Quantcast

Katedros aikštėje suspindo stulbinanti Vilniaus Kalėdų eglė

  • Teksto dydis:

Šįvakar visos Lietuvos dėmesys nukrypo į sostinės Katedros aikštę, kur įžiebta pagrindinė šalies Kalėdų eglė. Pastaruosius keletą metų gražiausia Lietuvoje tituluojama ir daug užsienio žiniasklaidos dėmesio sulaukianti eglė ir šiais  metais žavi originalumu ir stulbinančia menine kompozicija, pavadinta „Laikas“.

„Legenda apie ypatingai gražias Vilniaus eglutes sklinda toli ir garsiai.  Kalėdos tapo magišku laiku, kai Vilnius pilnas žmonių ir tai didžiulė sėkmės istorija Europos ir pasauliniu mastu. Džiugu, kad ir patys lietuviai atranda Kalėdas Vilniuje  – apklausa  rodo, kad būtent gruodžio mėnesį į Vilnių atvyksta net trečdalis visų Lietuvos žmonių iš įvairiausių miestų. Sveikinu visus  su magiško laikotarpio pradžia ir kviečiu į Vilnių,“ – sveikino  visus Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Šiemet sostinės eglė stebina įspūdingo dydžio menine kompozicija. Pačiame Kalėdų miestelio centre stovinti įspūdinga 50 m pločio,  27 m aukščio, 6 tūkstančiais eglišakių apkaišyta konstrukcija sužibo dar neregėtu įvaizdžiu. Stulbinanti meninė kompozicija vadinasi „Laikas“. Žvelgiant iš paukščio skrydžio ji atrodo lyg stilizuotas laikrodis. Keturios šviečiančios kompozicijos – tai dinamiški stilizuoti laikrodžio krumpliaračiai-snaigės. Kiekviena jų pulsuoja atitinkamo laikrodžio krumpliaračio tempu ir trumpam sustoja kas 15 minučių, o pati kalėdinė eglė kas valandą sumirksi tiek kartų, kiek tuo metu yra valandų.

„Vieniems laiko trūksta, kiti nuobodžiauja vis kažko laukdami. Vieni jį švaisto, kiti brangina, kartais pervertina. Nuo seno žmonės norėjo gebėti valdyti laiką, sulėtinti jį, kad spėtų atlikti daugiau darbų arba ilgiau pasimėgauti nuostabia akimirka, ar net atsukti atgal. Laikas tampa vis svarbesnis mūsų gyvenime, vis tiksliau jį matuojame ir skaidome į vis mažesnes dalis. Tačiau jis kaip tekėjo, taip ir teka tuo pačiu tempu. Tegu buvimas kartu prie Kalėdų eglutės taps tuo ypatingu laiku – padovanotu laiku vieni kitiems,“ – pasakojo vienas Kalėdų eglės autorių Dominykas Koncevičius.

Įspūdinga kalėdinė kompozicija kviečia stabtelti ir mėgautis nuostabiomis buvimo kartu akimirkomis. Simboliška ir vieta, kurioje stovi pagrindinė miesto eglė – tai žymiausia Lietuvos aikštė, kur susitinka ilgaamžė praeitis ir dabartis. Tradicinio Kalėdų miestelio, kuris supa pagrindinę miesto eglę, vidinėje erdvėje šiais metais yra įrengtos specialios lankytojams skirtos poilsio salelės su staliukais. Tai dvylika šviečiančių romėniškų skaičių simbolizuojančių valandas: nuo I iki XII, pagal laikrodžio rodyklę ratu juosiančias visą Kalėdų eglę. Dabar kaip niekad lengva paskirti pasimatymą ar susitikimą su bičiuliais prie eglės – tereikia susitarti ties kelinta valanda!

Kalėdų miestelį gaubia šviesos girliandų skliautas, sukuriantis jaukią, šiltą ir stebuklingą atmosferą. 

Kalėdų eglę „Laikas“ sukūrė Dominykas Koncevičius, idėją įgyvendino UAB „Švenčių studija“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Nieko naujo..praktiškai 2017m pakartojimas-trūksta naturalumo

Kas čia gražaus

Kas  čia gražaus portretas
Kuo toliau, tuo nenatūraliau. Kitiems metams siūlau eglės hologramą- visiem tiks, skirtumo nepamatys. Nes žmonės visai nukalėdėjo.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių