Quantcast

Kazokiškių bendruomenė laimėjo ginčą su aplinkosaugininkais

Elektrėnų savivaldybės Kazokiškių bendruomenė ir Lietuvos Sąjūdis laimėjo dar vieną ginčą su aplinkosaugininkais dėl taršos leidimo, suteikiančio teisę veikti Kazokiškių sąvartynui.

Per 9 mėnesius sąvartyno naudotojai turės gauti naują aplinkosaugininkų leidimą, o jei to padaryti nepavyks, jį uždaryti.

Tačiau tai nėra galutinis teismo sprendimas, todėl tikėtina, kad jis bus apskųstas.Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) pirmadienį patenkino Kazokiškių bendruomenės ir Lietuvos Sąjūdžio Vilniaus skyriaus tarybos skundą ir panaikino Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento 2011 metų spalį bendrovei VAATC suteiktą taršos leidimą, sprendimo vykdymą atidedant 9 mėnesiams, pranešė teismas.VAATC suteiktas leidimas leido įmonei naudoti Vilniaus apskrities regioninio buitinių atliekų sąvartyną ir atliekų priėmimo iš gyventojų aikštelę Kazokiškių kaime.

2010 metų spalį Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas panaikino 2007 metų rugsėjį departamento išduotą taršos leidimą ir sprendimo vykdymą atidėjo metams – iki 2011 metų spalio 18 dienos, tačiau ir po to VAATC Kazokiškių sąvartyno veiklos nenutraukė, nes departamentas suteikė naują leidimą. Tačiau pareiškėjai mano, kad jis neturėjo teisės suteikti naują laidimą, nes nebuvo atliktos naujos poveikio aplinkai vertinimo procedūros, neparengta Kazokiškių sąvartyno poveikio sveikatai ataskaita, netirtas poveikis gyventojų sveikatai.

"Teisėjų kolegija priėjo išvadą, kad taršos integruotos prevencijos ir kontrolės leidimas priimtas remiantis dokumentu, kuriuo nebuvo galima vadovautis, sprendžiant leidimo visai sąvartyno veiklai išdavimo klausimą.

Iš įmonės „Ekokonsultacijos“ informacijos matyti, jog ūkinė veikla – sąvartyno eksploatavimas, tačiau išvados priimtos dėl sąvartyno modernizavimo poveikio aplinkai, bet ne dėl visos veiklos. Teismas pažymi, kad Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamentas, prieš išduodamas leidimą, privalėjo atlikti ūkinės veiklos poveikio visuomenės sveikatai vertinimą", - rašoma teismo pranešime.

Anto jo, teismas sąvartyno įsteigimo teisėtumo klausimo nenagrinėjo ir dėl jo nepasisakė.Teismo sprendimas per 14 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių