Quantcast

Kioskai grįžta į Vilnių

Pirmtakų deklaruotą siekį išvalyti Vilnių nuo kioskų dabartinė miesto valdžia laidoja ir tikina, kad kioskai turgavietėse tikrai nebus uždarinėjami.

„Jeigu anksčiau buvo siekiama iškeldinti kioskus iš miesto kaip kenkiančius sostinės įvaizdžiui, tai dabar, sunkmečiu, stengsimės galvoti, visų pirma, apie žmones – geriau jie stovi už prekystalio nei eilėje prie Darbo biržos“, – po susitikimo su žemės ūkio ministru Kaziu Starkevičiumi sakė Vilniaus meras Vilius Navickas.

Dalykiniame ministro ir miesto vadovo pokalbyje dar kartą buvo patvirtinta, kad Vilniaus miesto savivaldybė, bendradarbiaudama su Žemės ūkio ministerija, sieks suteikti amatininkams, ūkininkams, smulkiesiems verslininkams miesto švenčių metu geriausias prekybos vietas, kasdieną – palankiausias prekybai sąlygas.

Savivaldybė kartu su asociacija „Užupio bendruomenė" rengia natūraliai užaugintų žemės ūkio produktų muges Tymo kvartale kiekvieną savaitės ketvirtadienį. Šiose mugėse prekiauja „Viva Sol" asociacijos, Tatulos programos. Kulinarijos paveldo fondo nariai ir ūkininkai. VšĮ „Tatulos programa" organizuoja ekologiškų produktų muges Gedimino pr. (prie Žemės ūkio ministerijos) trečiadieniais, rudenį – Vingio parke, Tymo kvartale, o žiemos sezonu – Mindaugo mokykloje.

Su Žemės ūkio rūmais Vilniaus miesto savivaldybė taip pat vykdo projektą „Turgelis". Per sostinės seniūnijas visą savaitę keliaujantys ūkininkai prekiauja savo užauginta produkcija iš specialiai prekybai pritaikytų transporto priemonių. Nuo kovo mėn. bus prekiaujama 15 sostinės vietų. Pasak vilniečių, jie negali atsidžiaugti, galėdami nusipirkti produktų tiesiai iš ūkininkų rankų, ir prašo, kad atsirastų kuo daugiau mobilių ūkininkų turgelių.

Vilniaus savivaldybės meras Vilius Navickas patikino ministrą, kad ūkininkams bus sudaromos kuo palankiausios sąlygos prekiauti savo užaugintais, pagamintais maisto produktais.

Pasak mero, prekybos kioskai turgavietėse tikrai nebus uždarinėjami, leidimai prekybai bus pratęsiami, vietinės rinkliavos mokesčiai – mažinami. Be to, numatyta plėsti tiek stacionarių, tiek ir mobilių prekyviečių skaičių.
.
Vilniečiui įdomi statistika:

Kalvarijų turgavietėje lauke yra 300 vietų prekybai nuo prekystalių, iš jų – apie 60 vietų stoginėse. Rūkytos mėsos paviljone – 36 šaldytuvai ir 60 vietų prekybai nuo prekystalių. Mėsos paviljone – 60 šaldytuvų, kuriuose prekiaujama mėsa ir pieno produktais.

Naujosios Vilnios turgavietė – sutartys sudarytos su juridiniais ir fiziniais asmenimis, kurie perparduoda produkciją. Lauke nuo prekystalių sezono metu prekiauja sodininkai. Lauko prekybos vietų – apie 20. Kioskų skaičius – iki 100.

Mobilieji ūkininkų turgeliai – 15 prekybos vietų (planuojama didinti vietų skaičių ir dažninti turgelių veikimo laiką.) Savivaldybėje yra numatyta apie 70 automobilių stovėjimo aikštelių, į kurias leidimus, norintiems prekiauti vaisiais ir daržovėmis iš transporto vietų, išduoda seniūnijos darbuotojai.


Šiame straipsnyje: turgelis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių