Quantcast

Kaunas rengiasi tapti politinių kovų ringu

Kaune per Seimo rinkimus, regis, netruks intrigų. Iš Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) pateiktų dar negalutinių duomenų jau aiškėja, kad tarpusavyje grumsis vicemerai, miesto tarybos nariai, seni vilkai ir politikos naujokai.

Ar susikaus buvę sutuoktiniai?

Gali būti, kad šiemet Kaune per rinkimus į Seimą grumsis net tik politiniai oponentai. VRK oficialiai dar neįregistravo, bet jau žinoma, kad Žaliakalnyje tradiciškai savo kandidatūrą kelia liberalė Seimo narė Dalia Teišerskytė. Ten pat gyvena ir jos buvęs vyras Anatolijus Čupkovas – Lietuvos žmonių partijos narys.

„Dar nežinau, kurioje apygardoje kandidatuosiu. Žaliakalnyje – per daug damų, nenorėčiau konkuruoti“, – nusijuokė A.Čupkovas.

Jis teisus – Žaliakalnis išties bus rinkimų apygarda, kurioje ietis surems ne viena žinoma moteris.

Kelias kadencijas iš eilės Žaliakalnio vienmandatėje apygardoje laimėjo konservatorė Rasa Juknevičienė. Bet krašto apsaugos ministrė ant laurų neturėtų užsnūsti – be jos, Žaliakalnio apygardoje grumsis socialdemokratė Vilija Vertelienė, partijos Tvarka ir teisingumas atstovė Aušra Ručienė ir Darbo partijos narė Anželika Banevičienė. Šios partijos puikuojasi neprastais reitingais.

Žibalo į rinkimų kovos aistras šioje apygardoje šliūkštelės viena iš charizmatiškiausių „Drąsos kelio“ figūrų Algirdas Patackas.

Vicemeras prieš vicemerę

Spalį, kai vyks naujojo Seimo rinkimai, Kauno vicemerai turės ne itin daug laiko miesto reikalams.

Kalniečių apygardoje tarpusavyje rungsis du Kauno mero pavaduotojai, dabartiniai valdančiosios koalicijos partneriai – socialdemokratė Orinta Leiputė ir partijos „Jaunoji Lietuva“ lyderis Stanislovas Buškevičius.

„Aš niekada nežiūriu, kas yra mano oponentai. Net jei su manimi toje pačioje apygardoje kandidatuotų ir Dalia Grybauskaitė“, – kalbėjo S.Buškevičius. Jam šioje apygardoje tik kartą prieš 12 metų pavyko laimėti rinkimus, vėliau visus kartus S.Buškevičius patyrė nesėkmę.

O.Leiputė diplomatiškai vertino savo varžovus, tarp jų ir S.Buškevičių. „Manau, kad Kaune vėl tradiciškai laimės dešinieji, todėl didelių pokyčių miesto valdžioje nebus – savivaldybėje dirbti liks dauguma dabartinių kandidatų“, – nepuoselėja daug vilčių patekti į Seimą vicemerė.

O.Leiputė ir S.Buškevičius per rinkimų kampaniją žada išeiti atostogų.

Be vicemerų, Kalniečių apygardoje varžysis miesto tarybos nariai Rytis Šatkauskas ir Gintautas Labanauskas, kiti kandidatai.

Savivaldybės politikams teks įveikti Seimo nario Arimanto Dumčiaus tvirtovę – konservatorius Kalniečių apygardoje laimėjo du kartus iš eilės.

Kandidatuos ir valdininkai

Į Seimą veržiasi ne tik miesto politikai, bet ir tarnautojai, net užimantys aukštus postus.

Rinkimuose savo kandidatūras iškėlė du iš trijų savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojų: socialdemokratas Antanas Nesteckis ir partijos Tvarka ir teisingumas narys Vygaudas Molis.

Kauno tarybos sekretorius liberalcentristas Mindaugas Šivickas irgi bandys tapti Seimo nariu Dainavos apygardoje.

Kauno kaimiškojoje apygardoje A.Nesteckiui reikės įveikti praėjusių rinkimų nugalėtoją TS-LKD kandidatą Donatą Jankauską, socialinės apsaugos ir darbo ministrą.

Didžiausia intriga, kad šioje apygardoje vyrams iššūkį meta politikos naujokė, partijos „Drąsos kelias“ kandidatė Audronė Skučienė, velionio Drąsiaus Kedžio teta.

Bandys versti mohikanus

Aleksoto–Vilijampolės apygardoje 2004 ir 2008 m. rinkimus laimėjo TS-LKD atsovas Rytas Kupčinskas. Partija „Drąsos kelias“ kelti su juo konkuruojančią kandidatūrą atsisakė. Vis dėlto neatmetama galimybė, kad Aleksoto–Vilijampolės apygardoje savarankiškai savo kandidatūrą kels „Drąsos keliui“ artimas Renaldas Ščiglinskas.

Vis dėlto rimtesnė konservatorių partijai priklausančio Seimo nario R.Kupčinsko konkurentė nei R.Ščiglinskas, ko gero, bus Kauno tarybos narė, Liberalų sąjūdžio atstovė Ona Balžekienė.

 

Panemunės vienmandatėje iš lyderės pozicijos vyriausią šios kadencijos Seimo narę konservatorę Vidą Mariją Čigriejienę bandys išstumti dar vienas politikos naujokas, „Drąsos kelio“ vadovas Jonas Varkala, dėl politikos sustabdęs savo kunigystę.

Ambicijų neslepia ir liberalė Adelė Majauskienė, buvusi Kauno vicemerė.

Dainavos intriga

Labai sunkiai prognozuojama rinkimų baigtis bus Dainavos apygardoje.

Liberalų sąjūdžio narys Kęstutis Glaveckas čia kelis kartus yra nesunkiai įveikęs visus varžovus. Dėl sveikatos problemų jis šiemet nekandidatuos. Vietoje jo Liberalų sąjūdis deleguoja Seimo vicepirmininką, buvusį Kauno merą Eriką Tamašauską.

Jam pirštinę pasirengusi mesti socialdemokratė Violeta Boreikienė, o TS-LKD kandidatas čia bus Kazimieras Kuzminskas.

Kaip konservatorių atstovas šioje apygardoje svajojo dalyvauti ir Seimo narys Saulius Stoma, tačiau pareiškė, kad dėl Garliavos įvykių palieka šią partiją. Konservatoriai teigė, kad šis politikas iš partijos išėjo tik dėl to, kad Dainavos apygardą nuspręsta atiduoti K.Kuzminskui.

Kandidatų daugės

Pramonės apygardoje, kur kandidatūrą kelia žemės ūkio ministras, TS-LKD kandidatas Kazys Starkevičius, norintys rungtis su juo kol kas pasiskelbė tik trys politikai.

Užtai jau žinoma, kad Šilainių apygardoje grumsis dešimt kandidatų, jų gali ir daugėti. Tarp jų – socialdemokratė Birutė Vėsaitė, konservatorius Rimantas Jonas Dagys, liberalas, buvęs miesto Kultūros skyriaus vedėjas Sigitas Šliažas.

Centro vienmandatėje kova dėl rinkėjų užvirs tarp buvusio kultūros ministro liberalcentristo Jono Jučo, buvusio Kauno mero liberalo Rimanto Mikaičio, konservatorės Vincės Vaidevutės Margevičienės, socialdemokratės Jūratės Juozaitienės ir dar kelių kandidatų.

Kol kas sąrašai nebaigtiniai. Kandidatų daugės. Yra žinoma, kad ambicingai nusiteikusi Lietuvos žmonių partija rengia stiprų kandidatų desantą, netrukus apie savus kandidatus Kauno vienmandatėse paskelbs ir daugiau partijų.


Komentaras


Algis Krupavičius


Politologas

Kaune bus įdomu stebėti konservatorių rezultatus. Jie labai sėkmingai pasirodė dviejuose rinkimuose iš eilės. Vis dėlto 2008 m. jau galima pastebėti, kad ištikimųjų konservatoriams būrys retėja – už šią partiją Kaune balsavo maždaug penktadaliu, o kai kur ir dar mažiau žmonių nei 2004 m. Tad labai įdomu, kaip bus šiemet.

Dauguma Kauno politikų, iškėlusių kandidatūras į Seimą ir dabar užimantys svarbius postus savivaldybėje, greičiausiai liks tame pačiame darbe. Kartojasi ta pati situacija, kai daug miesto valdžios atstovų bandė patekti į Seimą, bet tai pavyko tik keliems.


Šiame straipsnyje: kaunasSeimo rinkimaipartijos

NAUJAUSI KOMENTARAI

klausimas

klausimas portretas
kur liaudies partijos darbai Kaunui? Kažkaip nesimato, išskyrus tai, kad kai kas per tą partiją susitvarkė asmeninius interesus ir toliau siekia taip daryti.

Klausimas

Klausimas portretas
Kaip išmatuoti politinės partijos darbo efektyvumą ? Apart asmeninių pačiulbėjimų, jos yra smirdančios dėmės sveikame tautos kune.

zurnalistui

zurnalistui portretas
Siaip jau Buskevicius Kalnieciuose laimejo dukartus - 1996 m. ir 2000 m.
VISI KOMENTARAI 37

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių