitų metų rinkliavos apskaičiavimo modeliui ir tarifams. Galutinis sprendimas bus priimtas artimiausio Tarybos posėdžio metu.

„Šie pakeitimai savivaldybės vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą nuostatuose yra redakcinio pobūdžio. Jais siekiame tiksliau apibrėžti rinkliavos apskaičiavimą ir sureguliuoti atliekų tvarkymo kontrolę. Priimti pakeitimai atsižvelgia į atliekų sistemos administravimo praktikoje pasitaikančius probleminius atvejus. Pakoregavus rinkliavos nuostatus reglamentavimas taps aiškesnis, liks mažiau interpretacijų ir daugiau galimybių užkirsti kelią galimam atliekų turėtojų piktnaudžiavimui“, – sako sostinės mero pavaduotojas Valdas Benkunskas.

Jo teigimu, nuostatų pakeitimų projekte siūloma patikslinti faktinių sąnaudų išlyginamąjį dydį bei nustatyti 2021 m. rinkliavos dydžius pagal nekilnojamojo turto objektų kategorijas, detalizuojant būtinąsias sąnaudas, išskiriant pastoviąsias ir kintamąsias rinkliavos dedamąsias.

Savivaldybės atstovas atkreipia dėmesį, kad dėl šių pakeitimų kitų metų rinkliavos tarifai nedidės. „Rinkliavos apskaičiavimo modelis nesikeis, ir toliau bus laikomasi principo „teršėjas moka“. Tai reiškia, kad atliekų turėtojams rinkliavos dydį lems faktiškai priduotų atliekų svoris per 2020 m. Privačių namų savininkams, naudojantiems individualius mišrių komunalinių atliekų konteinerius, mokestis gali šiek tiek sumažėti, jei per praėjusius metus nebus viršyta nustatyta 390 kg atliekų svorio riba“, – teigia V. Benkunskas.

Pasak jo, daugiabučių namų gyventojams taikomų rinkliavos tarifų taip pat neplanuojama keisti. Jiems atliekų tvarkymo mokestis nedidės, išskyrus tuos gyventojus, kurie naudojosi bendrais mišrių komunalinių atliekų konteineriais, prie kurių buvo neleistinai palikti dideli stambių gabaritų atliekų kiekiai ir šios atliekos buvo tvarkomis savivaldybės lėšomis. Tokiais atvejais mokestis už mišrių atliekų tvarkymą kitąmet vidutiniškai gali padidėti apie 3 eurus.

„Miestiečiai, kurie atsakingai tvarkė savo atliekas, stengėsi jas rūšiuoti ir tokiu būdu gerokai sumažino bendrą mišrių atliekų kiekį, kitais metais gali tikėtis šiek tiek mažesnių arba bent panašių mokesčių už atliekų tvarkymą“, – sako mero pavaduotojas.

Jo teigimu, ateinančiais metais savivaldybė ir jos valdoma įmonė „Vilniaus atliekų sistemos administratorius” planuoja dar labiau stiprinti kontrolę tiek atliekų turėtojų, tiek ir vežėjų atžvilgiu. Numatoma padidinti stebėjimo kamerų bendro atliekų surinkimo aikštelėse skaičių, kontrolierių kiekį, planuojama įrengti daviklius konteinerių užpildymo stebėjimui, aktyvinti informacijos ir edukacijos sklaidą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

įdomusis VASIA

įdomusis VASIA portretas
oi, ne Vasia, o VASA... Turiu kibirą atliekų. Išrūšiuoju jas, ir 3/4 eina į rūšiavimo konteinerius, o 1/4 neaiškių atliekų - į daugiabučio šiukšlių vamzdį. Už naudojimąsi šiukšlių vamzdžiu kas mėnesį mokame nustatytą mokestį. Nepriklausomai nuo to, ar visą kibirą nerūšiuotų atliekų į jį išverčiau, ar tik tą 1/4 kibiro. Įdomu, kodėl VASA ima papildomą mokestį? Juk ji NAUDOJASI MŪSŲ atliekamu DARBU - užuot nerūšiuotas atliekas atidavę jiems, kad jie jas surūšiuotų, rūšiuojame mes. KAS TAI PER MŪSŲ DARBO VAGYSTĖ ir dar pinigų „.už paslaugą” reikalavimas??? Kas sugalvojo tokią gudrią dvigubo apmokestinimo schemą?!!! Mes ne tik už juos atliekame tą darbą, bet ir, nunešdami į konteinerius prie gatvės, sutaupome jų laiką ir važiavimo į kiemus darbą!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių