Quantcast

Kasinėjimai Šventaragio gatvėje eismo neužlaikys

Nuogąstavimai, kad Šventaragio gatvės remonto darbai neplanuotai užsitęs – nepagrįsti. Nors iki liepos 1-osios, kada Lietuva pradės pirmininkauti Europos Sąjungos Tarybai, laiko liko nedaug, valdžia žada darbus užbaigti laiku.

„Darbai turi būti užbaigti – liepos mėnuo dar priešaky. Tad iki liepos 1 d. planuojame viską pabaigti“, - tikino Miesto plėtros departamento direktorius Artūras Blotnys. Eismas visose Šventaragio gatvės dalyse bus paleistas vienu metu ir visos važiuojamosios dalies pločiu.

A. Blotnys sakė, kad archeologiniai kasinėjimai netaps kliūtimi gatvės remonto darbams užbaigti: „Mums leido užkasti, tai mes ir užkasėme. Tad tikrai planuojame, kad niekas nevėluos.“

Su Šventaragio gatvėje rastais turtais susipažinusi archeologė Vitalija Vėževičienė, taip pat ramino, kad viskas vykdoma teisingai. „Visi kasinėjimo darbai vyko tuo pačiu metu kaip ir remonto darbai, tad, iš esmės, nebuvo dėl ko proceso stabdyti“, - sakė archeologė. Pasak jos, archeologai visada pasisako už tai, kad būtų kažkas išsaugoma, teikia savo rekomendacijas, tačiau ne nuo jų visi žingsniai priklauso.

„Įprastai vykdoma tokia praktika: viskas užpilama smėliu, sukuriama natūrali koncervacija. Ten yra gatvės važiuojamoji dalis ir gatvė turi funkcionuoti“, - dėstė V. Vėževičenė.

Per visą archeologiniams kasinėjimams skirtą laiką, pasak archeologės, buvo įvykdytos visos suplanuotos užduotys, viskas ištirta ir padaryta laiku.

Pagrindinis atradimas Šventaragio gatvėje buvo atraminio mūrinio tilto liekanos, įvairių mūrinių statinių fragmentai. Rasta daug Vilniaus miestui būdingų radinių: buitinės keramikos fragmentų, monetų, keletas medinių radinių. Aptikta, kad Šventaragio ir Pilies gatvių sankirtoje, nedideliame gylyje taip pat būta intensyvaus užstatymo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių