Quantcast

„Kino pavasaryje“ - 15 premjerinių lietuviškų filmų

Jau poryt, ketvirtadienį, prasidės viena smagiausių pavasario švenčių vadinamas „Kino pavasaris“. Šiųmečiame festivalyje žiūrovams pristatoma 15 premjerinių lietuviškų filmų, iš jų - 5 dokumentiniai ir 10 trumpametražių.

Dokumentinis filmas apie A.Žebriūną

Tai Domantės Urmonaitės „1455, 1456“, Arno Rudaičio „Aš esu Goda“, Miko Žukausko ir Gintarės Valevičiūtės „Dievas sukūrė viską, išskyrus kilimą“, Olgos Šusteriovės „Jei ne tu“, Ievos Šakalytės „Miela Terese“, Albinos Griniūtės „Našlaitynas“, Saulės Norkutės „O kas?“, Arūno Eimulio „Sublimuojanti metamorfozė“, Andriaus Paškevičiaus „Sudie, žiaurus pasauli“, Giedriaus Tamoševičiaus „Sugrįžtant“, Lino Augučio „Vienintelis, nepakartojamas ir paskutinis“.

Pastarasis filmas - tai duoklė lietuvių kino režisieriui Arūnui Žebriūnui. Tai susitikimas su Maestro ir su tais žmonėmis, kurie drauge su juo kūrė nuostabią kino istoriją.

„Žebriūnas vis dar kuria ir tikriausiai kurs iki pabaigos. Jis kupinas idėjų, - antradienį vykusioje spaudos konferencijoje į klausimą, ką nauja sužinojo apie legendinį režisierių, sakė dokumentinio filmo “Vienintelis, nepakartojamas ir paskutinis" autorius.

L.Augutis teigė, kad prie A.Žebriūno prieiti sunku. „Jis ne bet ką prisileidžia. Norėdamas būti prie jo, turi prisiminti, kad jis yra maestro, o tu - mokinys“, - sakė filmo režisierius.

Sergantys, bet laimingi žmonės

Keletą premjerinių filmų vienija idėja pasakoti apie negalią turinčių ar sergančių žmonių likimus. Tačiau šių juostų pagrindinė tema nėra liga. Patys kūrėjai teigė norėję parodyti tų žmonių gyvenimo džiaugsmą.

Vienas tokių yra O.Šusteriovės filmas „Jei ne tu“. Tai dviejų - 25-erių ir 26-erių - vaikinų, turinčių protinę negalią, istorija.

„Šis filmas - tai fragmentas iš jų gyvenimo. Jie gyvena žmonių, turinčių protinę negalią, globos namuose. Jie abu įsimylėję vieną merginą. Tai siužetinė istorija. Norėjau parodyti jų gyvenimą ir pačius žmones iš kitos pusės. Ne negalią. Jų kasdienybę, kaip jie, skirtingai nuo mūsų, moka džiaugtis gyvenimu“, - kalbėjo režisierė.

Kitas į šią kategoriją patenkantis filmas yra M.Žukausko ir G.Valevičiūtės „Dievas sukūrė viską, išskyrus kilimą". Jis pasakoja apie Li-Fraumeni - reto genetinio sindromo paliestus žmones. Režisieriai tvirtino norėję akcentuoti ne ligą, o kalbėti apie tų žmonių gyvenimą.

A.Paškevičiaus filmą „Sudie, žiaurus pasauli“ būtų galima pavadinti iš dalies ir autobiografine istorija. Filmo centre - 23-ejų vaikinas, kuris, siaučiant kiaulių gripo pandemijai, nusprendžia, kad mirs ir pradeda ruoštis savo laidotuvėms.

Apie žmones, jų pasaulį, vienatvę ir kita

A.Griniūtės filmas „Našlaitynas“ - tai pasakojimas apie žmones, dirbančius su šunimis. „Nors jame ir daug šunų, šis filmas pirmiausia yra apie žmones. Jie čia svarbiausi. Nuvykusi į tą vietą labai norėjau ją užfiksuoti, nes ji man pasirodė kaip stebuklas, tarsi atskiras pasaulis“, - apie savo darbą kalbėjo režisierė.

Paslaptimi dvelkia D.Urmonaitės skaičiai „1455, 1456“. Filme paliečiama žudikų maniakų tema, veiksmas vyksta atvirkštine tvarka. Pati režisierė aiškino, jog nėra tikslios priežasties, kodėl filmo pavadinimas būtent toks. „Tai buvo pirmi skaičiai, kurie atėjo į galvą“, - sakė D.Urmonaitė.

Pavadinimu intriguoja ir klaipėdiečio režisieriaus A.Eimulio filmas „Sublimuojanti metamorfozė“. Paklaustas, ką šis pavadinimas reiškia, autorius teigė ir pats nežinantis. „Aš ir pats nežinau, ką reiškia šie žodžiai, bet tokia ir yra esmė. Filmas yra apie žmones, jie daro tai, ko patys nesupranta“, - filme šiek tiek ironizuodamas šiuolaikinį menininką toliau paslaptingas liko filmo režisierius.

I.Šakalytės filmas „Miela Terese“ kalba apie vienatvę. Pati autorė teigė, jog kartais reikia pabūti vienam, kad susigulėtų visos mintys. G.Tamoševičiaus filmas „Sugrįžtant“ pasakoja apie praeities gyvenimo žaizdas besigydantį Saulių.

A.Rudaičio juosta „Aš esu Goda“ - apie jaunos merginos susikurtą pasaulį. Trumpametražis S.Norkutės poetinis filmas „O kas?“ su animuotais intarpais yra laisva audiovizualinės poezijos grupės „Avaspo“ ir Gabrielės Labanauskaitės kūrinio „O kas?“ interpretacija.

Žiuri vertins debiutantus, o žiūrovai galės išrinkti mėgstamiausią lietuvišką filmą. Konkursinėje programoje „Trumpas konkursas“ iš viso dalyvauja septyniolika trumpo metražo Europos filmų. Iš jų keturi - lietuvių.

„Trumpo konkurso“ programoje išvysite Tado Vidmanto filmą „Būtina padaryti“, Ričardo Marcinkaus „Game Over“, Vytauto Dambrausko „Ryba“ ir Giedrės Beinoriūtės „Specialistė“.

„Kino pavasaris“ prasideda jau šį ketvirtadienį ir tęsis iki kovo 29 d. Per tą laiką kino mėgėjams bus siūloma pažiūrėti net 200 filmų iš viso pasaulio – Europos, JAV, Azijos, Šiaurės ir Pietų Amerikos, Australijos. Programos sudarytojai atrinko tarptautiniuose festivaliuose publikos ir kritikų įvertintus filmus, tarp jų – nominuotus „Oskarams“, „Auksiniams gaubliams“, laimėjusius „Cezarius“ ir prestižinių festivalių apdovanojimus.

Taip pat „Kino pavasario“ repertuare nemažai filmų, kuriuos kūrė žinomi režisieriai: Romanas Polanskis, Terry Gilliamas, Frédéricas Beigbederis, Dexteris Fletcheris, Kim Ki-dukas, Agnieszka Holland, Martinas Scorsese, Frederickas Wisemanas ir kt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių