Quantcast

Keliai vėl veda į poliklinikas

Atostogoms baigiantis būriai tėvų su vaikais tradiciškai traukia į gydymo įstaigas tikrintis sveikatos. Gydytojų teigimu, vis mažiau tėvų į šią patikrą žvelgia kaip į formalumą, nors pasitaiko, kad gydytojų pažymos jie prašo į polikliniką net neatsivedę atžalų.

"Nesiskundžiate – tai ir eikite"

Du mokyklinio amžiaus vaikus auginanti Inga pasakojo, kad, norint gauti vaikų sveikatos pažymas, vasaros pabaigoje tenka pavargti. Moteris sakė bandžiusi vaikus pas gydytoją užregistruoti dar birželį, tačiau gydytoja nusprendė, kad patikrai dar ne laikas. Tad teko laukti vasaros pabaigos.

"Prieš kelias dienas užregistravau, anksčiausias laikas – tiktai rugsėjo 5 d. Turint galvoje, kad reikia pasitikrinti ir akis, ir viską, nežinau, kaip mes spėsime, nes pažymą reikia pristatyti iki rugsėjo 15 d. Pas visus specialistus eilės, tad kadangi žino, jog iki 15 d. reikia nunešti pažymą, parašo ją ir avansu, o pas gydytojus nueini paskui. Žodžiu, tokia problema rugpjūtį yra", – teigė Inga.

Moteris džiaugėsi bent tuo, kad jos vaikų gydytoja atžalas apžiūri išties atidžiai. Tačiau esą būna ir tokių atvejų, kai į pažymą net gydymo įstaigoje žvelgiama tik kaip į būtiną popieriuką.
"Būna ir tokių, kurios klausia, ar skundžiatės. O jei nesiskundžiate – tai ir eikite. O šita pažiūri, pasiklauso", – tvirtino Inga.

Paklausta, kaip šį vaikų sveikatos patikrinimą vertina patys tėvai, moteris tikino, jog yra daug tėvų, kurie, nesant būtinybės, vaikų į polikliniką nenuvestų, tad ši profilaktika – reikalinga.
"Priklauso nuo tėvų, nuo jų išsilavinimo, požiūrio. Tarkim, aš vaikus į polikliniką vedu tada, kai yra reikalas, kai yra problema, gal prisideda ir mano medicininis išsilavinimas. Bet vidutinis statistinis tėvas... Gal gerai, kad gydytojas pažiūri bent kartą per metus", – svarstė dviejų vaikų mama.

Požiūris pasikeitė

Panašiai dienraščiui kalbėjo ir Antakalnio poliklinikos vaikų ligų gydytoja Daina Tarutienė. Jos teigimu, per keliolika metų, kai ši tvarka tapo privaloma, tėvai jau savotiškai įprato pasirūpinti sveikatos pažymomis. Tačiau pasitaiko ir kuriozų.

"Priklauso nuo pačių tėvų, būna, kad net be vaikų ateina pažymos. Sakom, tai kam ta pažyma – jums ar vaikui? – juokėsi gydytoja. – Tačiau dauguma jau įprato, nėra taip, kad žiūrėtų lyg į formalumą. Pačioje pradžioje buvo labiau toks požiūris, kad pažyma – kaip popieriukas. Dabar rimčiau. Nors iš tikrųjų, jeigu nereiktų tos pažymos, turbūt ir neitų į polikliniką."

Pasak D.Tarutienės, didelių eilių poliklinikoje nėra, tačiau mokinių prie gydytojų kabinetų netrūksta. Medikė skaičiuoja, kad per dieną vienas gydytojas išduoda apie 20 sveikatos pažymų.
Per apžiūrą gydytojas įvertina vaiko organizmo būklę: pamatuoja ūgį, pasveria, patikrina regą, klausą, kraujospūdį, širdies ir plaučių veiklą. Kilus įtarimų, moksleivis siunčiamas pas kitus specialistus.

Kenčia akys ir stuburas

D.Tarutienės teigimu, didžiausios mokinių sveikatos problemos yra dvi: prastas regėjimas ir kreivas stuburas. Kalčiausias dėl to, pasak gydytojos, – geriausias šiuolaikinių vaikų draugas kompiuteris.

"Jeigu visada sėdi prie kompiuterio, tai ir laikysena tokia. Taip pat dėl suolų mokykloje pritaikymo, kuprinių nešiojimo ir t. t. Vaikai nesportuoja dabar visiškai, tai irgi turi įtakos. O regėjimui taip pat kompiuteris kenkia, aišku, dar ir mokosi jie nemažai. O daugiau – sunku pasakyti, dėl ko regėjimas prastas, tokia karta ateina", – svarstė vaikų ligų gydytoja.
Pasak D.Tarutienės, pasitaiko ir visiškai sveikų vaikų, tačiau tokie – didelė retenybė.

"Pasitaiko vienas kitas. Daug tokių nėra, bet būna, kai neturi prie ko prikibti. Paprastai, jei ne akys, tai nugara kreiva. Tiesią nugarą retai kada pamatysi", – pasakojo medikė.

Įtraukė ir dantų patikrą

Beje, šiemet pirmi metai, kai sveikatos pažymoje turės būti ir odontologo antspaudas. Sveikatos apsaugos ministro įsakymas kartą per metus patikrinti mokinių dantų būklę galiojo ir anksčiau, tačiau jis buvo labiau rekomendacinio pobūdžio.

"Pagal ministro įsakymą odontologo apžiūros reikėdavo kartą per metus, tad mes tik pasakydavome tėvams, ir tiek. O prieš kokius keturis mėnesius atsirado nauja pažymos forma, kad turi būti ir odontologo antspaudas toje pažymoje, dabar jau griežtai turi nueiti pas savo odontologą", – aiškino gydytoja.

Tokia pati sveikatos pažyma reikalinga ir į darželius rugsėjį grįšiantiems mažiesiems. D.Tarutienė juokauja, kad darželinukai sveikesni, nes dar nespėjo susigadinti laikysenos ir regos.
"Toks pat patikrinimas, kaip ir mokinių, viskas vienodai. Jeigu nėra įgimtų lėtinių ligų, tai taip, darželinukai sveikesni. Nugaros dar nespėjo iškrypti, o savo sąlygomis akių mes jiems negalime pažiūrėti. Tik profilaktika, nes jie elementariai dar nesako, ką mato. Vaikai nuo vienų iki trejų metų tik siunčiami į konsultaciją pas okulistą", – sakė gydytoja.


Šiame straipsnyje: poliklinikosapgultisruduo

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių