Quantcast

Kas laimės Vilniaus mero rinkimus?

Kam vilniečiai kitą kadenciją patikėtų sostinės mero postą? Naujausia visuomenės apklausa rodo, kad yra du lyderiai – dabartinis meras Remigijus Šimašius ir buvęs meras Artūras Zuokas. Kiti labai jau stipriai atsilikę nuo jų.

Dar nėra žinoma, kiek kandidatų dalyvaus Vilniaus miesto mero rinkimuose. Vienas buvusių realių pretendentų europarlamentaras Antanas Guoga jau pranešė, kad jis nekandidatuos. O kaip balsai pasiskirstytų jei kandidatuotų? Jo užsakymu spalio 5–14 d. Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro "Vilmorus" atlikta sostinės gyventojų apklausa parodė, kad dabartinio mero R.Šimašiaus persvara prieš konkurentus labai trapi. Už jį balsuotų 26,8 proc. Antroje vietoje vilniečių minimas Artūras Zuokas praktiškai neatsilieka. Nors jis apie dalyvavimą rinkimuose apskritai nėra kalbėjęs, rinkėjai A.Zuokui atiduotų net 26,6 proc. balsų. Kiti galimi kandidatai į Vilniaus merus sulauktų mažesnės paramos: rinkimuose vis dėlto nusprendęs nedalyvauti A.Guoga ir Dainius Kreivys surinktų po 6,5 proc. balsų, Viktoras Uspaskichas – 6 proc., Valdemaras Tomaševskis – 4,8 proc., Gintautas Paluckas – 3 proc. balsų.

Kodėl pirmose vietose R.Šimašius ir A.Zuokas? Kaip "Vilniaus dienai" teigė politologas prof. dr. Algis Krupavičius, atsakymas labai paprastas: nuomonės inercija. Vienas yra dabar einantis mero pareigas, kitas buvo Vilniaus miesto meras. "Labai dažnai, kai klausiama nuomonės apskritai, pasirenkami tie atstovai, kurie jau pretendavo į vienas ar kitas pareigas arba eina vienas ar kitas pareigas. A.Zuokas, kaip politikas, visuomenėje visų pirma tapatinamas su Vilniaus miesto mero pareigomis. Savo komunikacijoje jis taip pat pirmoje vietoje visuomet pabrėžia Vilniaus miestą ir savo, kaip Vilniaus miesto mero, veiklą", – teigė A.Krupavičius.

Panašiai mano ir politologas prof. Lauras Bielinis. Anot jo, A.Zuoko ir R.Šimašiaus įvaizdžiai yra ryškiausi. R.Šimašius yra dabartinis meras ir žmonės jį mato, o A.Zuoko įvaizdis labiausiai siejasi su mero įvaizdžiu. "Taigi yra du kandidatai su stipriu įvaizdžiu, o visi kiti yra tiesiog kandidatai, kurių mes nepažįstame arba nenorime pažinti", – sakė politologas.

Meras – vidutinybė

A.Krupavičiaus manymu, R.Šimašius, būdamas mero poste, turėjo daug galimybių ir tikrai tos galimybės nėra išnaudotos. Akivaizdu, kad pastaraisiais metais Vilnius prarado teigiamą dinamiką kaip miestas, įvaizdžio požiūriu Vilnių šiandien tikrai lenkia Kaunas, kuris atrodo dinamiškesnis, veržlesnis, energingesnis ir t. t. R.Šimašius, politologo manymu, buvo ir liko toks biurokratinis politikas, kuris dirba savivaldybėje, miesto taryboje, vykdo mero pareigas, bet tik tiek.

"R.Šimašius, sakyčiau, meras vidutinybė. Jam trūksta vaizduotės, polėkio, – sakė A.Krupavičius. – Kai kurie tikrai labai rimti Vilniaus miesto projektai, kurie galėjo stiprinti jo kaip sostinės vadovo įvaizdį, neįgyvendinti. Manyčiau, kvintesencija tų neįgyvendintų projektų yra nacionalinis stadionas – kaip buvo griuvėsiai, taip tie griuvėsiai ir tebestovi. Laiko vienokiu ar kitokiu būdu spręsti tą klausimą buvo, bet nieko taip ir neįvyko. R.Šimašiaus vadovavimo miestui laikotarpiu Vilnius tapo toks, sakyčiau, vidutiniškas miestas pagal ambicijas, įvaizdį."

R.Šimašius, sakyčiau, meras vidutinybė. Jam trūksta vaizduotės, polėkio.

L.Bielinis irgi panašios nuomonės: "Dar vienas R.Šimašiaus minusas – nematėme vieningo jo, kaip mero, vaizdinio. Daug pažadėta, ilgai laukta, kažkas daroma, bet nežinia, ar specialiai, ar atsitiktinai, nėra aiškaus vaizdo, kad tai, kas įvyko ar kas padaryta Vilniuje, yra jo pastangų dėka. Matome, kad krantinė tvarkoma, troleibusai važiuoja, bet nesiejame to su meru. Tiesiog mieste vyksta gyvenimas."

R.Šimašiaus bandymas dalyvauti rinkimuose su komiteto vėliava, A.Krupavičiaus teigimu, taip pat kelia įvairiausių klausimų: "Viena vertus, R.Šimašius buvo vienas iš pagrindinių Liberalų sąjūdžio veidų, tad kam kam, o būtent jam dalyvauti rinkimuose su komiteto vėliava yra mažiausiai patrauklus sprendimas. Bet kuriuo atveju, R.Šimašius nuo Liberalų sąjūdžio įvaizdžio niekur toli nepabėgs. Galima vynioti į skirtingus popierėlius save ir liberalų frakciją miesto taryboje, tačiau niekas tuo nepatikės. Būnant partijos lyderiu staiga pasakyti: žinote, kadangi liberalams nepasisekė, jie yra krizėje, aš keičiu vėliavėles ir dalyvauju rinkimuose su naujomis, yra, švelniai tariant, nesąžininga ir savo paties, ir vilniečių atžvilgiu."

Turi pranašumą

Vertindamas A.Zuoką politologas A.Krupavičius teigė, jog jis turi esminę labai teigiamą savybę – jis visuomet turi idėjų. Kartais tos idėjos atrodo ne itin realios, bet faktas, kad daug dalykų Vilniuje yra įvykę dėl A.Zuoko ir per A.Zuoką. Pavyzdžiui, Vilniaus administracinis ir verslo centras dešinėje Neries krantinėje kažkada atrodė idėja fiks, sunkiai įmanoma, bet šiuo metu Vilniaus geografija yra pasikeitusi. Kitaip sakant, A.Zuokas turi idėjų, žino, kaip jas įgyvendinti, ir moka tas idėjas pateikti visuomenei, nes yra neblogas komunikatorius.

"Tiesa, vienu metu atrodė, kad A.Zuokas tą energiją, veržlumą yra gerokai praradęs, net buvo pradėjęs kartotis, ir to ankstesniojo A.Zuoko buvo pradėję trūkti. Atrodė, kad jis dalyvauja politikoje iš reikalo, iš inercijos, – sakė politologas A.Krupavičius. – Tačiau sakyčiau, kad dabar mes matome tam tikrą naują kvėpavimą – po tos pauzės, kuri įvyko jo politinėje karjeroje, jis vėl atgavo veržlumą, vėl turi idėjų, vėl yra pastebimas ir vėl save pozicionuoja kaip neabejotiną Vilniaus miesto lyderį. Sakyčiau, kad visi tie ženklai suteikia jam visai neblogą perspektyvą."

Dabar mes matome tam tikrą naują kvėpavimą – po tos pauzės, kuri įvyko jo politinėje karjeroje, jis vėl atgavo veržlumą, vėl turi idėjų, vėl yra pastebimas.

A.Krupavičiaus įsitikinimu, miesto žmonėms svarbūs tie dalykai, kuriuos jie gali "pačiupinėti". Po R.Šimašiaus vadovavimo vargu ar bus daug ką "pačiupinėti", o A.Zuokas gali priminti, ką nuveikęs. Jis turi istoriją – ir su pliusais, ir su minusais, bet, lyginant su R.Šimašiumi, jis tikrai atrodo geriau, tad turi akivaizdų konkurencinį pranašumą.

"Šiandien akivaizdu, kad Vilnius, pavydėdamas Kaunui, laukia savo Visvaldo Matijošaišio, ir A.Zuokas yra savotiškas V.Matijošaitis, tik jaunas ir su kitokia pavarde", – teigė L.Bielinis. – A.Zuoko sugebėjimas ūkininkauti, organizuoti, kūrybiškas požiūris į daugelį situacijų, iš tikrųjų kažkada išjudino Vilnių – to, matyt, žmonės tikisi ir dabar. Jo minusas yra tai, kad oponentai neleidžia jam sutelkti visų jėgų bendro darbo labui. Jis visada turėjo gana stiprią opoziciją, konfrontuojančią su juo miesto taryboje, matyt dabar taip pat turės, ir tai silpnina jį. Yra ir visada bus tų, kurie jo nemėgsta, ir visada stengsis jam maksimaliai sugadinti gyvenimą."

Katė maiše

Kito kandidato – Dainiaus Kreivio – stiprioji pusė, A.Krupavičiaus manymu, tai, kad jis turi Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) paramą ir tai partijai atstovauja. Tačiau vietos politikoje jis yra "katė maiše" – neturi jokios rimtos patirties, netapatinamas su Vilniaus miestu. Partijos parama yra jam ir pliusas, ir minusas vienu metu. Anot politologo, neabejotina, kad Krikščionys demokratai turės nemenką frakciją miesto taryboje, bet, ko gero, TS-LKD rinkėjų Vilniuje yra per mažai, kad šios partijos kandidatas galėtų tapti miesto meru – dalis rinkėjų šią partiją labai myli, bet kiti niekada už ją nebalsuos, ir pastarųjų, matyt, yra daugiau.

"Su tokiu palaikymu galima laimėti rinkimus tam tikruose rajonuose, galbūt Seimo nario mandatą, o norint laimėti miesto mero postą, reikia gauti didesnę rinkėjų paramą. Bijau, kad D.Kreiviui rinkėjų neužteks. Dar daugiau – tuos balsus centro dešinėje dalysis keli kandidatai, D.Kreivys nėra vienintelis, pretenduojantis į centro dešinės balsus – tas pats R.Šimašius, ideologiškai į dešinę nuo centro labiau net A.Zuokas. Manau, D.Kreivys turi nemažai galimybių finišuoti trečias miesto mero rinkimuose, tačiau vargu ar daugiau", – sakė A.Krupavičius.

Jam antrina L.Bielinis: "D.Kreivio didžiausias pliusas yra jo politinė partija. Šiandien konservatoriai yra ant bangos, jie turi gerą organizacinę struktūrą, intelektualiai gana stipriai pakaustyti ir geba atrasti sprendinius, kaip išviešinti savo žmogų. Tad jo pagrindinė atrama yra jo partija. Jeigu partija jį palaikys ir skirs jo pergalei daug energijos, jis gali pasiekti labai daug. Partijos reitingas yra D.Kreivio reitingas – tą jis, ko gero, pats puikiai supranta. Tačiau kadangi jis pats asmeniškai nešviečia ar šviečia pernelyg silpnai, kad galėtų būti savarankiškas, tai jo minusas yra ta pati jo partija. Jeigu ji nuspręs, kad turi svarbesnių uždavinių, jis neturės galimybių laimėti".



NAUJAUSI KOMENTARAI

KEMBRIKAS

KEMBRIKAS portretas
N bet ir Zuokula zandus privalges ,ko ten lysti pavalges.

JOKIOS SAZINES

JOKIOS SAZINES portretas
O KA CIA VEIKIA MURMANSKO SEKRETORIUS? NAGLA MORDA,EIK SIENO RAVET

PATS

PATS  portretas
geriausias yr D.Kreivys -ketina sutvarkyti medicininį aptarnavimą SĖKMĖS balsuosiu
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių